Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    4 mei:
  • Dool
  • 7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
  • 8 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • 9 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Hemelvaartse Herrie
  • Huginns Awakening Fest
  • Pvris en Scene Queen
  • Tyketto
  • Xandria
  • 10 mei:
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Edward Reekers The Liberty Project
  • Huginns Awakening Fest
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anna (Operatika) - 44
  • Davide La Rosa (Daedalus) - 45
  • Dick Dale† - 87
  • Gary Holt (Exodus) - 60
  • Juppe Sutela (To/Die/For) - 47
  • Kenichiro Fukui (The Black Mages) - 64
  • Mick Mars (Mötley Crüe) - 73
  • Oskar Montelius (Sabaton) - 44
  • Will Mecum (Karma To Burn)† - 52

Vandaag overleden:
  • Adam "MCA" Yauch (Beastie Boys) - 2012
Interview

Native Instinct
Met Rudi VDS
Door Kristof
Geplaatst in november 2006
Het Belgische Native Instinct laat de heavy metal invloeden wat verwateren op hun tweede album, An Afwul Rage. In de plaats is vette thrash metal gekomen die met veel energie op plaat is vastgelegd. We geven het woord dus graag aan gitarist Rudi VDS, een metalhead die al meer dan twee decennia metal speelt en in de jaren ’80 met Crossfire ook al de Belgische trots hooghield.

Native Instinct

Gefeliciteerd met jullie debuutalbum. Hoe tevreden zijn jullie zelf?

Ik denk dat de meeste bands wel tevreden zijn wanneer ze een nieuw album klaar hebben. Dat geeft altijd wat snelheid aan de hoeveelheid optredens. Op productioneel vlak zijn we een hele stap verder geraakt. Het debuut First Born hebben we zelf geproduced en nu hebben we iemand onder de arm genomen die het tot in de puntjes uitgewerkt heeft. Namelijk Hans Pieters uit Excess studio in Rotterdam die werkte voor Gorefest, Detonation en After Forever? Het was voor ons wel een hele leuke ervaring om met zo iemand te kunnen werken.

Ik vind het album een stuk beter als voorganger First Born dat me eigenlijk niet kon bekoren. Hoe kijk jij terug naar dat album?

Al bij al heeft First Born ons zeker op de Metalkaart gezet in België, maar daar is het ook bij gebleven. We hadden bijvoorbeeld in Duitsland heel goede reviews gescoord en zijn er spijtig genoeg niet in geslaagd om daar op te treden. Ook omdat de support van ons label in die tijd nihil was. Toch blijft First Born voor mij nog steeds een album dat ik koester. De muziek klonk inderdaad misschien heel gedateerd maar dat was drie jaar geleden ook onze bedoeling met deze plaat. We wilden echt klinken als een heavy metal band met daarin powermetal invloeden verweven.

Hoe verklaar je de progressie die jullie hebben gemaakt sinds First Born?

Meer en meer kregen drummer Steve en ik het gevoel dat we harder wilden gaan klinken, dus hebben we dan meer nummers geschreven in de richting van de thrashmetal uit de jaren 80, wat mijn en Steve’s roots liggen. Ik denk wel dat we met deze plaat een mooi mix gemaakt hebben van de oude thrash met een Native Instinct geluid.

Hoe komt het dat jullie in 2005 een zware line-up wissel hebben moeten doorvoeren? Had je misschien niet beter kunnen doorgaan onder een andere naam?

Native Instinct - An Awful RageDe andere leden waren dus steeds minder geïnteresseerd om die richting uit te gaan. En zoals je weet kan je in een band niet meerdere stijlen behandelen. Dus was de beslissing snel genomen en zijn Steve en ik op zoek gegaan naar waardige vervangers. Wat die andere naam betreft? Ja, dat was inderdaad een mogelijkheid geweest maar we hadden eigenlijk weinig zin om terug van nul te herbeginnen en de nieuwe naam terug op te bouwen. In België is Native Instinct toch een naam die al enige bekendheid geniet, je moet ook weten dat ik Native Instinct heb opgericht en ik vond dan ook dat ik het volste recht had om onder die naam verder te gaan.

Ik hoor in jullie sound vooral de vibe van oude Armored Saint elpees terug. In hoeverre heeft die band jullie geïnspireerd?

