Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-12-2019

AC/DC en Vintage Trouble
Op 5 mei 2015 in Gelredome, Arnhem
Een review door Tonnie
Foto's door Tonnie

Een concert van AC/DC is niet zoals dat van andere bands. Een concert van AC/DC is een evenement waar mensen maanden naar uitkijken; maanden naar toeleven. Al vroeg in de dag staan de eerste fans op deze natte Bevrijdingsdag dan ook al bij de Gelredome, die al maanden is uitverkocht. Buiten het Arnhemse stadion vinden de shirts de hele middag gretig aftrek en vloeit het bier rijkelijk, lang voordat de show begint.

Pas een week voor aanvang werd bekend dat Vintage Trouble de openingsact op deze tournee is. Collega Gilbert zag deze Amerikaanse rockers onlangs al op Paaspop en was erg enthousiast. De inmiddels redelijk volgelopen Gelredome ziet waarom. Deze mannen rocken als een tiet en swingen de pan uit! Frontman Ty Taylor blijkt over een heerlijke stem te beschikken en geeft de band een soulsausje mee. Wie alleen maar wil bierdrinken en meebrullen met AC/DC kan er misschien weinig mee, maar voor de rest van het publiek is er best wat leuks te ontdekken in deze band.

Vintage Trouble @ Gelredome, Arnhem, 5-5-2015
Vintage Trouble @ Gelredome, Arnhem, 5-5-2015

Na de ombouwpauze luiden de bellen om ons te begeven op de snelweg naar de hel, zodat onze hoofden de hele avond geschud kunnen worden door de wederom in het zwart geklede mannen. Voor een enkele fan zal dit de vuurdoop zijn, maar de meeste aanwezigen zijn wel bekend met deze rock & roll-trein. De vorige keer stond AC/DC nog in de Nederlandse "sin city", Amsterdam, vanavond slaat hun donder explosief neer in Arnhem! En het Gelredome is daarom geen verkeerde plaats om je Bevrijdingsdag door te brengen.

AC/DC @ Gelredome, Arnhem, 5-5-2015

Een kort filmpje kondigt het optreden aan. Zodra de komeet is neergestort trapt de band af met het titelnummer van de nieuwe cd Rock Or Bust en de sfeer zit er gelijk goed in in het stadion. Het nieuwe werk kan zich redelijk goed meten met de oude nummers, want ze passen naadloos in de setlist. Maar er zijn ook wat oudere nummers van stal gehaald. Sin City hebben we al bijna vijftien jaar niet meer live gehoord en Have A Drink On Me was tot voor kort zelfs al dertig jaar niet gespeeld! Wow!

AC/DC @ Gelredome, Arnhem, 5-5-2015

Ondanks de verrassingen is een AC/DC show toch ook voorspelbaar. Back In Black, Thunderstruck, You Shook Me All Night Long, T.N.T, ze ontbreken allen natuurlijk niet en worden luidkeels meegezongen. Een enkeling achter me presteert het om de verkeerde tekst te brullen, wat opmerkelijk is, want het geluid in de zaal is toch redelijk in orde (over de tribunes kan ik niet oordelen). Frontman Brian Johnson is dus goed te horen. Hij mag dan wel van pensioengerechtigde leeftijd zijn, hij bewijst vanavond wederom dat hij een van de beste frontmannen uit de rockgeschiedenis is. Moeiteloos zet hij het publiek naar zijn hand. Hij loopt dan ook de hele tijd van hot naar her over het podium, constant contact houdend met het publiek.

AC/DC @ Gelredome, Arnhem, 5-5-2015

Dat is wel anders bij enkele van zijn bandleden. Drummer Chris Slade is dan wel terug op het oude nest, hij zit ver naar achteren waardoor hij van vooraf in het publiek amper te zien is. Bassist Cliff Williams en gitarist Malcolm Stevie Young staan de hele tijd naast hem, vlak voor de versterkers. Het aantal stappen dat zij zetten op deze avond is op één hand te tellen, denk ik. De helaas ontbrekende Malcolm Young mag overigens trots zijn op zijn neef Stevie, die hem vervangt. We hadden denk ik geen betere opvolger kunnen bedenken. Tot slot is er nog het boegbeeld van de band, Angus. Zoals gebruikelijk waggelt hij op zijn eigen manier de hele avond naar alle hoeken van het podium. Het mag er dan expres wat sullig uitzien, de man in het schooljongenspakje is wel degene die men wil zien en horen, met zijn kenmerkende loopje en schitterende gitaarspel.

