We vinden dat je als organisator van een festival nooit helemaal tevreden mag zijn. Het gevaar van ‘achterover leunen’ ligt dan op de loer en daar houden we niet van in Rotterdam-Zuid ?. Toch kunnen we niet anders concluderen dan dat er op BOA 2011 voornamelijk veel dingen goed zijn gegaan. We hebben ontzettend veel positieve reacties gehad over de sfeer, het programma en de manier waarop we het festival hebben georganiseerd. Niet alleen van de bezoekers, maar ook van de bands en van alle betrokken instanties vanuit de gemeente Rotterdam. Verder hebben we geweldig weer gehad, ook niet onbelangrijk! Natuurlijk gaan er op elk festival (achter de schermen) ook dingen niet zoals gepland. We hebben meer bezoekers getrokken dan ooit tevoren en daardoor raakte het einde van de biervoorraad op het eind van de avond in zicht. Dat was voor ons best spannend, maar de bezoeker heeft er gelukkig niet veel van gemerkt. Ook waren de rijen bij de eetkramen wat groter dan gehoopt.
Wat is de grootste les die daarvan geleerd is?
De grootste les van de editie van vorig jaar is dat we nog meer drank op voorraad moeten hebben en dat er meer eet standjes moeten komen. Over het algemeen zijn we gelukkig aardig geroutineerd geworden, we hebben het festival al vier keer eerder georganiseerd. Al te veel ‘grote lessen’ hoeven we dus niet meer te leren en dat was in de beginperiode nog wel anders.
Hoeveel mensen waren er toen in 2011?
BOA 2011 heeft ruim 6000 bezoekers getrokken en het is daarmee de drukstbezochte en succesvolste editie tot nu toe geworden. De eerdere edities in 2006, 2008 en 2010 trokken respectievelijk 3500, 4000 en 5000 bezoekers.
Wat was het hoogtepunt vorig jaar?
Buiten de al genoemde aspecten, was het hoogtepunt vooral dat de bezoekers het zichtbaar naar hun zin hadden. Als festivalorganisator is dat namelijk hetgene waar je het uiteindelijk voor doet. Een ander hoogtepunt was dat de op- en afbouw van het festival soepeler liepen dan ooit tevoren, door de inzet van nog meer vrijwilligers dan voorheen. Uiteraard ook het feit dat het de drukste editie was, met de grootste baromzet.
Eerst was BOA elke twee jaar, maar sinds 2010 is het een jaarlijkse happening. Waar kwam die keuze vandaan? En viel dat gelijk in goede aarde bij de gemeente?
De eerste Baroeg Open Air is georganiseerd vanwege het 25-jarige bestaan van Baroeg, in 2006. Toen nog in het Spinozapark bij de Baroeg-locatie aan de Spinozaweg. Nadat de eerste BOA een groot succes was, hadden we het voornemen om het jaarlijks te gaan organiseren. Dat dit uiteindelijk niet is gelukt, heeft externe redenen. In 2007 ging de volgende BOA helaas meteen al niet door, omdat een paar maanden van tevoren het welbekende geweldsincident plaatsvond in Baroeg. Alle bands waren al geboekt, onder andere Madball, Legion Of The Damned, Corvus Corax en Cult Of Luna, maar we moesten ze allemaal afzeggen. Bij de BOA van 2008 hadden we tijdens de op- en afbouw heel slecht weer, waarna het Spinozapark behoorlijk ‘omgeploegd’ was. Het heeft maandenlang geduurd voordat we met de gemeente tot overeenstemming zijn gekomen over de te betalen kosten van het herstel, waarna de tijd voor de voorbereiding van 2009 te kort werd. Vanaf 2010 zitten we in het grotere Zuiderpark bij Ahoy en we zijn over die locatie bijzonder tevreden. Het antwoord op je laatste vraag is misschien verrassend: de gemeente Rotterdam stimuleert het dat wij BOA elk jaar organiseren. Baroeg krijgt sinds 2009 structurele subsidie vanuit het Cultuurplan van de gemeente Rotterdam, dienst Kunst en Cultuur. BOA behoort tot de jaarlijkse activiteiten die we daarvoor (moeten) leveren.
