Het conceptalbum van Grey Aura handelt over deze laatste tocht om de noord en toch draagt dit full-lengthdebuut een afwijkende naam. Dat komt omdat er ook informatie uit de andere twee reizen in is verwerkt. Het gaat echter primair over de ontberingen, ziekte en kou die de bemanning die de bemanning teisterden tijdens de derde tocht, waaraan onder andere Barentsz overlijdt. En hoe kun je doorzettingsvermogen, angst, vrieskou en dood nu beter vertalen dan met typisch Nederlandse (en Noorse) black metal, aangevuld met gesproken passages en geluiden van de koude wind.
De ijzige muziek van Ruben Wijlacker (ritmegitaar, bas, zang en drums) en Tjebbe Broek (leadgitaar, bas, keyboards en piano) is gevarieerd en bevat veel tempowisselingen. Vaak atmosferisch, rauw en met veel ruimte voor melodie. Minder ruimte is er voor de drums. Deze staan relatief zacht in de mix en daardoor mist er wat kracht. De gitaarpartijen voeren samen met de hese screams (inclusief de bekende galm) de boventoon. Vanwege het gebruik van twee bassen is er een zware ondertoon en duikt er hier en daar een mooie baslijn op. De muziek komt heel oprecht over. Daarmee bedoel ik te zeggen dat de drums echt klinken als een drumstel en datzelfde geldt voor de gitaren.
Soms is de speelstijl wat aan de primitieve, zelfs hoekige kant, maar er zitten ook veel goede overgangen en aangename verrassingen in. Neem bijvoorbeeld het pianospel in Bereneiland of de basloopjes. Het gevarieerde Naar Het Noorden, het ruige Bereneiland en Tweestrijd zijn enkele hoogtepunten. Na verloop van tijd kabbelt de muziek echter wat voort, vooral als je beide discs achter elkaar beluistert. Het vergt dan ook de nodige luisterbeurten om het songmateriaal goed te laten bezinken en wie geduld kan opbrengen, ontdekt ook op de killere tweede disc steeds meer aangename ideen.
De kracht van deze release is vooral de sfeer en de vertaling van het concept in beeld, tekst (er zit een zestig paginas tellend booklet bij) en geluid. Het geheel nodigt uit om je te verdiepen in de historie van dit onderwerp. Je waant je tijdens het beluisteren van deze release op een koude zee. Uitgeput, dapper strijdend om het doel te bereiken. Hoe amateuristisch de gesproken passages soms ook overkomen, ze betrekken je, in combinatie met de geluiden van een steenkoude wind, bij het verhaal. Dat eindigt na negentig minuten met Nu Alle Troost Ontbrak, met daarin een fragment van dichter Hendrik Tollens uit De Overwintering Der Hollanders Op Nova Zembla.
Het kostte het duo twee en een half jaar om het geheel van Waerachtighe Beschryvinghe Van Drie Seylagien, Ter Werelt Noyt Soo Vreemt Ghehoort uit te werken. Het concept is inhoudelijk goed uitgewerkt. De muzikale uitvoering ervan is aardig. De eerste disc is op muzikaal gebied memorabeler dan de tweede. De sfeer die de muziek ademt, past goed bij het verhaal. Je wordt meegetrokken in de verhaallijn en het onderwerp. Met name als je genteresseerd bent in echt Nederlands klinkende black metal en de geschiedenis van de laatste tocht naar Nova Zembla, dan is dit een interessante release. In 2014 reeds uitgebracht in eigen beheer, maar binnenkort ook internationaal via het Finse label Blood Music.
Tracklist:
CD1
1. Introductie
2. Naar Het Noorden
3. Bereneiland
4. Keerwijck
5. Tweestrijd
6. De Wind Blies
7. Kruiseiland
8. De Kust Van Nova Zembla
CD2
1. Een Bevriezende Zee
2. Tussenspel I Vorst
3. Het Behouden Huys
4. Monotonie En Isolatie
5. Winterkou
6. Bedrog
7. Tussenspel II - Een Open Zee
8. IJshoek
9. Ziekte
10. Nu Alle Troost Ontbrak