Aan de andere kant pakt de beslissing ook voor Anderson gunstig uit. De man ploetert sinds zijn noodgedwongen vertrek bij Yes voort in de marge, terwijl datzelfde Yes eigenlijk Yes niet meer is, met name door het overlijden van oprichter Chris Squire. Het laatste album Heaven & Earth is bovendien een saaie aangelegenheid. Geneuzel van oude mannen. Jon Anderson is eveneens niet zo jong meer. De zanger is de zeventig inmiddels gepasseerd. Maar waar zijn oude bandmaatjes ook echt oud en versleten klinken, daar is hier zeker geen sprake van. Ik durf zelfs te beweren dat Anderson aan een zoveelste jeugd begonnen is.
Anderson / Stolt klinkt stiekem zoals je zou verwachten. Als een mix van Yes en The Flower Kings. Bands die toch al in elkaars vaarwater vertoeven. Al ontbreken de metalriffs waar Roine Stolt op zijn laatste paar cd's zo nu en dan mee strooit. Je kan zelfs zeggen dat Invention Of Knowledge een zeer kalme plaat is. Met hardrock heeft deze cd niks te maken. De nummers doen sterk denken aan het oudere werk van The Flower Kings en dan vooral Back In The World Of Adventures. Door de hemelse engelenzang van Anderson doemen ook legendarische titels als Tales From Topographic Oceans en Relayer op. Mooie albums, maar niet de meest toegankelijke uit het Yes-oeuvre.
Echt hapklaar is de muziek van dit samenwerkingsverband dan ook niet. De nummers zijn vrij uitgesponnen en lopen over van de jazzy passages, zwoele gitaarsolo's en zwaar symfonisch aangezette stukken. Grappig genoeg klinkt de normaliter zo spirituele Anderson het meest down to earth. Hij zingt sterk. Heel sterk. Veel verschil met zijn jonge jaren is er eigenlijk niet. Zoals bekend hoeft hij de hoge regionen niet te vermijden, want Anderson zingt net zo hoog als dat hij praat. Mooi zijn de zanglijnen in We Are Truth en Knowing. Vlak daarbij zeker de muzikale aankleding niet uit. Ondanks de vrij complexe opzet van de composities zijn de melodien wel pakkend genoeg om al vlot mee te neurin.
Invention Of Knowledge is uiteindelijk n grote duik in het verleden. Dat was te verwachten. Maar dan wel een ongelofelijk sierlijke en perfect uitgevoerde duiksprong, vol wentelingen, capriolen en een zinderende finale. Ongetwijfeld is dit plaatwerk niet bedoeld als een dikke middelvinger naar de overblijfselen van Yes, al is het makkelijk om deze cd wel zo te zien. En ergens is dat ook niet zo erg. Jon Anderson is nou eenmaal altijd de meest bepalende factor geweest bij de Britse proggigant, hoe goed Jonloze albums als Drama of Fly From Here ook mogen zijn. Deze cd is de beste cd die Yes nooit gemaakt heeft. Beter en kleurrijker dan de Anderson, Bruford, Wakeman, Howe samenwerking uit de jaren tachtig. Het is de man met de hoge stem en de veelzijdige Zweedse componist gegund. Nu maar hopen dat we dit geweldige project eens op een podium kunnen aanschouwen.
Tracklist:
- I -
Invention Of Knowledge
1. Invention
2. We Are Truth
3. Knowledge
- II -
Knowing
4. Knowing
5. Chase And Harmony
- III -
Everybody Heals
6. Everybody Heals
7. Better By Far
8. Golden Light
- IV -
Know...
9. Know...