Ja, vorig jaar ging alles zo soepel dat het leek alsof het festival al jaren georganiseerd wordt. Alles was super, de bands, de vrijwilligers, de bezoekers en het weer werkte ook nog mee.
Wat was voor jou persoonlijk het hoogtepunt?
Het was een dag vol hoogtepunten. Dat het festival berhaupt door kon gaan na de vergunningweigering van een jaar eerder, was een hoogtepunt op zich. Dat realiseer je je wel even als je die dag open gaat en je al die metalfans het terrein op ziet stromen. Muzikaal vond ik Karma to Burn een geweldige verrassing die als stonerband 1 van de hoogtepunten van de dag was.
Hoeveel bezoekers waren er vorig jaar?
2000 bezoekers.
Wat is de capaciteit van het festival?
Volgens de gemeente kunnen er 15.000 mensen op het Oldehoofsterkerkhof. Wij richten het terrein in voor maximaal 5.000 zodat er altijd nog lekker veel ruimte is.
Wat is de grootste les die jullie van de eerste editie geleerd hebben?
Dat metalfans een schone WC erg weten te waarderen, dankzij de toiletdames die we hadden ingezet
Verandert er dit jaar iets aan de opzet van het festivalterrein?
Nee, de opzet van 1 podium met 8 bands is kenmerkend voor Into The Grave en dat zullen we niet snel veranderen. We vinden het erg prettig dat je tussen de bands door even tijd hebt om met je vrienden te kletsen, een hapje te eten, bij de merchandise te kijken en natuurlijk even een biertje te halen zonder dat je bezorgd hoeft te zijn dat je iets mist.
Het festival wordt gehouden op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Dat is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, een plein. Hoe zijn jullie erbij gekomen om een metalfestival op een plein in de stad te houden?
Wij vonden dat vanaf het begin de ideale locatie voor een metalfestival. Op een voormalig kerkhof, met grafstenen in het plein en aan de voet van de Oldhove. Dat is een perfect decor!
Was er vooraf geen vrees dat de omwonenden zouden protesteren?
Nee, eigenlijk niet. Het Oldehoofsterkerkhof is een gemeentelijk evenemententerrein waar allerlei evenementen plaatsvinden zoals dancefeesten, bevrijdingsfestival etc. Dat hoort bij wonen in de binnenstad en een metalfestival is in dat opzicht niet anders dan een ander festival.
Na zo'n festival is er ongetwijfeld ook een evaluatie met de gemeente. Hoe is dat verlopen? Hadden zij punten die jullie moesten verbeteren voor een tweede editie?
Nee, de gemeente was geweldig positief. Alles was zonder incident verlopen en ze waren zeer tevreden. Oh ja, we waren 9 minuten te lang door gegaan. Daar hebben we een officile waarschuwing voor gekregen. Maar niets dan lof voor de gemeente, ze werken volledig mee en zijn zeer behulpzaam. Net als vorig jaar mogen we de hal van het gemeentehuis weer gebruiken als backstageruimte. Waar maak je dat mee?
In 2010 kregen jullie geen vergunning, ondanks dat die eerder toch al was afgegeven. Heeft het lang geduurd voordat jullie besloten om het een jaar later alsnog te proberen?
We moesten ons wel even opnieuw motiveren om die hele procedure opnieuw te starten, maar de gemeente was vrij snel met de toezegging dat ze medewerking wilde verlenen. Uiteindelijk durfden we pas bands te gaan boeken nadat de vergunning er ook echt was, waardoor alles uiteindelijk toch in de laatste maanden geregeld moest worden. Dit jaar konden we gelukkig de line-up al veel eerder bekend maken.
Hoe is het idee voor Into The Grave eigenlijk ontstaan?
Als muziek- en metalliefhebbers waren we natuurlijk teleurgesteld toen we het nieuws hoorden dat Waldrock er mee op hield. Dat vormde uiteindelijk wel de aanleiding voor Into The Grave. Niet dat we een vervanging voor Waldrock proberen te zijn, want de opzet van Into The Grave is heel anders. In dat opzicht denken we eerder aan de oude Dynamo Open Air van vroeger op de IJsbaan in Eindhoven.
