Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong over een televisieprediker?

Anthrax - Make Me Laugh
Black Label Society - Counterfeit God
Black Sabbath - TV Crimes
Cake - Comfort Eagle
Crosby, Stills, Nash & Young - American Dream
Death - Spiritual Healing
Depeche Mode - Personal Jesus
Dire Straits - Ticket To Heaven
Frank Zappa - Heavenly Bank Account
Genesis - Jesus He Knows Me
Ghost - Jesus He Knows Me
Hooters - Satellite
Insane Clown Posse - Hellelujah
Iron Maiden - Holy Smoke
Joni Mitchell - Tax Free
Marilyn Manson - Personal Jesus
Metallica - Leper Messiah
Oingo Boingo - Insanity
Ozzy Osbourne - Miracle Man
Poison - Something To Believe In
Queensrÿche - Revolution Calling
Slayer - Read Between The Lies
Suicidal Tendencies - Send Me Your Money
Temple Of The Dog - Wooden Jesus
een andere song over een televisieprediker

[ Uitslag | Enquêtes ]

    21 november:
  • Brothers Of Metal en Grailknights
  • 22 november:
  • Dying Fetus, Chelsea Grin, Despised Icon en Vitriol
  • Veil Of Maya, Signs of the Swarm, Varials en To The Grave
  • 23 november:
  • Overruled en Defazer
  • Revolution Calling
  • Veil Of Maya, Signs of the Swarm, Varials en To The Grave
  • Wardruna
  • 24 november:
  • Dream Theater
  • Ondfdt, Anguish en Ornaris
  • Therapy? en Deux Furieuses
  • Veil Of Maya, Signs of the Swarm, Varials en To The Grave
  • Wardruna
  • 27 november:
  • Benighted, Baest en Coffin Feeder
  • Feuerschwanz, Orden Ogan en Dominum
  • Sirenia en Xandria
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aaron Jellum (Lȧȧz Rockit) - 61
  • Ana Fernández (Darksun) - 44
  • Bryan Patrick (Manilla Road) - 58
  • Myles Heskett (Wolfmother) - 47
  • Tobias Sammet (Edguy) - 47
Interview

Richard Andersson's Space Odyssey
Door Rik
Geplaatst in april 2005
Twee jaar na het solo-debuut van Time Requiem toetsenist Richard Andersson is de beste man terug met een nieuw album, getiteld The Astral Episode. Net als de voorganger is dit weer een uitstekend album, dus werd het tijd om de man eens wat vragen te stellen.

Richard Andersson's Space Odyssey

Allereerst: gefeliciteerd met het geweldige nieuwe album The Astral Episode. Wat is in jouw optiek het belangrijkste verschil vergeleken met het debuutalbum Embrace the Galaxy? Waarover ben je het meest tevreden en wat kon er misschien beter gedaan worden?

Zoals gebruikelijk ben ik erg tevreden als ik een werk af heb, dus ook met mijn laatste album. Eerder kreeg ik echter nooit de kans om de veranderingen aan te brengen die nodig waren om 100% tevreden te zijn over het album. Het grootste verschil is dat ik ditmaal wist dat de nummers die ik componeerde ook op een album zouden komen: bij het debuutalbum had ik pas een platencontract toen ik al halverwege het schrijfproces was.

Het meest opvallende bij A Space Odyssey is in mijn ogen de fenomenale zang van Patrik Johansson. Hoe ben je eigenlijk met hem in contact gekomen?

Hij is inderdaad een erg goede zanger en tevens een aardige gozer. Ik hoorde voor het eerst over hem via een Deense vriend Herik Flymann van Evil Masquerade die het toen over een krachtige zanger had, die nog niet eerder op een album had gezongen. Ik heb hem toen opgebeld en wat materiaal gestuurd. Hij vond het goed klinken en kwam twee weken later naar mijn studio.

Een van de beste punten van de twee albums vind ik de uitstekende balans tussen instrumentaal vuurwerk en catchy, herkenbare melodien. Dit maakt de muziek tegelijkertijd complex en toegankelijk. Hoe belangrijk is deze balans voor jou en hoe probeer je dit in de muziek uit te drukken?

Ik ben blij dat je mijn muziek op die manier ziet! Dat is inderdaad de bedoeling geweest. Voor mij zijn de melodielijnen en de zang het belangrijkst. Ik kan er altijd van genieten als een nummer gewoon goed in elkaar zit. Over het algemeen moet dus eerst het nummer of de melodielijn af zijn. Daarna kan ik de dingen toevoegen waar ik goed in ben.

In mijn review van The Astral Episode omschreef ik de muziek als een soort mengeling van Dream Theater (het technische aspect), Time Requiem (het karakteristieke keyboardspel), Dragonforce (de snelle, catchy melodien) en Ayreon (het spacy karakter). In hoeverre kun jij je in deze omschrijving vinden?

Dank je! Dat zie ik zeker als een compliment, want ik vind zowel Ayreon als Dream Theater erg goede bands, dus in zekere zin kan ik me wel in die omschrijving vinden ja.

Het laatste nummer, Seventh Star Fantasy, klinkt nogal afwijkend in vergelijking met de rest van het album: bombastisch en haast rock-opera-achtig. Wat is het verhaal achter dit nummer?

Onderweg naar de hemel reis je langs een plek waar je in gesleept kan worden. Dat is het valse paradijs. De duivel heeft een plaats gecreerd die precies op de hemel lijkt om zo de mensen te misleiden. Als je daar eenmaal in terecht komt, is er geen terugweg meer. Dat is een beetje het concept erachter. Het nummer is in feite een duet, waarbij Patrik alle zangpartijen zelf doet. Ayreons The Human Equation heeft me zeker benvloed op dit nummer, dat erg lang, complex en intens is geworden.

De bandnaam `A Space Odyssey` en de titels van de albums herbergen een fascinatie voor het universum. Waar komt deze fascinatie vandaan en hoe komt dat tot uiting in de muziek en de teksten?

Ik denk vaak na over zaken als leven en dood, en de hemel en de hel. Ik ben een vrij nuchter persoon, maar ik kan me erg snel in zaken als de eeuwigheid verliezen. Dat heeft dan ook de nodige invloed op de muziek en teksten.

Is het mogelijk dat we A Space Odyssey binnenkort live op de planken kunnen zien?

Daar zijn de platenlabels momenteel aan het werken!

Hoe staan de zaken eigenlijk momenteel met Time Requiem? Zijn er al plannen voor een opvolger van The Inner Circle of Reality of staat de band momenteel op een laag pitje in verband met jouw activiteiten in A Space Odyssey?

Momenteel ben ik vooral bezig met `The Ultimate Andersson Collection CD. Ik heb de beste nummers uitgepikt van mijn drie bands en ze helemaal opnieuw opgenomen met andere muzikanten. Na deze cd wil ik proberen om A Space Odyssey aan het touren te krijgen

. Laatste vraag: wat kunnen we precies verwachten van dat `Ultimate Andersson Collection`-project?

Heel wat! Die cd zal tot stand komen onder nauwkeurige supervisie. Alles zal worden opgenomen in mijn eigen studio. Enkele gastmuzikanten die mee zullen doen zijn Mr. Gran Edman (ex. Malmsteen, John Norum) op zang en Mr. Jens Johansson (ex. Malmsteen, Stratovarious) op keyboards.

Bedankt voor je tijd en success met A Space Odyssey en je andere bands en projecten!

Jij ook bedankt voor de interessante vragen en tot ziens!

Pitfest

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.