Jullie kregen positieve reacties op het debuut Uniforms Of Death en deelden het podium met grote namen. Er volgden meerdere tournees met Trail Of Tears en in 2012 werd gewerkt aan de opvolger. Daarna werd het stil rond Scenario II. Hoe is het jullie vergaan in de afgelopen jaren?
We waren inderdaad flink aan de weg aan het timmeren. Helaas moesten meerdere leden door persoonlijke omstandigheden een pauze inlassen. Erg jammer, want het liep erg goed. Van de andere kant konden we door die pauze een frisse doorstart maken. Zonder de druk van het schrijven, het produceren en het zoeken van mensen die er met de volle 100% inzet voor willen gaan. We hebben veel geleerd van het verleden en we zijn terug als nooit tevoren!
Vanaf 2015 verschenen er berichtjes uit de studio. Dat was deels met dezelfde bandleden als in 2012. Toch heeft de band nu, op Myrthe van Beest en jou na, weer een volledig nieuwe bezetting. Gitarist Dani Lopez is naar Spanje vertrokken, maar wat is verder de reden geweest voor de verandering?
Ik ben tijdens de rustperiode begonnen met het schrijven van nieuwe tracks. Al snel zat ik iedere dinsdagavond met drummer Bas van de Boom die nummers uit te werken. Samen hebben we dit album geproduceerd en opgenomen. Het was de bedoeling de plaat alleen uit te brengen, maar mijn enthousiasme groeide en ik wilde al snel meer. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe line-up. We wilden een frisse wind. Er waren ook veranderingen gaande bij de oude leden, die niet langer ten goede komen aan de band. Wat betreft Myrthe was er sowieso geen twijfel mogelijk en zij wilde zelf ook graag weer van de partij zijn.
Scenario II werd regelmatig als female frontedband bestempeld. Nu is dat thema vast en zeker van tafel met evenveel vrouwen als mannen in de band. Ontstaat daardoor een andere dynamiek?
We hadden zelf een hekel aan die term. Omdat je een zangeres hebt, krijg je direct dat stempel opgedrukt. We wilden juist iets nieuws proberen. Een Gteborg-sound met female vocals. Bij het zoeken van een geschikte bassist kwam ik al snel terecht bij Liza Hoek, want we hadden al eerder samengewerkt. Ze is een goede muzikante en enorm betrokken bij de band. Liza is echt onmisbaar. Hetzelfde geldt voor Simone van Straten (live-gitariste). Zij is enorm gedreven en professioneel. Ik leerde Simone kennen via de Metal Factory in Eindhoven. Nu we 50/50 gemengd zijn en veel kwaliteit in huis hebben, kan er dus zeker niet meer over een female frontedband gesproken worden. Dat wil niet zeggen dat we niet zullen spelen op die specifieke festivals. Terugkomend op je vraag, het gaat er wel gemoedelijker aan toe. De lol blijft hetzelfde en is misschien zelfs beter.
Voor Uniforms Of Death zijn drie nummers uit de Aura-periode in een nieuw jasje gestoken. Je had in 2012 al enkele nummers klaarliggen voor de opvolger. Maken die nog deel uit van de tracklist?
Ja, de nummers die ik destijds geschreven heb, staan inderdaad op A New Dawn, maar ze zijn wel herschreven. Ik heb nu de beschikking over middelen die ik eerder niet had. Dat heeft de nummers zeker (ten goede) veranderd.
Hoe verloopt het proces van schrijven bij Scenario II?
Voor dit album leverde ik de muziek aan. Ik schreef de nummers en daarna ging ik naar Bas. Hij zorgde voor te gek uitgewerkte drums. Daarna zijn we samen gaan produceren. Wanneer we tevreden waren met een track stuurden we alles door naar de andere bandleden, zodat ze zich konden voorbereiden op de officile opnames. Er is een taakverdeling. Bas zit achter de knoppen en ik ben producer. Hier kunnen dan nog de laatste dingen qua lijntjes aangepast worden. In het laatste stadium gaan we bekijken waar we extra leuke dingen kunnen toepassen. Bas heeft erg goede ideen hierover en die hebben echt een meerwaarde voor de tracks. Het is een proces dat werkt. Af en toe gaat het net even anders. Op het moment zijn we met een nieuw nummer bezig, waarvoor Bas een paar geniale ingevingen had. Die heb ik weer verder uitgewerkt.
Op Uniforms Of Death was Doomsday 2012 als rode draad in de lyrics verwerkt. A New Dawn neemt ons mee in een apocalyptische wereld. Wat maakt dat thema zo boeiend voor het schrijven?
