Daar aangekomen, staat er voor de deur van 013 een lange rij. Dat komt doordat de organisatie pas laat de poorten opendoet (en een aantal pagans aan de late kant is). Hierdoor mist een groot deel van de bezoekers de openingsact Frosttide. Voor een halfvolle zaal speelt de band echter een goede set. Van beide albums komen de tracks goed uit de verf. Het geluid staat nog relatief zacht, maar alle instrumenten zijn goed te horen. De Finnen tonen zich actief op het podium en die energie slaat over naar de fans. De sfeer bij het publiek zit er hierdoor al vroeg in en de eerste pit van de middag is een feit. De fans hebben er duidelijk zin in en zien met Frosttide een goede openingsact.
Ook Obscurity doet het goed en krijgt het volk in de volstromende zaal goed mee. De pagan-/viking metal van de productieve Duitsers ligt makkelijk in het gehoor en ondanks dat je de Amon Amarth-achtige nummers misschien niet kent, is het makkelijk meeschreeuwen met elk refrein. De tracks zijn voornamelijk afkomstig van het zevende album Vintar, dat eind vorig jaar verscheen.
En dan opeens stopt het optreden. Er ontstaat een gat in de menigte vooraan het podium. De bandleden en omstanders kijken bezorgd naar iemand die op de grond ligt en wit wegtrekt. Epileptische aanval? Onwel geworden? In ieder geval een naar gezicht om iemand te zien stuiptrekken. De hulp van de EHBO komt al snel. Even later arriveert de ambulance en verlaat de pechvogel via de zijdeuren de 013. Later blijkt het om een gekneusde hand en arm te gaan en kan hij na een kort verblijf in het ziekenhuis terugkeren voor het restant van het festival. Complimenten voor zowel de bezoekers, de hulpverleners en de mannen van Obscurity hoe zij handelden. Het komt de Duitsers op een luid applaus te staan en de herstelde fan krijgt zelfs nog een t-shirt en cd van de band.
De eerste track van Finsterforst is nog geheel in stijl met de recente gebeurtenissen. Nichts Als Asche is een zwaarmoedige, maar zeer fraaie epic. Gelukkig brengt opvolger Lauf Der Welt de feeststemming weer snel terug met vrolijke folkmelodieën van de accordeonist. De zanger, die net als zijn maten gehuld is in een besmeurde witte outfit, vraagt ons wel even op te letten zodat er geen verdere ongelukken gebeuren, maar al snel ontstaat er weer een heftige pit met Försterhochzeit. De Duitse formatie speelt een goede, zeer gevarieerde (en noodgedwongen ingekorte) set. De positieve sfeer is weer helemaal terug in de zaal, getuige het “Bier en tieten, tra-lala-lala”, dat meerdere keren klinkt.
Vervolgens is het de beurt aan Grailknights, de vreemde eend in de bijt. De Duitse ‘over the top-act’ is bij velen volledig onbekend en meerdere bezoekers kijken er dan ook raar van op als de als superhelden verklede mannen het podium betreden. Voor sommigen is het allemaal net wat te theatraal en die besluiten elders hun heil te zoeken. In het begin van de set weet men nog niet precies wat hij of zij met deze act aan moet, maar de powermetal-/melodische deathmetalformatie weet het publiek (dat de naam battlechoir meekrijgt) desondanks te vermaken en krijgt steeds meer bijval. Vooral het opvoeren van een toneelstuk in de vorm van het slow-motion zwaardgevecht tegen Dr. Skull om de felbegeerde kelk is vermakelijk. We krijgen ook nog een medley van onder andere Teenage Mutant Hero Turtles- en Spiderman-tunes. Voor sommigen gaat het te ver, maar er is zeker tijdens het tweede deel van de set veel bijval. Grailknights verrast in positieve zin.
De volgende band is een van de publieksfavorieten. De toeschouwers onthalen Heidevolk dan ook met luid gejuich en al snel staat vast dat dit optreden tot een van de hoogtepunten van vandaag zal uitgroeien. Dit blijkt wanneer men al meezingt met het nog maar kort geleden uitgebrachte Winter Woede van de nieuwe plaat Velua. Vervolgens is het springen tijdens Ostara. In het begin van de set zijn er nog even problemen met het geluid van de gitaren, maar niemand lijkt erom te malen. Bovendien is het euvel later opgelost en hossen en schreeuwen velen mee met Saksenland, Nehallenia en de Normaal-cover Vulgaris Magistralis. Zanger Jacco de Wijs (Conorach) en gitarist Kevin Storm (o.a. Autumn) blijken uitstekende vervangers van de werkende vaste krachten Raemon Bomenbreker en Mark Splintervuyscht. Voor degene die het optreden te kort vond, is er op 2 mei de cd-presentatie (het straalschijfontketenfeest) in LuxorLive te Arnhem.