Dit jaar is het weer een gevarieerd programma. Van de sleazy rock van Peter Pan Speedrock tot het brute werk van Unleashed en Melechesh en de funky crossover van Kontrust. Waarom is er gekozen om zulke uiteenlopende bands neer te zetten?
Omdat dat volgens ons een van de belangrijkste redenen van het succes is. In Baroeg is het programma per avond altijd veel minder breed, maar met Baroeg Open Air laten we alle verschillende ‘harde alternatieve’ stijlen een keer per jaar samenkomen. Het achterliggende idee is dat de meeste reguliere Baroeg bezoekers, of dat nou liefhebbers zijn van rock, metal, hardcore of stoner, elk jaar een paar bands op het BOA-programma interessant vinden. Met een bonte verzameling van mensen als resultaat!
Naar welke band kijk jij persoonlijk het meeste uit?
Dat zijn er wel een paar, maar tijdens BOA heb ik normaal gesproken geen tijd om een band te kijken. Dat zal dit jaar helaas niet anders zijn.
Twee jaar geleden hadden jullie twee podia, vorig jaar maar één, en nu worden het er weer twee. Waarom steeds deze verandering?
In 2010 hadden we inderdaad twee podia, een jaar later één. Dat is puur een bezuinigingsmaatregel geweest. In de kleine tent waar in 2010 het tweede podium stond, hebben we vorig jaar de horeca, de BOA stand en de band merchandise ondergebracht. Dit jaar is de opzet precies hetzelfde als in 2011, met het verschil dat er nu een kleiner tweede podium in is geplaatst. Het voordeel is dat de horecatent nu wat levendiger wordt, omdat we daar tijdens de pauzes op de main stage ook bands laten optreden. De opzet met tenten is min of meer noodzakelijk voor een buitenfestival in september, omdat bezoekers ook bij slecht weer beschutting moeten kunnen vinden. Gelukkig hebben we tot nu toe altijd goed weer gehad bij BOA, dus laten we daar vooral vanuit blijven gaan!
Op het tweede podium staat lokaal talent. Hoe wordt die selectie gemaakt?
Baroeg is samen met de Rotterdamse organisatie SKVR in 2011 gestart met het muziekcoachingsproject Rock Central. Dit is een specifiek opleidingstraject voor muzikanten met een voorkeur voor alternatieve gitaarmuziek, het hardere werk dus. Vanuit Rock Central worden er twee bands geselecteerd. Verder zijn er twee bands uitgekozen door de Popunie, onder andere een finalist van de High School Music Competition. De vijfde band is door Baroeg zelf geselecteerd.
Wat is dit jaar de capaciteit qua bezoekers?
De Vaanweide in het Rotterdamse Zuiderpark bij Ahoy heeft een capaciteit van enkele tienduizenden bezoekers. Het Metropolis festival maakt bijvoorbeeld ook gebruik van deze locatie, maar Baroeg Open Air gebruikt een kleiner gedeelte van het park. We gaan opnieuw uit van zo’n 5000 bezoekers.
Het festival is gratis. Hoe krijgen jullie dat voor elkaar?
Dat is volgens ons de tweede belangrijke factor van het succes, dus dat willen we graag zo houden. Het wordt elk jaar lastiger om subsidies en sponsorbedragen binnen te halen, dus we moeten het vooral hebben van de drankomzet.
Wat voor bier wordt er geschonken? Toch geen aangelengd festivalbier he?
Nee, voor dat laatste hoef je niet bang te zijn. We schenken echte Jupiler!
Baroeg Open Air vindt plaats op zaterdag 22 september in het Zuiderpark in Rotterdam. De toegang is gratis.
Hoofdpodium:
Unleashed
Kontrust
Peter Pan Speedrock
Melechesh
Karma To Burn
Do Or Die
Furyon
Honky
Talent stage:
DieselBurner
Twice The Same
Liar’s Dice
Combustion
Diatryma