Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong over een televisieprediker?

Anthrax - Make Me Laugh
Black Label Society - Counterfeit God
Black Sabbath - TV Crimes
Cake - Comfort Eagle
Crosby, Stills, Nash & Young - American Dream
Death - Spiritual Healing
Depeche Mode - Personal Jesus
Dire Straits - Ticket To Heaven
Frank Zappa - Heavenly Bank Account
Genesis - Jesus He Knows Me
Ghost - Jesus He Knows Me
Hooters - Satellite
Insane Clown Posse - Hellelujah
Iron Maiden - Holy Smoke
Joni Mitchell - Tax Free
Marilyn Manson - Personal Jesus
Metallica - Leper Messiah
Oingo Boingo - Insanity
Ozzy Osbourne - Miracle Man
Poison - Something To Believe In
Queensrÿche - Revolution Calling
Slayer - Read Between The Lies
Suicidal Tendencies - Send Me Your Money
Temple Of The Dog - Wooden Jesus
een andere song over een televisieprediker

[ Uitslag | Enquêtes ]

    21 november:
  • Brothers Of Metal en Grailknights
  • 22 november:
  • Dying Fetus, Chelsea Grin, Despised Icon en Vitriol
  • Veil Of Maya, Signs of the Swarm, Varials en To The Grave
  • 23 november:
  • Overruled en Defazer
  • Revolution Calling
  • Veil Of Maya, Signs of the Swarm, Varials en To The Grave
  • Wardruna
  • 24 november:
  • Dream Theater
  • Ondfdt, Anguish en Ornaris
  • Therapy? en Deux Furieuses
  • Veil Of Maya, Signs of the Swarm, Varials en To The Grave
  • Wardruna
  • 27 november:
  • Benighted, Baest en Coffin Feeder
  • Feuerschwanz, Orden Ogan en Dominum
  • Sirenia en Xandria
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aaron Jellum (Lȧȧz Rockit) - 61
  • Ana Fernández (Darksun) - 44
  • Bryan Patrick (Manilla Road) - 58
  • Myles Heskett (Wolfmother) - 47
  • Tobias Sammet (Edguy) - 47
Review

The Ocean - Heliocentric
Jaar van release: 2010
Label: Metal Blade Records

The Ocean - Heliocentric

Het Duitse muziekcollectief The Ocean vond de tijd weer eens rijp om een werkje af te leveren. In navolging van Precambrian presenteert het gezelschap rondom Robin Staps daarom deze maand Heliocentric en net zoals zijn voorganger is deze release een tweeluik. Binnenkort volgt namelijk het tweede deel onder de naam Anthropocentric. Niet geheel tegen de verwachting in is ook Heliocentric een conceptalbum geworden.

Was het op Precambrian nog de geologie die als basis diende voor de teksten, nu is het de beurt aan religie. Het heliocentrisme is namelijk de theorie dat de planeten om de zon draaien in plaats van om de aarde. Dat de kerk nogal wat moeite had met dit soort theorieen die als eerste voorgesteld werden door Copernicus en Galileo Galilei, blijkt wel uit het feit dat de sterrenkundige Giordano Bruno op de brandstapel zijn einde vond, vanwege zijn destijds 'radicale ideen'. En zo is dit album dus een polemiek tegen het christendom geworden (meer hierover in het binnenkort hier te verschijnen interview met Robin Staps).

Noemenswaardig is in ieder geval het design van het hoesje. Een heuse instelbare sterrenkaart siert de voorkant op en aan de binnenkant vinden we een stel kaarten van die nog het meest weg hebben van tarotkaarten. Op de achterkant daarvan zijn de teksten van de nummers te vinden. Martin Kvamme, de ontwerper van deze hoes, heeft er weer een waar kunstwerk van gemaakt. Maar wat heb je aan een goede hoes als de inhoud troep is?

Nou, van troep is geenszins sprake. Na een intro van een kleine twee minuten begint de polemiek met het nummer Firmament waarin het bijbelse scheppingsverhaal wordt verteld (Genesis 1:6-20). Muzikaal gezien begint het nummer rustig op een haast Tool-esque polyritmische wijze. In tegenstelling tot Precambrian wordt er op dit album wl afgewisseld met harde stukken en na ruim viereneenhalve minuut barst het met Mastodon te vergelijken geweld dan ook los. Als het gaat om referenties aan bands kan ik sowieso nog wel een tijdje door gaan. Epiphany doet vooral door de strijkers erg denken aan Apocalyptica. Metaphysics Of The Hangman doet denken aan Isis. En toch is er een lijn te ontdekken in de tentoongestelde diversiteit.

