Marcel: Bedankt voor je vriendelijke woorden. Ik denk dat er verschillende redenen zijn waarom het nieuwe album klinkt zoals het klinkt. Sinds ik terug ben in de band heb ik nieuwe inspiratie gevonden en toen ik met Arkadius terug muziek begon te schrijven klikte het onmiddellijk en kwam de inspiratie boven. De andere jongens hadden ook de folkstijl een beetje achter zich gelaten. Voorganger Command To Charge liet een ook wat andere richting horen en we hebben nu onze oude stijl opgepakt waarvan we zo houden.
Maar waarom grijp je juist nu terug naar het oude geluid?
Marcel: Arkadius en ik schrijven nu al tien jaar songs. Ook toen ik uit de band was, hielp ik nog met materiaal schrijven. Het is dus ook een groot verschil als je 100 % in een band zit, of wanneer je enkel achter de schermen een beetje helpt. Daarom is dit ook een speciaal album voor ons en ik hoop dat ook de fans positief zullen zijn. Ik ben er in ieder geval al optimistisch over.
Hebben jullie veel moeite ondervonden met het componeren?
Arkadius: Helemaal niet. Soms vonden we het ook te gemakkelijk gaan, hahaha. We waren echt geïnspireerd en alles liep perfect. Er waren wat songs bij die in begin niet zo goed klonken, maar in een nieuw jasje bleken ook deze goed te zijn. Maar dat is normaal, want sommige songs moeten gewoon wat rijpen. Zo was Forth-Clyde één van onze eerste songs die we schreven en waaraan we later heel veel veranderd hebben. En zo werd het op het einde nog een van mijn favoriete songs. Het grote verschil met onze andere albums is dat de structuur van de songs sterk verbeterd is. Er zitten nog steeds veel verschillende onderdelen in een song, maar we hebben getracht ze deze keer een coherente vorm mee te geven zodat ze ook beter overkomen.
Kan ik dan concluderen dat voorganger Command To Charge een eenmalig experiment was?
Arkadius: We hebben altijd muziek gemaakt die we wilden maken. Uiteindelijk bestaat een band gewoon uit wat muzikanten die samenwerken om zichzelf te uiten. We hebben onze muziek nooit aangepast uit commerciële overwegingen, en de stijl van Command To Charge zat al lang in onze sound, maar stond nu wat meer in de belangstelling. En met Caledonia focussen we deze keer meer op de folk aspecten.
Spelen er ook doedelzakspelers en folkartiesten mee op dit album?
Arkadius: Ja! Zo is er de professionele doedelzakspeler Axel Römer. Op Command To Charge speelde hij ook mee. Toen voegde hij zijn doedelzakpartijen toe aan de songs die toen al afgewerkt waren. Maar deze keer heeft hij materiaal geschreven en hebben we veel ruimte gelaten voor zijn partijen. Axel is een goede vriend van de band, dus het is altijd leuk om samen te werken. Hij is ook te zien in de The IXth Legion videoclip.
Kan je ons eens heel kort vertellen waarover Caledonia gaat?
Marcel: Het gaat over de Picts, de oude inwoners van Schotland, die zichzelf moesten verdedigen tegen het Romeinse rijk aan het begin van de eerste eeuw. Deze oorlog duurde bijna 300 jaar en de Romeinen noemden het land van de Schotten Caledonia. Jammer genoeg is de originele naam van het land niet bekend of heeft het zelfs nooit bestaan omdat de mensen waren georganiseerd in kleine stammen en geen algemeen sociaal systeem of identiteit hadden.
Waarom hebben jullie besloten een conceptalbum te maken rond dit thema?
Marcel: Het is een interessant thema als je kijkt naar de grote verschillen tussen die twee werelden. Langs de ene kant heb je de mensen die dicht bij de natuur leven en die enkel een mondelinge overlevering en een rijke folklore hebben. Aan de andere kant heb je een rijk dat de hele wereld op een zeer effectieve methode wil gaan overwinnen. Zo overstelpte ze hun vijanden en daarna gaven ze hun wat autoriteit en zodoende mixte hun oorspronkelijke cultuur met een modernere manier van leven. De Romeinen hebben veel progressieve dingen in Europa gebracht. Ze hebben ook de oorlogsvoering gerevolutioneerd door een strikte organisatie en hebben ook overal wegen aangelegd. Kortom, dankzij hen kennen we de urbane gemeenschap en dat vind ik heel boeiend. Maar nog interessanter vind ik het feit dat ze uiteindelijk faalden door hun onbevredigende honger naar meer macht en welvaart. Veel van deze aspecten zie je ook terug in ons hedendaagse leven en de oorsprong vinden we dus bij de Romeinen.
Maar welke cultuur prefereer je nu? De Schotse stammencultuur of de Romeinse cultuur?
Marcel: Beide culturen zijn fascinerend, maar ik denk dat ik toch de oude pagan culturen prefereer. Wellicht omdat ze veel ruimte maakte voor het mystieke en bovennatuurlijke krachten. Ik vind dit boeiend omdat de mensheid vandaag alles wil ontrafelen door wetenschap en logica, maar ik denk niet dat ons leven minder waard is als er dingen zijn die we niet begrijpen.
Hoe denk je dat de Schotse metalfans zullen reageren op Caledonia?
