Ja, dat zijn we zeker! Het doet denken aan het eerste album, toen de meeste recensies positief waren, maar een aantal recensenten onze muziek niet snapten en het album helemaal afslachtten, hehe. Maar over het algemeen is de feedback goed. Het juiste publiek accepteert tenminste onze brede orintatie en respecteert wat we doen.
Jullie sound is stevig gegrond in de black metal, maar de muziek kent ook death metal trekjes en een sterke progressieve kwaliteit.
Zo'n beetje alles waar ik de afgelopen 28 jaar naar geluisterd heb, heeft een invloed op de muziek, zij het goed of slecht. De belangrijkste invloeden komen echter uit de jaren '70 en '80. Wat betreft de jaren '70 voornamelijk progrock als Yes, Rush, Kansas, Amon Duul, Gentle Giant, Camel, Magma etc. De jaren '90 voor death, black en obscure metal als Death, Sadus, Atheist, Deicide, Cryptopsy, Immortal, Dimmu Borgir, Arcturus en Minas Tirith.
Het album opent met het scherpe "Mendacities of a Corporate Messiah", gevolgd door het zeer progressieve "I.A.D.", een nummer dat niet veel gemeen heeft met de eerste track. Het contrast zou de conservatievere black metal fans af kunnen schrikken. Is het presenteren van contrasten belangrijk voor Lunaris?
Het is niet echt een bewuste keuze. Onze muziek is zo gevarieerd dat het onvermijdelijk is dat sommige nummers niet goed samengaan. Achter de keuze om "Mendacities" als eerste nummer te programmeren zat echter wel een gedachte. Na ons eerste album kregen we het idee dat veel mensen verwachtten dat we vervolgens met een erg 'intelligente' avant-garde plaat zouden komen. We wilden hun laten weten dat we nog steeds harde extreme metal speelden, en dat nummer brengt die boodschap luid en duidelijk over.
"Cyclic" zou bijdrages van Steve DiGiorgio, Eric Peterson, Asgeir Mickelson en Steinar Sverd Johnsen bevatten. Niet de minste namen.
Om te beginnen hoor je alleen Steve en Asgeir op het album. Ons label was een beetje haastig met het noemen van namen en zette Eric en Steinar ook op de promo. Zij zouden ook een bijdrage leveren, maar vanwege tijdgebrek lukte dit niet. We stonden al een tijd met de jongens van Testament in contact, en we hoorden dat Steve de pre-productie demos die we voor Cyclic hadden gedaan erg goed vond. Toen hij in Noorwegen was om de baslijnen op te nemen voor het laatste Vintersorg album, troffen we elkaar en speelde hij de bas voor het nummer "I.A.D.". Asgeir maakt al sinds het prille begin onderdeel uit van de Lunaris familie, dus het was gewoon natuurlijk voor ons om hem bij het nieuwe album te betrekken. De drums op "When It Ends" zijn van de hand van Asgeir.
Wat betreft de teksten: op wat voor thema's zijn die gebaseerd?
De teksten komen bij ons eigenlijk op de tweede plaats. Begrijp me niet verkeerd, ze omvatten serieuze onderwerpen, maar het zijn doorgaans gewoon persoonlijke reflecties en ideen. We hebben nooit de neiging gehad om anderen onze visie op te dringen. De lyrische inhoud van de nummers verschilt per schrijver, maar het onderwerp is vaak de positie van de mensheid ten opzichte van andere mensen, situaties en het universum in z'n algemeen. Enkele nummers gaan over meer tastbare onderwerpen, zoals "Mendacities of a Corporate Messiah", in welk geval het onderwerp de Scientology cultus is.
Ik heb jullie debuutalbum nog niet aangeschaft. Waar ligt nou het verschil tussen de eerste en "Cyclic"?
Vanuit ons perspectief geeft "Cyclic" een erg natuurlijke progressie weer ten opzichte van "the infinite". Het is moeilijk om een specifiek voorbeeld te geven, maar het debuut was misschien wat minder net uitgewerkt en misschien is het wat meer door black metal geinspireerd.
Noorwegen is mijn favoriete land waar het experimentele metal betreft. Men schijnt er een buitengewoon grote liefde te hebben voor de kille klanken van elektronica. Waarom denk je dat deze ontwikkeling vrijwel endemisch is voor Noorwegen, en hoe beschouw je dit in verhouding tot de Noorse scene van de vroege jaren '90?
Ik zou eigenlijk niet weten waarom Noorwegen met deze unieke kwaliteit gezegend is. Ik ben in ieder geval blij dat ik het van dichtbij meemaak, het inspireert me sterk. Het opmerkelijke is dat er qua stijl niet echt een barrire is tussen de nieuwe en oude garde van de Noorse extreme metal, aangezien een hoop van de mensen die betrokken waren bij het ontstaan van de Noorse black metal nu opnieuw grenzen verleggen met hun nieuwe sound.
De Noorse extreme metalscene is met z'n vele vriendschappen dan ook wel erg hecht en de meeste bands vormen wel 'allianties' met andere bands.
Wat betreft het aantal actieve muzikanten is de Noorse scene vrij klein, dus het komt in essentie neer op het oude verhaal van 'iedereen kent elkaar'. Wat betreft onze 'allianties' is er teveel om op te noemen, maar door de jaren hebben we oefenruimte en/of bandleden gedeeld met bands als Spiral Architect, Satyricon, Borknagar, Mayhem, Arcturus en Enthral.
Gaan jullie binnenkort op tour ter promotie van "Cyclic"? Wat moet ik me bij een optreden van Lunaris voorstellen?
We zijn op dit moment bezig met de voorbereidingen van een Europese toer, dus we hopen dat we zo snel mogelijk aan de gang kunnen. Bij onze optredens komt weinig poespas kijken, maar we leveren een knallende show die het publiek hopelijk aanspreekt.
Bedankt voor het antwoorden van m'n vragen. Ik verheug me op jullie volgende album.
Geen probleem. Tot ziens op tour!