AC/DC @ Gelredome, Arnhem, 5-5-2015
AC/DC @ Gelredome, Arnhem, 5-5-2015

Natuurlijk komen alle andere vaste showelementen weer terug. Ondermeer klinkt de grote bel bij Hells Bells en komt de reusachtige Rosie natuurlijk ook weer ten toneel bij het nummer dat aan haar is opgedragen. Gelukkig is alles goed te volgen op de grote schermen naast en achter het podium, want van achterin de zaal zijn de mannen op het podium anders toch minder goed te zien. Tijdens Let There Be Rock gaat Angus weer helemaal los op zijn podium vooraan de catwalk, nog meer dan tijdens de rest van het concert. Het is maar goed dat dat nummer het laatste is, want na zo'n intensieve solo is hij helemaal stuk. De solo duurt voor mijn gevoel zelfs langer dan de vorige keer dat ik de band zag. Na zijn gespartel vooraan gaat hij overigens nog even door bovenop de grote muur van Marshall-versterkers, om vanaf daar gedag te zeggen tegen het Nederlandse publiek.

AC/DC @ Gelredome, Arnhem, 5-5-2015

Maar een show van AC/DC is niet compleet zonder kanonnen. In de toegift krijgen we nog twee van de bekendste nummers. Eerst gaat het publiek los op Highway To Hell, wat met vlammen wordt ingeluid en waar Angus als duivel verschijnt. Traditionele afsluiter is natuurlijk For Those About To Rock, waarbij met luide saluutschoten afscheid wordt genomen. Met een piep in de oren maar een grote grijns op het gezicht verlaten we de Gelredome, hopende dat AC/DC nog een keer terugkomt op deze tournee.

AC/DC @ Gelredome, Arnhem, 5-5-2015

Setlist:
1. Rock Or Bust
2. Shoot To Thrill
3. Hell Ain't A Bad Place To Be
4. Back In Black
5. Play Ball
6. Dirty Deeds Done Dirt Cheap
7. Thunderstruck
08. High Voltage
09. Rock 'N' Roll Train
10. Hells Bells
11. Baptism By Fire
12. You Shook Me All Night Long
13. Sin City
14. Shot Down In Flames
15. Have A Drink On Me
16. T.N.T.
17. Whole Lotta Rosie
18. Let There Be Rock

Toegift:
19. Highway To Hell
20. For Those About To Rock (We Salute You)

AC/DC @ Gelredome, Arnhem, 5-5-2015
AC/DC @ Gelredome, Arnhem, 5-5-2015

Meer foto's zijn te vinden op onze Facebook pagina.

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van een Metalfan op 06-05-2015 om 22:07u


Was inderdaad een geweldig optreden. Dit is pure Rock n'' Roll zoals alleen AC/DC kan brengen.

Reactie van alan op 06-05-2015 om 23:45u


ze bliezen het dak eraf

Reactie van R.H. 1488 op 07-05-2015 om 03:39u


''''Een enkeling achter me presteert het om de verkeerde tekst te brullen''''

Prachtig! Hahahahhaha XD

Reactie van Rens op 07-05-2015 om 09:54u


Was een prachtige avond!

Kon alleen totaal niks met het voorprogramma. Ze mogen dan swingen en ''rocken als een tiet''.

Het paste totaal niet, hij kreeg het publiek ook gewoon niet mee. Meer een band voor bevrijdingspop.

Over het geluid op tribune zuid, dik in orde!

Reactie van een Metalfan op 07-05-2015 om 12:15u


Heb genoten. Wat een band. De beste en grootse ROCK band ter wereld. Vond de lichtshow ook geweldig. En een nieuwe Rosie...( met hoed ) Het blijft een super goeie band. Voor jong en oud....:-)

Reactie van jt op 07-05-2015 om 21:11u


Deze x niet geweest, ik had ac als zo vaak meegemaakt. Maar het is goed om te lezen dat de band zo een voortreffelijk optreden heeft neergezet, Gegund is de welverdiende roem.