Arkadius: Ik heb geen flauw idee. Ik hoop echt dat ze het album goed vinden. We zouden normaal gezien in november op het Schotse Ragnarok Festival spelen, maar enkele weken geleden is dat festival volledig afgelast door de lage ticketverkoop. En dat is jammer omdat we zelf vliegtuigtickets hebben geregeld en niemand van het festival onze e-mails nu beantwoord. Maar ik hoop dat we nog eens een kans krijgen om in Schotland te spelen, omdat we ook van plan zijn echte doedelzakspelers op het podium te gebruiken.
Jullie hebben een videoclip gemaakt om het album te promoten.
Arkadius: Ons doel was niet om een clip voor televisie te maken omdat we ook wel weten dat er geen shows zijn die dit soort muziek willen spelen. We hebben veel fans buiten Europa en die hebben nog niet de mogelijkheid gehad om Suidakra live te zien en ik denk dat Internet een goede vervanger is voor televisie. De reacties zijn geweldig, dus misschien maken we wel een nieuwe videoclip voor een song van Caledonia.
Het artwork is gemaakt door Kris Verwimp. Denk jij dat deze Belgische artiest de essentie van het verhaal in zijn artwork heeft gevat?
Arkadius: Ja! Voor de vorige twee albums hebben we gewerkt met andere artiesten, maar we wilden graag terug eens met Kris werken. We hebben Kris ontmoet toen we vorig jaar voor de eerste keer in België speelden. Na de show hebben we met hem gepraat over ons nieuwe conceptalbum en vroegen we of hij geïnteresseerd was. Kris was onze eerste keuze omdat hij als de beste conceptverhalen kan vatten in zijn artwork. In onze opinie is het zelfs een van zijn beste werken tot nu toe!
Jullie zijn nu lid van de Armageddon Music familie. Dit label brengt vooral thrash metal en Wacken producten op de markt. Voelen jullie je thuis bij dit label?
Arkadius: Armageddon heeft goed werkt geleverd voor Command To Charge dus ik ben benieuwd hoe ze het nu gaan doen. Alles bij elkaar zijn we wel blijer met hen dan dat we bij Century Media waren, omdat zij meer achter onze muziek staan. Century Media wilde dat we een andere muzikale richting zouden inslaan, dus het was het beste dat we zijn gesplit.
Wat vind jij van al die nieuwe Scandinavische folkmetalbands?
Arakadius: Sommige zijn goede bands, sommige zijn slechte bands. Dat geldt voor alle bands en het maakt niet uit van welk land ze afkomstig zijn. Hier in Duitsland kopen mensen vaak albums van Scandinavische bands enkel omdat ze uit Scandinavië komen. Dat begrijp ik persoonlijk echt niet.
Wat is de essentie van goede folkmetal? Is het toch de atmosfeer?
Arkadius: Ja, ik denk dat de atmosfeer het belangrijkst is. Wij voegen vooral folkelementen toe om een speciale sfeer te creëren, dus het heeft geen nut om te zingen over dat we dronken zijn ofzo. Een goede folkmetalband moet ook uitgebalanceerd klinken. Het moet allemaal bij elkaar passen net zoals de teksten en het artwork moeten aansluiten.
Wat is het meest ontroerende dat een fan ooit tegen jou heeft gezegd?
Arkadius: Ik kreeg enkele dagen geleden een telefoontje van een Saudi-Arabische fan die me vertelde dat hij onze gevoelens in de muziek begreep. Dat vond ik toch wel ontroerend. Ik bedoel: hij leeft meer dan duizenden kilometers van ons vandaan en we hebben daar nooit gespeeld. Dat bewijst dat muziek universeel is en dat taal, religie of cultuur geen rol spelen.
Suidakra heeft veel leden versleten. Heb je nog contact met ex-leden?
Arkadius: Ja, we hebben nog wel contact met sommige ex-leden. Het ligt eraan hoe de persoon reageerde bij de split van de band. Sommige begrepen het, maar sommige namen het erg persoonlijk. Zo is onze ex-bassist Nils nog steeds een erg goede vriend en zorgde hij voor de schilderijen in de The IXth Legion videoclip. En zo is Mathias ook nog een goede vriend die de band verliet om zich te concentreren op zijn eigen band.
Wanneer kunnen we jullie in België en Nederland zien?
Arkadius: Vorig jaar hebben we voor het eerst in België gespeeld. Dat was in Sint-Niklaas. Het was een leuke show en we hadden veel plezier en het publiek lustte er wel pap van. We gaan terug in Sint-Niklaas spelen, maar we moeten enkel nog praten over de juiste datum. We gaan ook in Nederland spelen op 26 en 28 januari respectievelijk in Eindhoven en Kerkrade.
Laatste vraag. Wat was het hoogtepunt in de Suidakra geschiedenis? En wat was het dieptepunt?
Arkadius: Naast de geweldige optredens, de videoclip en de vele Suidakra fans is mijn persoonlijk hoogtepunt dat we Caledonia uitgebracht hebben na zeven eerdere releases. Maar deze keer met een echt geweldige sfeer in de band. We zijn allemaal beste vrienden en ik vind het speciaal dat we na twaalf jaar muziek maken een fris klinkend album als Caledonia hebben gemaakt.
Het dieptepunt was toch wel het jaar 2000, toen ik realiseerde dat sommige mensen die eerste goede vrienden waren, veranderden in grote klootzakken. Toen werd de band zelf stopgezet, maar na enkele dagen wilde ik het album toch afmaken en ben ik maar op zoek gegaan naar nieuwe muzikanten. Dat was het begin van de band in de huidige line-up.