Zonder geforceerd te klinken worden alle postmetal- en postrockkunsten uit de kast gehaald terwijl er tegelijkertijd toch een eenheid wordt gekweekt. Polyritmisch, traag, slepend, rossend, ontspannen, onderdrukte woede, gecontroleerde uitbarstingen... alles is terug te vinden op deze plaat.

Een kritische noot moet wel geplaatst worden voor de fans van het eerste uur. Er moet gezegd worden dat The Ocean hier en daar wel wat soft geworden is. De post-metal is wat minder prominent aanwezig. Een pianonummer als Ptolemy Was Wrong zal door de gemiddelde metalhead ongetwijfeld als emogeneuzel aan de kant geschoven worden en dat maakt dit album waarschijnlijk wel even slikken is, maar aan de andere kant ook een ontdekking van wat nieuws. The Ocean heeft wat dat betreft het herkenbare eigen geluid van Precambrian voort weten te zetten en hoewel er dus een paar nummers in een wat lagere versnelling worden aangeleverd, is dit toch weer een prachtwerkje geworden.

Tracklist:
1. Shamayim
2. Firmament
3. The First Commandment Of The Luminaries
4. Ptolemy Was Wrong
5. Metaphysics Of The Hangman
6. Catharsis Of A Heretic
7. Swallowed By The Earth
8. Epiphany
9. The Origin Of Species
10. The Origin Of God

Score: 91 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 21 april 2010

Meer The Ocean:

The Ocean - Heliocentric
Reactie van Een Metalfan op 21-04-2010 om 13:46u

weer een pareltje inderdaad!

The Ocean - Heliocentric
Reactie van enchant op 22-04-2010 om 11:16u

Het gegeven dat de band ten strijde trekt tegen het Christendom - waarvoor zich zeker in onze contreien enkel nog 90-jarigen in bejaardenflats interesseren - vind ik een serieuze smet op de prachtige muziek die ze maken.
Als je een echte vent bent, trek je ten strijde tegen lke vorm van georganiseerde religie, of zouden deze jongens daar de ballen niet voor hebben? De ne religie indoctrineert nog meer dan de andere, beklemt persoonlijke ontwikkeling met absurde regeltjes, predikt ongelijkheid tussen man en vrouw, en slaagt er allesbehalve in een troost te zijn voor mensen die hier nood aan hebben. Maar goed... De band maakt goeie muziek.

The Ocean - Heliocentric
Reactie van Wouter op 22-04-2010 om 16:59u

@enchant: Hoewel ik je punt kortzichtig vind, zul je in ieder geval een aantal antwoorden vinden in het binnenkort hier te verschijnen interview met Robin Staps.

The Ocean - Heliocentric
Reactie van Billy op 24-04-2010 om 23:35u

Dat is zeerzeker kortzichtig, hij gebruikt het christendom maar het slaat in principe op bijna elke religie.

Wil ook nog even kwijt dat de gemiddelde metalfan dit ook niet snel mooi vind al is het misschien wel het meest softe album van The Ocean ooit.
Ik vind het echt een fantastisch album en ik denk dat, net als in het vorige 2 cd tellende project, de volgende veel harder word.
Hij wou volgens mij oorspronkelijk het vorige album ook al in 2 delen uitbrengen maar had daar toen niet het geld voor of iets dergelijks,

xx Billy

The Ocean - Heliocentric
Reactie van Elly op 26-04-2010 om 23:00u
Score: 78 / 100

Het is zeker een goed album en naar meer luister beurten wordt het alleen maar beter (waarschijnlijk omdat je dan gaat wennen aan de zang). Sommige nummers hebben inderdaad weinig met metal te maken, maar de prachtige piano stukken compenseren het weinige gitaarspel op dit album. Als minpunt vind ik wel dat de zang veel te veel boven de muziek uitkomt.

The Ocean - Heliocentric
Reactie van enchant op 03-05-2010 om 09:38u
Score: 82 / 100

@ Wouter: Heb het interview ondertussen gelezen. Begrijp nu waarom hij het Christendom viseert... ;-)
Goeie plaat, maar kan me voorstellen dat niet iedereen die mening toegedaan is.

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.