Zoals daarstraks reeds aangehaald hebben Steve en ik onze roots in de jaren ‘80. Ik heb dan ook zoals iedere metalhead uit deze periode platen van Armored Saint in mijn kast staan. Onbewust kan misschien in onze sound het geluid van Armored Saint geslopen zijn maar zoals ik zeg het zal eerder onbewust zijn. En Armored Saint is een grote band dus bedankt wanneer je in onze sound de vibe van hen hoort.

De grote sterkte van Native Instinct zijn volgens mij de krachtige gitaarriffs in combinatie met de bulderende ritmesectie. Hoort metal volgens jou zou te klinken?

Ja, zo hoort het te klinken voor mij. Maar wie ben ik om de definitie van metal te bepalen? Voor mij is metal in eerste instantie een stevige ritmesectie die krachtige riffs ondersteund en dat is wat wij ook in onze songs proberen te stoppen. Tegenwoordig zijn de opvattingen over metal zo uiteenlopend dat het heel moeilijk is om nog te bepalen wie metal speelt. Nu-metal bijvoorbeeld verdient voor mij niet om in de woord metal te gebruiken. Heeft er volgens mij nog heel weinig mee te maken. Het is meer een hype dan een muziekstijl.

In hoeverre zijn de teksten belangrijk en zijn er dingen die je aan het publiek kwijt wilt?

Ik vind een plaat met leuke teksten altijd tof om te volgen wanneer ik in mijn luie zetel de plaat beluister. Een band die niks te vertellen heeft, vind ik dan ook direct maar voor de helft interessant tenzij ze geweldig muziek maken natuurlijk. En ja, een tekst met inhoud vind ik wel kunnen. Zo probeer ik toch steeds in mijn teksten iets duidelijk te maken aan de mensen. Ik wil zeker geen predikant zijn want de grote dingen die verkeerd gaan op onze planeet zullen wij toch nooit kunnen veranderen of oplossen, want daar is altijd het grote geld mee gemoeid. Maar er zijn zoveel kleine dingen die we wel kunnen veranderen en deze wil ik wel even in de actualiteit brengen in mijn teksten.

Ik vind het hoesje van jullie nieuwe album een beetje flauw. Zat er niets sterker in?

Kijk, we hebben onze mascotte terug van onder het stof gehaald omdat ik vond dat hij perfect paste bij de titel van onze nieuwe album. En ja, de hoes is vrijwillig simpel gehouden. De hoes beeld pefect uit waarvoor wij staan. Het beest heeft een oerinstinct en bepaalde mensen op de planeet zijn bezig met hem heel boos te maken. Haha. De hoes moest ook een zekere donkere mysterieuze sfeer uitademen en ik denk dat de ontwerper daar wel in geslaagd is. We hebben speciaal maar één kleur gebruikt op een zwarte achtergrond om het geheel nog wat extra mystiek mee te geven.

Ik heb een beetje de indruk dat Native Instinct een beetje jouw solowerk is. Jij schrijft praktisch alle songs en drukt een grote stempel op de sound. In hoeverre is Native Instinct een ‘groepsband’?

Native Instinct is zeker geen soloproject van mij, integendeel wij zijn een perfecte democratie. Wanneer er zaken besproken worden in de band zal ik er mij nooit mee bemoeien als de stemming over een beslissing 3 voor en 1 tegen is. Wanner de stemming echter op 2 voor en 2 tegen uitdraait zal ik nogal dikwijls de knoop doorhakken. Ik ben nu eenmaal iemand die altijd vind dat het te traag gaat dus moeten beslissingen snel genomen worden. En ja door omstandigheden heb ik alle songs geschreven op de nieuwe plaat behalve de titelsong die gitarist Jim en ik heb samen geschreven.

Daar komt in de toekomst zeker verandering in. De nummers waren nu eenmaal reeds geschreven toen de drie nieuwe leden erbij gekomen zijn. Ze vonden de nummers prima en zodoende hebben we ze op deze manier opgenomen in de studio. Dus je ziet dat er in de toekomst nog veel kan veranderen qua songwriting bij Native Instinct. Al onze pijlen zijn zeker nog niet verschoten.

Heb je een verklaring waarom Belgische metalbands zelden internationaal doorbreken?

