Openingsact Leprous krijgt slechts een half uur de tijd om het publiek te overtuigen. Dat is natuurlijk te kort, want de progressieve Noren bewezen reeds eerder in Nederland headlinerwaardig te zijn. Een geluk bij een ongeluk is dat zowel Tor Oddmund Suhrke als frontman Einar Solberg niet fit zijn (als gevolg van het wekenlange touren), maar na een half uur het lichaam weer kunnen laten herstellen. Ondanks dat je als kritische kenner kunt horen dat de zang niet zo krachtig is als normaal (en als gevolg daarvan de climax van Rewind helaas achterwege blijft), is er niets te merken van een beperkende invloed op de performance. Die is zoals altijd namelijk intens. De letterlijk onderbelichte heren tonen veel beleving, staan te headbangen en maken af en toe contact met het publiek.
Gitarist ystein Landsverk wordt deze tour wegens andere verplichtingen vervangen door sessiegitarist Eirik Krkenes (Brontupisto, Astrosaur). Eirik maakt een zeer solide indruk. Het drumwerk van Baard Kolstad is veel meer dan solide. Kolstad is een klasse apart en voegt met zijn variaties op de originele versies van de songs een verfrissende tint toe aan de enigszins voorspelbare setlist. De nadruk ligt met vijf van de zes nummers op het meest recente album The Congregation. Later dit jaar verschijnt de meer rockgeorinteerde opvolger. Wat de Noren op plaat uitstekend doen, is complex spelen en toch catchy zijn. Live doen ze er nog een schepje bovenop met hun intensiteit. De vaardige muzikanten spelen enorm strak en vol overgave, hetgeen ze steeds meer bijval oplevert. Juist als met Rewind en Slave er nog meer spanningsopbouw en ontlading volgt, is het halve uur al voorbij. Jammer, want dit smaakte beslist naar meer. (Jeffrey)
Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik Between The Buried And Me al een tijdje uit het oog verloren ben. Het plaatwerk na het fantastische The Great Misdirect (2010) stelde teleur, nadat de balans tussen ingenieuze extreme metal en progressieve rock te veel richting de laatste uitviel om het spannend te houden. Dat de band uit North Carolina opent met Fossil Genera - A Feed From Cloud Mountain van The Great Misdirect stemt mij echter direct hoopvol en vandaag brengt de band het er beter vanaf dan ik van BTBAM anno 2017 verwacht had. Het is wel te horen dat de band al een tijdje op stap is. Met name frontman en toetsenist Tommy Giles Rogers heeft het moeilijk en zijn grunts klinken erg krachteloos. De voornamelijk van Coma Ecliptic (2015) afkomstige nummers komen live beter uit de verf dan op plaat en hernieuwen vanavond mijn interesse. Met het afsluitende Life In Velvet als hoogtepunt sluiten de progmusici een instrumentaal uitstekend gespeelde set in stijl af. Net als Leprous speelt BTBAM maar een half uurtje en ook voor de Amerikanen is dat veel te weinig. (Wessel)
Devin Townsend Project krijgt vanavond wl genoeg speeltijd om tot volle wasdom te komen en is, ondanks de status en prestaties van de niet misselijke supports, ook duidelijk de oorzaak van het uitverkopen van de grote zaal van de Melkweg.
Anders dan de twee supportacts gaat de beleving van een optreden van Devin verder dan enkel de muziek. Hij zoekt meer contact met het publiek en pakt de zaal in met zijn enthousiasme en hilarische anekdotes over het tourleven. In de eerste plaats draait het natuurlijk echter om de muziek en ook die is vanavond onweerstaanbaar. Het geluid is goed. De muur van indrukken waar zijn muziek bekend om staat is niet zozeer verpletterend, als wel intrigerend en gedetailleerd. Elke baksteen uit die muur klopt en is de moeite van het beluisteren waard. Alles bij elkaar neemt Devin een unieke positie in de (sub)top van de metal in. Niet alleen is zijn muziek eerder dansbaar dan geschikt om op te headbangen, maar ook bijzonder positief van insteek.
Een setlist samenstellen uit een carrire die vijf bands en meer dan dertig albums beslaat, is geen sinecure. Toch is het vanavond gelukt een behoorlijk gevarieerde lijst samen te stellen, die veel verschillende gezichten van onze favoriete Canadees laat zien. Het roemruchte Strapping Young Lad-verleden wordt nog steeds genegeerd, maar er wordt wel degelijk teruggegrepen op het verleden. Als tweede nummer krijgen we bijvoorbeeld Night van het inmiddels twintig jaar oude Ocean Machine. Daarnaast neemt het vorig jaar verschenen Transcendence veel ruimte in, met onder andere Stormbending en Failure. Maar ook Hyperdrive van Addicted (2009) en een uitstapje naar het krankzinnige universum van Ziltoid (middels Ziltoid Goes Home van Z (2014) komen aan bod. Een aantal fans heeft de moeite genomen om een Ziltoid-poppetje mee te nemen.
De avond bereikt nieuwe hoogten wanneer er iets gebeurt waar alle aanwezigen eigenlijk al van uitgingen. Onze eigen Anneke van Giersbergen betreedt zoals gewoonlijk breed glimlachend het podium om Devin in enkele nummers bij te staan. Haar nog immer grootse stemgeluid tilt het bombast van Devin in Supercrush! en Kingdom naar een nieuw niveau. Toegift Ih-Ah is daarentegen uiterst breekbaar: het is vanavond een optreden van uitersten. Het contact tussen Devin en Anneke is zowel magisch als spontaan. Je kunt beiden van elkaar zien genieten en Anneke kan nog maar net haar lach inhouden voordat ze iets moet zingen.
Higher van het laatste album Transcendence (met bassist Brian Waddell op klompen) besluit de show. Het getuigt niet alleen van veel zelfvertrouwen in het eigen materiaal om, in plaats van je grootste hit met een nieuw nummer te eindigen, maar de titel beschrijft ook de extatische staat van het zijn in de zaal: heel de Melkweg bevindt zich inmiddels in hogere sferen en kan breed glimlachend en luid applaudisserend terugkijken op een bijzonder complete en geslaagde concertavond. (Wessel)
Setlist Devin Townsend Project:
1. Rejoice
2. Night
3. Stormbending
4. Failure
5. Where We Belong
6. Hyperdrive
7. Planet Of The Apes
8. Ziltoid Goes Home
9. Suicide
10. Supercrush! (with Anneke van Giersbergen)
11. March Of The Poozers
12. Kingdom (with Anneke van Giersbergen)
Toegift:
13. Ih-Ah! (Acoustic)
14. Higher
Setlist Between The Buried And Me:
1. Fossil Genera - A Feed From Cloud Mountain
2. The Coma Machine
3. Lay Your Ghosts To Rest
4. Bloom
5. Option Oblivion
6. Life in Velvet
Setlist Leprous:
1. Foe
2. Third Law
3. The Price
4. The Flood
5. Rewind
6. Slave
Met dank aan Alex Blokdijk voor de foto's.