Dit jaar staat Grave dan alsnog op Into The Grave. Ze zouden eigenlijk in 2010 er al staan. Hebben jullie ze voor vorig jaar nog wel geprobeerd te krijgen?
Nee, toen stonden ze al op Elsrock met dezelfde Into The Grave-set. Dat zou een beetje dubbelop zijn.
Headliners zijn dit jaar Enslaved en Bolt Thrower. Dat zijn erg mooie namen, ik neem aan dat je zeer tevreden bent hiermee. Hoe werd besloten voor deze bands?
We willen altijd programmeren vanuit de bands die we graag zouden willen hebben. Op dat lijstje stond Bolt Thrower heel hoog. Zij en Enslaved waren ook al beide benaderd voor de vorige editie maar konden toen allebei niet. Nu konden we hun eerder benaderen. Bolt Thrower is erg gecharmeerd van Into The Grave en heeft het optreden op Party San zelfs verschoven naar vrijdag om op zaterdag bij ons te kunnen spelen.
Naar welke band kijk jij dit jaar het meest uit?
Enslaved en Hell heb ik dit jaar al eerder gezien, en ik was beiden erg onder de indruk van ze. Bolt Thrower is natuurlijk een geweldige headliner, maar ook Corrossion of Conformity lijkt me erg tof. Eigenlijk vind ik alle bands tof, maar ja, anders hadden we ze ook niet geboekt!
De uitermate lage ticketprijs van 6,66 euro valt natuurlijk geweldig in de smaak. Maar met zon lage prijs hebben jullie ongetwijfeld goede sponsoren weten te vinden. Wat is jullie geheim?
Haha, sponsoren, nou die kunnen we nog wel een paar gebruiken. Het geheim zit hem in het werken met vrijwilligers zodat je de kosten laag kunt houden. Goede deals sluiten met bands en toeleverende bedrijven. Hopen dat het weer mee zit en dat er stevig gedronken wordt. Daar is eigenlijk geen geheim aan. Daarnaast kijken we er erg voor uit om 'over de kop' te gaan met grote en dure namen. Maar uiteindelijk blijft er praktisch niets over. Maar dat is dan ook niet onze insteek geweest.
De meeste festivals kunnen niet zonder vrijwilligers, en Into The Grave zal niets anders zijn. Hoeveel vrijwilligers hebben jullie voor zon dag nodig? En wat doen die zoal?
Into The Grave draait bijna helemaal op vrijwilligers. Zelfs de geluidsman werkte vorig jaar als vrijwilliger omdat hij een groot Devin Townsend-fan is. Op Into The Grave werken we met bijna 100 vrijwilligers. Dat begint bij de organisatie (programmering, pr, veiligheidsplannen etc.) en op de dag zelf vooral met mensen bij de entree, achter de bar, als stagehand, schoonmaakploeg, opbouwploeg etc.
Mocht er onverwacht op het laatste moment een band uitvallen, wat is dan het noodscenario?
Daar hadden we vorig jaar mee te maken en daarom is de band die op de afterparty speelt (Izegrim) eerste reserve als we op het laatste moment te kampen krijgen met afzeggingen.
Als laatste een van de meest belangrijke vragen: wat voor bier wordt er geschonken, en is het betaalbaar?
Op Into The Grave wordt Grolsch geschonken. Een muntje kost 2,25, dat is heel betaalbaar als ik dat vergelijk met de andere festivals.
Heb je zelf nog iets toe te voegen?
Ik hoop dat het net zon gezellig en goed feestje wordt als vorig jaar. Misschien wel iets beter zelfs. En dat we na afloop weer al die positieve geluiden in de media horen, dan kunnen we daarna weer verder voor Into The Grave 2013!
Into The Grave vindt plaats op 11 augustus op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden.
Line-up:
Bolt Thrower
Enslaved
Grave
Hell
Obscura
Corrosion Of Conformity
Dew-Scented
Nom De Plume
Afterparty:
Izegrim
The Covering