Nee niet direct, ik denk wel dat het veel te maken heeft met de manier waarop de Belgische overheid omgaat met metal. We worden namelijk compleet genegeerd. Wanneer je in België geen Gorky of Deus noemt mag je alle steun van de overheid vergeten. Dus dit geeft als resultaat dat veel groepen snel gedemotiveerd raken. Ik heb er in mijn 25 jarige metalcarrière dan ook al veel zien komen en gaan. En ja, ik sta ook nog geen stap verder dan 25 jaar geleden met Crossfire. Maar ik ben nu eenmaal iemand die niet snel opgeeft. Wanneer je als Belgische band op tournee gaat naar het buitenland kan je van de overheid subsidies krijgen maar de aanvraag is zo tijdsslopend en ingewikkeld dat bijna geen enkele band eraan begint om die subsidies aan te vragen.

Native Instinct

Wat verwacht je van deze deal bij Apache Productions?

Hopelijk komt er wat meer uit de bus qua support dan bij ons vorig label waar de support quasi onbestaande is geweest. We hebben persoonlijk een heel goede verstandhouding met Apache en hebben dan ook het volste vertrouwen in hen. Ze zijn ook nog een jong label en willen er dus ook voor de volle 100% voor gaan.

Komt er een mini-tour aan of houden jullie het bij losse optredens?

Momenteel ligt er nog niks vast qua tours en hopelijk komt die er in de nabije toekomst. Want wij beseffen ten volle dan een nieuwe plaat pas goed kan gepromoot worden via toeren.

Jullie hebben al met grote internationale bands het podium gedeeld. Aan welke houd je de beste herinneringen over?

Vicious Rumours was zeker heel leuk om mee samen te spelen, echt toffe gasten. Ook Uriah Heep hadden zeker geen probleem met een band als wij die als support fungeerde. Wat niet altijd het geval is zeker als de topact merkt dat je wel degelijk populair bent bij het publiek dan kunnen er beperkingen komen in het gebruik van de licht en geluidsinstallatie. Voorlopig hebben we echter niet te klagen en was de verstandhouding steeds OK op een paar kleine details na natuurlijk, maar die zijn er wel altijd vrees ik tussen een support en topact.

Vroeger vielen hier regelmatig cd’s op de deurmat van Mausoleum Records. Nu horen we daar niets meer van. Heeft jullie vorige label wat problemen ofzo?

Om eerlijk te zijn weet ik niet hoe ze er momenteel voorstaan, wat mij inderdaad ook opvalt is dat de stroom aan releases serieus verminderd is. Det is zou inderdaad kunnen wijzen op problemen ik heb geen contact meer met de mensen van Mausoleum en dus kan ik je vraag niet beantwoorden.

Op dezelfde dag dat ‘An Awful rage’ in de winkels ligt, komt op hetzelfde label ook ‘Demon Inside’ van Distorted uit. Wat vind je van dat album?

Terug eerlijk? Ik heb het album nog niet gehoord, shame on me, sorry he mannen! Ik heb wel al heel goede commentaren gehoord van mensen die het album wel al gehoord hebben. Maar Distortion kennende zal de plaat zeker vuurwerk in huis hebben, daar twijfel ik geen seconde aan. Go for it dudes! Misschien een heel goede optie om samen mee op tour te trekken?

Laatste vraag. Waarom hebben jullie ooit gekozen voor de bandnaam Native Instinct en heeft dit een ook betekenis?

We wilden met de band in eerste instantie terug naar de jaren 80, naar het begin geluid van metal maar dan in een jasje van de jaren 2000. Tezelfdertijd vonden wij het wel een naam die goed klonk en eentje die nog niet gebruikt werd door iemand anders. Een bandnaam is heel belangrijk vandaar dat we kozen voor een naam die direct goed in het oor klinkt en die toch ook iets te maken had met onze oorspronkelijke bedoeling toen we de band oprichtten.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    1 mei:
  • Mons Veneris - Ascent Into Draconian Abyss
  • 3 mei:
  • Ancst - Culture Of Brutality
  • Crawl - Altar Of Disgust
  • Deliria - Phantasm
  • Feuerschwanz - Warriors
  • Mooch - Visions
  • Ossilegium - The Gods Below
  • The Last Element - Act I: Find Me In The Shadows
  • Vesseles - I Am A Demon
  • Wolves Don't Sleep - Fears & Fractures
  • 10 mei:
  • Coldborn - The Unwritten Pages Of Death
  • Crownshift - Crownshift
  • Desolus - System Shock
  • Flamekeeper - Flamekeeper
  • Sebastian Bach - Child Within The Man
  • Unleash The Archers - Phantoma
Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.