Het succes van Permanent Waves is mede te danken aan een keerpunt in de songwriting van het drietal. De voorgaande jaren produceerden de heren vooral progressieve rockalbums met complexe songstructuren, veel ritmeveranderingen en lange composities. Dit tegen de wens van de platenmaatschappij, die graag toegankelijkere tracks wilde horen. In eerste instantie (eind jaren zeventig) gaf de band daar geen gehoor aan, maar met de eerste plaat in de jaren tachtig veranderde dit, naar eigen zeggen doordat het schrijven en opnemen van de complexe songs veel stress opleverde.
The Spirit Of Radio markeert deze nieuwe richting. Het is een veel compactere en commercieel verantwoorde song, die afstand neemt van de lange, uitdagende tracks zoals 2112 en Cygnus X-1 Book II: Hemispheres. Deze opener werd meteen een hit, terwijl ironisch genoeg juist hierin de commercialisering van de muziek bekritiseerd werd. Niet alleen in de songwriting is een duidelijke verandering waarneembaar, ook in de zang en teksten verlegt men accenten. De zang is relaxter en melodieuzer en de teksten krijgen een sociale, emotionele en maatschappelijke inhoud.
All this machinery
Making modern music
Can still be open-hearted
Not so coldly charted
It's really just a question
Of your honesty
uit The Spirit Of Radio, tekst door Neil Peart.
Wat de hits interessant maakt, zijn naast het tijdloze karakter en de catchy tunes, met name de extras als de reggae-invloeden (The Spirit Of Radio) en ritmeveranderingen (Freewill). De b-kant van de lp is wat minder sterk. Entre Nous bevat relatief minder interessante ideen. De ballad Different Strings, die doorgaans het meeste kritiek te verduren kreeg, kan me toch bekoren, mede vanwege de relaxte vibe. Wel had ik het mooier gevonden als de solo wat langer had geduurd. De (tevens te snelle) fade-out komt te vroeg, erg jammer!
Naast de drie hits en een ballad, zijn er een paar langere tracks: het atmosferische Jacobs Ladder en Natural Science. Ze bevatten meer ritmetwists dan de overige tracks en doen meer aan de oude Rush denken. De progressieve ideen zijn dus niet helemaal verdwenen. In eerstgenoemde is het gebruik van keyboards verder toegenomen in vergelijking met eerdere releases. Ondanks dat het toetsenwerk niet het sterkste element van de muziek van de rockers is, die afgelopen jaar het veertigjarig jubileum van het debuut vierden, past het goed in de totaalsound.
Opvolger Moving Pictures mag dan de meest succesvolle release van Rush zijn, Permanent Waves is een zeer aangename voorganger, die een heerlijk seventies-geluid heeft en toch de verandering inluidt naar een commercilere sound. Een toegankelijk album met nog altijd voldoende progressieve ideen waardoor het na vele luisterbeurten nog altijd interessant blijft om de plaat af en toe eens op te zetten.
Tracklist:
1. The Spirit Of Radio
2. Freewill
3. Jacobs Ladder
4. Entre Nous
5. Different Strings
6. Natural Science