De death metalband Deviance kreeg de meeste stemmen om als voorprogramma te mogen spelen en had de twijfelachtige eer om het spits af te bijten. De melodische death metal van Deviance viel lichtelijk uit de toon en ook was het geluid niet optimaal tijdens het optreden van deze vier heren en gruntende dame. Het geluid werd vervormd tot één muzikale brei en wist het publiek totaal niet op te warmen. Iedere andere band uit de wedstrijd was beter geschikt geweest als opener van de avond dan Deviance.
Het Zwitserse Eluveitie was de eerste Pagan Festband van de avond en liet meteen zien hoe het dan wél moet. Opstartproblemen waren er wel, waardoor tijdens openingsnummer Inis Mona amper zang te horen was met een karaoke versie van het nummer als gevolg. Tijdens het optreden werd dit al snel verholpen, maar wel stonden de folk instrumenten naar mijn idee té zacht in de mix. Eluveitie speelde voornamelijk nieuw werk en van het vorige album kregen we Of Fire, Wind & Wisdom en Your Gaulish War te horen. Na zes nummers en een goede twintig minuten moest Eluveitie het podium alweer verlaten en het geroep van het publiek om meer kon helaas niet beantwoord worden vanwege het strakke tijdsschema. Hulde overigens voor de headbangende fluitspeler Sevan!
Na het geslaagde optreden van Eluveitie, was de show van de heren van Tyr nogal een dooddoener. Het optreden straalde weinig uit en het leek erop alsof het viertal bezig was met een routineklusje. Nummers als Wings Of Time en uiteraard Hail To The Hammer passeerden de revue en ook werd een nieuw nummer aan het Tilburgse publiek gepresenteerd. Het optreden van Tyr haalde de vaart uit de avond en wist de stemming flink te bedaren.
Anders was dit bij het Finse Moonsorrow. Hoewel geen enkeling waarschijnlijk de teksten kon meezingen, ik heb alleen het nummer Jotunheim kunnen herkennen en Sankarihauta of Sankaritarina, bangden vele hoofden er flink op los tijdens het optreden van de Finnen. Prima optreden en de volgende keer graag iets langer!
Vervolgens was het de beurt aan Korpiklaani om haar vrolijke mix van traditionele folk en metal op het publiek los te laten. Er werd lekker gedanst en losgegaan op nummers als Cottages & Saunas, Journey Man en natuurlijk het nummer waar de hele zaal op leek te wachten: Happy Little Boozer. Ook instrumentaal wist Korpiklaani er voor te zorgen dat stilstaan geen optie was en dat bewezen de heren met het nummer Pine Woods. Van het nieuwe album werden Kipumylly en Korven Kuningas gespeeld, waardoor het album Terveskanto jammer genoeg onderbelicht bleef. Al met al een fijne show met goed geluid.
De Finse heren van Ensiferum, gekleed in matchende blauw-witterokjes, sloten de avond af en deden dit op redelijke wijze. Vorig jaar in Rijssen was het optreden niet om over naar huis te schrijven, maar nu heb ik mij prima weten te vermaken met nummers als One Magic Potion, Ahti, Lai Lai Hei, Guardians Of Faith, Dragonheads, Token Of Time en Victory Song. Daarnaast werd nog een medley gespeeld met daarin onder andere Iron Maiden’s The Trooper. Het einde van Ensiferum heb ik niet meer meegekregen, omdat mijn gezelschap graag op tijd de trein wilde halen. Overigens, mijn complimenten aan 013 voor het tijdsschema waardoor een ieder zijn of haar laatste trein naar huis prima kon halen.
Deze eerste editie van het Pagan Fest is mij prima bevallen en ik denk dat velen deze mening met mij zullen delen. Er werd lekker gedanst, flink gepit en er schijnen zelfs enkele kleine walls of death te hebben plaatsgevonden in 013. Naar mijn idee zeker voor herhaling vatbaar; dus volgend jaar weer?
Setlist Eluveitie:
1. Inis Mona
2. Grey Sublime Archon
3. Of Fire, Wind & Wisdom
4. Bloodstained Ground
5. Somber Lay
6. Your Gaulish War