Pitfest
Enquête

Het is steeds gebruikelijker dat de verkoop van concerten en festivals minstens een jaar van tevoren reeds begint, waarbij je er soms snel bij moet zijn om een ticket te scoren. Vind jij dat een probleem?

ja, want er komen meer kosten bij kijken dan 1 ticket, bv. vervoer of hotel
ja, want ik weet zo lang van tevoren niet of ik die dag(en) moet werken
ja, want ik moet eerst sparen voor ik een kaartje kan kopen
ja, want ik wil eerst weten wat er in die periode nog meer te doen zal zijn
ja, om een andere reden
nee, dan heb ik meer tijd om bv. vrije dagen, vervoer of oppas te regelen
nee, het maakt mij echt niet uit wanneer de voorverkoop begint
nee, ik vind het juist fijn om zo lang voorpret te hebben
nee, want ik beslis later wel en koop dan een tweedehands ticket
nee, zolang ik gekochte tickets maar mag doorverkopen via bv. ticketswap
nee, om een andere reden
bij sommige concerten vind ik het wel een probleem, bij andere juist niet
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    26 november:
  • Morta Skuld en Decrepid
  • 27 november:
  • Benighted, Baest en Coffin Feeder
  • Feuerschwanz, Orden Ogan en Dominum
  • Gorgoroth, Mortiis, Hats Barn en Aran Angmar
  • Sirenia en Xandria
  • 28 november:
  • Benighted, Baest en Coffin Feeder
  • Feuerschwanz, Orden Ogan en Dominum
  • Orphaned Land, Azteca, Royal Rage, Ring Of Gyges en Strale
  • Sirenia en Xandria
  • Vola, Charlotte Wessels en The Intersphere
  • While She Sleeps, Malevolence, Thrown en Resolve
  • 29 november:
  • Amarok, Colin Bass & Eddie Mulder en Retrospective
  • Mayhem
  • Mystic Prophecy, Iron Savior en Mad Max
  • Smash Into Pieces
  • While She Sleeps, Malevolence, Thrown en Resolve
  • 30 november:
  • Fit for An Autopsy, Sylosis, Darkest Hour en Heriot
  • Herrie Festival
  • Metal Before Christmas
  • Mystic Prophecy, Iron Savior en Mad Max
  • Peter Pan Speedrock en Skroetbalg
  • SiM
  • Sirenia en Xandria
  • 1 december:
  • Dying Fetus, Chelsea Grin, Despised Icon en Vitriol
  • Fit for An Autopsy, Sylosis, Darkest Hour en Heriot
Geen concerten bekend voor 25-12-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Bev Bevan (Black Sabbath) - 78
  • Mark Lanegan (Screaming Trees)† - 60
  • Nick Kuhn (Apothys) - 39
  • Steve Rothery (Marillion) - 65
  • Tim Armstrong (Rancid) - 59
Review

Aeternus - Hexaeon
Jaar van release: 2006
Label: Dark Essence Records
Aeternus - Hexaeon
Aeternus. Het inmiddels welbekende verhaal. Het verhaal van het bijna huilen om het gemis van de o zo prachtige en duistere zieleroerselen uit de dagen van weleer. Aeternus heeft zich onsterfelijk gemaakt met de eerste releases “Dark Sorcery”, “Beyond the Wandering Moon” en “… And So the Night Became”. En toen ging het fout, want Aeternus mieterde de klanken van de zeer in trek zijnde dark/black metal overboord. Klanken die vele stervelingen nog steeds op handen dragen om de duistere kracht en melancholie.

Stel halsstarrige individuen daar in Aeternus. Ze hebben zich gelijk vechthonden vastgebeten in het vooral niet bezigen van de geluiden van vroeger en begeven zich nu in een genre dat we gemakshalve death metal noemen. Aeternus roept tot op de dag van vandaag: ‘Wij maken dark metal! Dark metal, hoor je?! DARK METAL!’
Oké, dan maken jullie dark metal. Mij een biet hoe je het noemt, ik en de rest van de wereld noemen het death metal. Net goed.
Maar dat terzijde. De geschiedenis is bekend bij geïnteresseerden en de algemene opinie liegt er niet om. Aeternus is heden ten dage een tyfusband.

In de loop der vele jaren heb ik een ding goed in mijn bovenkamer geprent: luister onbevooroordeeld. Wie de muziek ook heeft gemaakt, hoe de voorgeschiedenis ook in elkaar zit. Vergeet even de naam van de band en luister simpelweg naar muziek uit een genre dat je een warm hart toedraagt. Dus in het geval van de nieuwe Aeternus is het een kwestie van naar een death metalalbum luisteren. (Jahaa! Dark metalalbum, best!) En daar gaat ie dan.
“The Darkest of Minds”, het eerste nummer klinkt zowaar niet verkeerd. De eerste indruk is gemaakt. Het onbevooroordeeld luisteren werkt. Er dendert een stevig death/dark metalnummer door het huis en de volumeknop krijgt een trap met de klok mee. Nummer twee idem dito, drie ook. De kenmerken zijn: een krachtig en helder geluid, een goed verstaanbare luide grunt, herkenbare Aeternus ritmes, riffs die thuishoren in death metal en die niet alledaags klinken, maar aardig creatief.
Wat zou het leuk zijn als we nou eens konden stoppen met te zeggen dat Aeternus vroeger zo veel beter was. Konden we vroeger maar vergeten en ons onbevangen richten op de huidige gang van zaken. Was Aeternus nu ook maar zo goed. Want hoe hard ik ook mijn best doe, door middel van “Hexaeon”, het wil niet lukken. Aeternus heeft negen nummers in drieendertig minuten geprakt en dan zou je zeggen dat dat te kort is. Maar drieendertig minuten is nog te lang ook, want al zijn de eerste nummers alleraardigst in elkaar gezet, na die drie weet ik het wel weer. De aandacht verslapt en het album gaat vervelen, gaat wat plichtmatig en ongeïnspireerd klinken. Je hoort dat Aeternus een steengoede band is, maar dat de band het niet waarmaakt. De nummers klinken wat te gewoontjes. Expressie is het toverwoord, de middelen die je hebt om te komen tot een volwaardige manier van expressie zijn de sleutel. Je bent een artiest of je bent het niet. Een artiest, een kunstenaar zo je wilt, is op zijn best als hij of zij de middelen gebruikt die hem het best liggen, die leiden tot een volwaardig, alles en iedereen verpletterend produkt. De verschillen tussen Aeternus toen en Aeternus nu illustreren dat maar al te duidelijk.