A New Dawn heeft inderdaad een apocalyptisch thema. De nummers verhalen zowel over de Maya-cultuur, als over een zichzelf vernietigende wereld. A New Dawn gaat verder waar Uniforms Of Death gestopt is. De Maya-kalender is afgelopen en de wereld, zoals we hem kennen, is ten einde gekomen. De Maya's worstelen met de vraag wat het nieuwe tijdperk zal brengen. Als we naar de wereld om ons heen kijken, is het sowieso makkelijk om je een apocalyptische wereld voor te stellen. Ik vind het een erg boeiend thema, haha.
Eind vorig jaar zijn de opnames afgerond. Hoe verliepen die?
De officile opnames zijn zeer goed verlopen, maar we hebben veel gevraagd van met name Myrthe. Ze was namelijk hoogzwanger en stond op het punt te bevallen, haha. Ze heeft enorm goed werk geleverd. We hebben haar goed verzorgd en de opnamelocatie naar haar toe gebracht, om het voor haar werkbaar te houden. Daarnaast hebben we niet gekeken naar andere producenten en bands. We zijn begonnen met inspelen en mixen van wat wij goed vonden klinken. We hebben geluisterd en bestudeerd wat de mix en sound nodig had, om een zo goed mogelijk beeld te creren van wat er in onze hoofdjes omging. Ik moet zeggen dat dit aardig gelukt is. Het beeld dat we wilden overbrengen, van muziek tot artwork en alles daartussenin, heeft A New Dawn laten samensmelten tot een conceptalbum.
De bonustrack Stand Ablaze is ingespeeld met Simone en Liza. Uiteraard hebben Bas en Myrthe de vocalen voor hun rekening genomen. Wie horen we op de plaat, de nieuwe bandleden of deels ook de oude?
Alle drumtracks zijn ingespeeld door Bas. Hij drumde al eerder voor Scenario II. Michel Steenbekkers (Cirrha Niva, ex-Scenario II) heeft de baspartijen ingespeeld, behalve Stand Ablaze. Die heeft Liza voor haar rekening genomen. Alle gitaarpartijen zijn door mij ingespeeld, evenals de toetsen. We wilden de cover met de nieuwe bezetting doen, ter kennismaking. Hier hebben we ook een playthrough-video van gemaakt en die is te zien op ons YouTube-kanaal.
Zijn jullie volledig tevreden over het resultaat?
We zijn zeer tevreden over het eindresultaat! We hebben al veel mooie reviews mogen ontvangen tot dusver. Uiteraard zijn er achteraf altijd puntjes die je anders had willen doen, maar dat blijf je altijd houden.
De plaat als geheel is inderdaad erg goed, maar Rapture springt er wat mij betreft echt bovenuit. Wat vind je zelf een sterk nummer?
Dank je wel. Mijn favoriete track is Hysteria. Dat nummer bevat alle elementen die ik zelf graag hoor. Melodieus, melancholisch en een gevoel van wanhoop. Rapture is ook n van mijn favorieten. Lekker extreem, donker en melodieus.
Uniforms Of Death werd in eigen beheer uitgebracht en gesprekken met labels hebben nooit tot een deal geleid. Je hebt nu een eigen label opgericht. Wat was de reden om het zelf te gaan doen?
Ik heb een carrireswitch gemaakt. Ik wilde in de muziekbusiness actief zijn en heb een studio/label/marketing/promotie-bedrijf opgestart; Hysteria Music. Andere labels konden mij niet meer bieden dan dat ik zelf kon realiseren. Dat op de eerste plaats. Daarnaast is dit mijn passie en ik kan iets doen met mijn twintig jaar ervaring in de muziek. Het was daarom vanzelfsprekend om deze plaat uit te brengen onder mijn eigen label.
De releaseshow is op 18 maart met Cirrha Niva in Eindhoven. Welke nummers maken zeker deel uit van de set?
Het is een releaseshow voor het nieuwe album, dus vul maar in, haha.
Staat er verder al iets in de agenda?
Er staan nog een paar hele mooie gigs op het programma. Die zullen binnenkort bekendgemaakt worden. Daarnaast zijn we al weer bezig met nieuw materiaal.
Wil je nog iets kwijt aan de lezers van Metalfan.nl?
Allereerst, bedankt voor dit interview. Ik hoop dat iedereen het album A New Dawn zal gaan checken! Uiteraard hopen we ook iedereen een keer bij onze shows te zien. En houd ons in de gaten op social media zodat je niets mist. Er komen leuke dingen aan!