Het optreden van Turisas loopt niet lekker. Technische problemen zorgen voor een matig geluid van gitaar, accordeon en viool. Bovendien zijn er te veel momenten die de vaart uit de setlist halen, zoals het gepraat van de zanger tussen de nummers door. Ook de afwisseling tussen snellere en langzame nummers draagt niet bij aan een prettige flow. Na de veldslag van Heidevolk is dit een lichte tegenvaller. Het vermoeide publiek dut ook wat in. Het zijn Hunting Pirates en Battle Metal die desondanks de menigte weer doen opveren. Daarentegen had de Pet Shop Boys-cover It’s A Sin wat mij betreft achterwege mogen blijven. De battlemetalformatie heeft volgens mij voldoende eigen sterk materiaal in de rugzak. Het publiek lijkt wat verdeeld qua mening over het optreden. Wel hebben ze een hele mooie backdrop. Het is zeker geen slecht optreden, er zitten sterke momenten in, maar ik heb Turisas wel eens beter zien spelen.
“We are Wintersun and we come from the land of snow and sorrow”. De Finnen doen het gelukkig een stuk beter dan hun voorganger. Ze geven geen spetterende show weg, maar laten vooral de muziek spreken. Het is vanaf het begin genieten van de epische melodieën en het technisch verzorgde spel. Zo komen de solo’s tijdens Darkness And Frost en Death And The Healing bijvoorbeeld goed uit de verf. De gitaristen komen dan ook regelmatig in de schijnwerpers te staan. De vocalen zijn daarentegen af en toe niet goed te horen. Dat is dan de enige domper op een voor de rest goed verzorgd optreden. Het hele album Time I wordt in chronologische volgorde gespeeld. Daarna komen de oudere songs aan bod en is er een aangename verrassing in de vorm van het nieuwe nummer Forest.
Korpiklaani zorgt tot slot nog voor een vrolijke noot. De Finnen verblijden de die-hards nog met een leuk optreden, waarbij de snellere songs met het langzame materiaal afwisselen. Zowel de humppa-metal als de serieuzere songs bevallen prima op deze late avond. Nog een keer dansen we arm in arm voordat we naar huis gaan. De zaal druppelt langzaam leeg. De mensen zijn moe maar voldaan.
De domper op de feeststemming met de gevallen fan was gelukkig van korte duur. De dag verloopt gelukkig op wat lichte verwondingen na, zonder dit soort ongemakken. De zondag is niet de meest geschikte dag voor een festival als deze, maar de sfeer was relaxed en feestelijk te noemen. De bands waren gemotiveerd, zorgden voor een goede prestatie en dat bracht het publiek al vroeg in beweging. Paganfest 2015 gaat de boeken in als een goed bezochte en geslaagde editie. Volgend jaar waarschijnlijk weer naar Tilburg!
Met dank aan Ronald van de Baan van LiveReviewer voor de foto's.
Setlist Korpiklaani:
1. Viinamäen Mies
2. Journey Man
3. Lempo
4. Sahti
5. Sumussa Hämärän Aamun
6. Vaarinpolkka
7. Ruumiinmultaa
8. Metsämies
9. Vodka
10. Petoelaimen Kuola
11. Viima
12. Kultanainen
13. Rauta
14. Vodka
15. Wooden Pints
Toegift:
16. Pellonpekko
17. Juodaan Viinaa (Hector cover)
Setlist Wintersun:
1. When Time Fades Away
2. Sons Of Winter And Stars
3. Land Of Snow And Sorrow
4. Darkness And Frost
5. Time
6. Death And The Healing
7. Beyond The Dark Sun
8. Starchild
9. Forest
10. Winter Madness
Setlist Turisas:
1. The March Of The Varangian Guard
2. A Portage To The Unknown
3. Piece By Piece
4. To Holmgard And Beyond
5. In The Court Of Jarisleif (feat. Sami Perttula of Korpiklaani)
6. Midnight Sunrise
7. Hunting Pirates
8. Battle Metal
9. End Of An Empire
Toegift:
10. It's A Sin (Pet Shop Boys cover)
11. Stand Up And Fight
Setlist Heidevolk:
1. Winter Woede
2. Ostara
3. Dondergod
4. Saksenland
5. Urth
6. Drankgelag
7. Nehalennia
8. Vinland
9. Vulgaris Magistralis (Normaal cover)
Setlist Finsterforst:
1. Nichts Als Asche
2. Lauf Der Welt
3. Försterhochzeit
4. Mach Dich Frei!
Setlist Obscurity:
1. Schicksal Der Götter
2. Naglfar
3. Tenkterer
4. Vintar
5. Legiones Montium
6. Nach Asgard Wir Reiten
7. Bergischer Hammer
Setlist Frosttide:
1. Blood Oath
2. Awakening
3. Quest For Glory
4. Fate Refined
5. Traitor Within