Aeternus is een koppige band, die in weerwil van alle kritiek die de band maar krijgt bij het standpunt blijft dat wat hij doet deugt en rost. Ik wil echt niet beweren dat de muziek die ze ook nu weer, op “Hexaeon”, gemaakt hebben, slecht is, maar wat is er mis met de weg van vroeger? Vroeger verpletterde men en maakte men zich onsterfelijk en uniek. Nu is men “de zoveelste band”. Een band die technisch gezien aardige nummers maakt, maar die niet de middelen van expressie gebruikt om een onuitwisbare indruk te maken op ons, verwend metalminnend gepeupel.
Jammer dat Aeternus het niet voor elkaar krijgt om ons vroeger haast te doen vergeten.
“Hexaeon” is niet slecht als cd om af en toe eens op te zetten, maar het probleem is dat er “Aeternus” op staat!
En om het Aeternusverhaal nog een wrange draai te geven: drummer van het eerste uur, Vrolok, is ook nog eens uit de band. Op “Hexaeon” trommelt hij nog zijn ritmes bijelkaar, maar dat zullen we in de toekomst ook moeten missen.
Maar goed. “Hexaeon” is te goed om er een erg laag cijfer aan te geven, maar Aeternus is gewoon te eigenwijs bezig voor een ruime voldoende.

Tracklist:
1. The Darkest of Minds
2. GodHead Charlatan
3. The 9th Revolution
4. In the 3rd Dwells Oblivion
5. Hexaeon
6. Punished
7. Ageless Void
8. Christbait
9. What I crave

Score: 60 / 100

Reviewer: Tjitze
Toegevoegd: 17 mei 2006

Aeternus - Hexaeon
Reactie van Arjan op 18-05-2006 om 15:47u

Wat een kut review! Wat een gezeik om niks! Het gaat hier om eigenzinnige deathmetal. Maar de reviewer luisterd zelf waarschijnlijk liever naar de huilerige dark metal

Aeternus - Hexaeon
Reactie van Draugen op 19-05-2006 om 10:57u
Score: 90 / 100

Wat een bar slechte review zeg, beetje gezeik om vroeger, kom op zeg! Aeternus was en is nog steeds een geweldige band. De laatste 2 albums zijn van net zulk niveau als ...and so the night became. Daar tussen is het even iets minder geweest, maar laat ze toch lekker hun eigen gang gaan en blijf niet door zeuren over

Aeternus - Hexaeon
Reactie van Draugen op 19-05-2006 om 10:58u
Score: 90 / 100

Wat een bar slechte review zeg, beetje gezeik om vroeger, kom op zeg! Aeternus was en is nog steeds een geweldige band. De laatste 2 albums zijn van net zulk niveau als ...and so the night became. Daar tussen is het even iets minder geweest, maar laat ze toch lekker hun eigen gang gaan en blijf niet door zeuren over verloren tijden. Die 60 punten die je geeft zijn veel en veel te weinig. En dan zeg je dat je onbevooroordeeld luistert. Aeternus is en blijft een van mijn favoriete bands en al hun CD's draaien regelmatig rondjes in mijn CD speler.

Aeternus - Hexaeon
Reactie van deine Muti op 08-12-2006 om 22:39u
Score: 60 / 100

Ik vind het juist een prima review, hij geeft helder onderbouwd blijk van zijn voorkeur voor het oudere werk van deze band maar benadrukt desalniettemin de sterke punten van het schijfje. En daarmee zit het werk van de reviewer erop, lieve mennekes en vrouwmenschen. Dan laat hij danwel zij het aan ons om afgaande op wat er geschreven werd, de cd een kans te geven of niet. Een reviewer mikt niet op het plezieren van zijn lezers, zijn opdracht gebiedt hem slechts tot het verschaffen van objectieve informatie, die hij doorspekt met zijn persoonlijke waarneming, wat zijn goed recht is. Juist een erg goede review voor een in mijn ogen eveneens matige Aeternus cd.

Aeternus - Hexaeon
Reactie van Demonic op 18-02-2008 om 22:34u
Score: 80 / 100

Het feit dat meneer de reviewer zegt: “The Darkest of Minds”, het eerste nummer klinkt zowaar niet verkeerd". Zegt al genoeg over zijn vooroordelen. Met de gedachte in het hoofd: "Als ik geen...and so the night became hoor ben ik niet tevreden" schrijft hij zijn stukje.

Respect voor bands die hun oude successen niet blijven uitmelken tot acht kopies van het hetzelfde album en muziek maken zoals ze het op dat moment willen. Hexaeon is een album van dermate goede kwaliteit dat de gemiddelde hedendaagse (death/dark/black of wat dan ook) metalband er alleen maar van kan dromen dat ze een dergelijk album hebben gemaakt.

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.