Reactie van Johnny op 07-05-2015 om 21:24u


Ik heb zo ook niet gezien. In 1980 nog in Breda geweest, het eerste concert met BJ als zanger. Het doet me ook goed dat ze nog erg populair zijn. Gewoon je eigen stijl trouw blijven in goede en slechte tijden. Maar ook in hun minder (goede) periode midden 80 waren ze nog populairder dan de meeste bands.

Reactie van een Metalfan op 07-05-2015 om 22:22u


zij blijven eeuwig bestaan.

Reactie van Ruud Rijksen op 08-05-2015 om 07:01u


Het was weer een ongelooflijk feestje... maar die heb ik wel zelf moeten creëren. Als diehard fan van AC/DC stond ik vooraan en kan ik natuurlijk niet stil staan, tot grote ergenis van mijn omstanders. Omstanders die er een beetje als zoutzakken bij stonden. GA OP DE TRIBUNE ZITTEN, KOOP DE DVD . Stond achter mij een gast, verklaarde mij voor gek met dat gehaedbang. JA DAT KRIJG JE ALS JE 38 JAAR DIEHARD FAN BENT, foeterde mijn vriendin tegen die gast. Love you. Denk ook dat er door de commercie te veel gasten aanwezig waren die het gewoon niet snappen hoe zo een feestje werk. Niet tolerant, Puberaal macho gedrag als je er even langs wilt,etc. Klinkt allemaal negatief maar het feestje was er niet minder om.

Reactie van Rens op 08-05-2015 om 09:29u


Ben het eens met deze reactie, al dat mainstream publiek snapt er niks van. Die kunnen daarom beter op de tribune gaan zitten:) Zij geen last van ons, wij geen last van hen.

Beetje hetzelfde beeld als Fortarock 2013, waar de mainstream gasten die voor Rammstein en Volbeat kwamen de moshpits ook niet snapten

Reactie van een Metalfan op 09-05-2015 om 07:33u


Leek soms inderdaad wel een hipster bijeenkomst. Beetje jammer, en doet af aan het echte hardrock/metal-sfeertje. Maar optreden was fantastisch.

Reactie van Marcel op 09-05-2015 om 10:41u


Heb Ac/dc vanaf de jaren 80 elke tour bezocht en merkte met de laatste paar concerten er steeds meer van die neppers op af kwamen net als bij Maiden en Metallica ben dus niet gegaan, wel jammer want live zijn ze top.

Reactie van klaas op 09-05-2015 om 17:09u


heb ac/dc voort eerst gezien in amsterdam 1979 jaap edenhal
met bon scott
jaja
ouwe rocker ...weet ik
judas priest in het voor programma
heyyyyy das toevallig...judas priest 14 juni in uitverkochte vredenburg utrecht....word mn 14 de keer judas priest.....
zegt wel its he? mainstream fake rockers
deze bands staan nog steeds als een huis na 35 jaar

Reactie van een Metalfan op 09-05-2015 om 21:19u


Geweldig,ik heb mijn vrouw voor het eerst meegekregen,zij kreeg er kippenvel van.
Top,top.

Reactie van diehardAC/DC op 10-05-2015 om 20:59u


Wat een dag! had mooi mijn Angus young outfit aangetrokken, met meerdere mensen van verschillende afkomsten op de foto gestaan. stond helaas op de tribune maar had een geweldig zicht op de boys! ik vond het een heel goed publiek zover ik het kon zien dat goed mee deed met T.N.T. en bijv. Shoot to thrill ( het klappen ). na afloop merk je gewoon dat er aso macho rond loopt die ruzies uit lopen te lokken. helaas allemaal nederlanders. heb later nog flink gelachen met een paar argentijnen die hier helemaal heen waren gevlogen. hoe dan ook, mochten ze een terugkeer maken zal ik ze zeker weten voor de 3e keer opzoeken!

Reactie van Kristoff op 18-05-2015 om 16:11u


Kwam speciaal uit Belgie naar Gelredome om ze na 20 jaar nog ns te zien...Was geweldig ! Hopelijk gaan ze nog lang mee, al vrees ik dat -ondanks het geniale repertoire- het weleens de laatste keer zou kunnen zijn...Jammer !