Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong over een televisieprediker?

Anthrax - Make Me Laugh
Black Label Society - Counterfeit God
Black Sabbath - TV Crimes
Cake - Comfort Eagle
Crosby, Stills, Nash & Young - American Dream
Death - Spiritual Healing
Depeche Mode - Personal Jesus
Dire Straits - Ticket To Heaven
Frank Zappa - Heavenly Bank Account
Genesis - Jesus He Knows Me
Ghost - Jesus He Knows Me
Hooters - Satellite
Insane Clown Posse - Hellelujah
Iron Maiden - Holy Smoke
Joni Mitchell - Tax Free
Marilyn Manson - Personal Jesus
Metallica - Leper Messiah
Oingo Boingo - Insanity
Ozzy Osbourne - Miracle Man
Poison - Something To Believe In
Queensrÿche - Revolution Calling
Slayer - Read Between The Lies
Suicidal Tendencies - Send Me Your Money
Temple Of The Dog - Wooden Jesus
een andere song over een televisieprediker

[ Uitslag | Enquêtes ]

    21 november:
  • Brothers Of Metal en Grailknights
  • 22 november:
  • Dying Fetus, Chelsea Grin, Despised Icon en Vitriol
  • Veil Of Maya, Signs of the Swarm, Varials en To The Grave
  • 23 november:
  • Overruled en Defazer
  • Revolution Calling
  • Veil Of Maya, Signs of the Swarm, Varials en To The Grave
  • Wardruna
  • 24 november:
  • Dream Theater
  • Ondfdt, Anguish en Ornaris
  • Therapy? en Deux Furieuses
  • Veil Of Maya, Signs of the Swarm, Varials en To The Grave
  • Wardruna
  • 27 november:
  • Benighted, Baest en Coffin Feeder
  • Feuerschwanz, Orden Ogan en Dominum
  • Sirenia en Xandria
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aaron Jellum (Lȧȧz Rockit) - 61
  • Ana Fernández (Darksun) - 44
  • Bryan Patrick (Manilla Road) - 58
  • Myles Heskett (Wolfmother) - 47
  • Tobias Sammet (Edguy) - 47
Review

Tiamat - The Astral Sleep
Jaar van release: 1991
Label: Century Media Records
Tiamat - The Astral Sleep
Begin jaren negentig waren er diverse bands die na hun debuutalbum een andere weg insloegen. Een van de beste voorbeelden is Darkthrone. Vergelijk Soulside Journey (1990) maar eens met A Blaze In The Northern Sky (1992). Een minder rigoreuze, maar nog steeds significante koerswijziging doet zich destijds voor bij Tiamat. De Zweden creren een eigen stijl, die elementen bevat uit death en thrash metal, (punk)rock, gothic en doom.

Weliswaar zijn er nog een paar uptempotracks die aan het deathmetaltijdperk doen denken (I Am The King (Of Dreams) en (Sumerian Cry (Part III)), maar verder ligt het tempo een stuk lager dan op het debuut Sumerian Cry (1990) en is er geen sprake meer van een Zweedse sound, maar eerder een die aan Candlemass, Paradise Lost, Celtic Frost en Rotting Christ herinnert. Het is wel aardig dat het mystieke On Golden Wings erop duidt dat Tiamat op zijn beurt de sound van de Grieken op Thy Mighty Contract heeft benvloed.

Wat tevens een groot verschil maakt, is de productie van Waldemar Sorychta in Woodhouse Studio te Dortmund. In plaats van de dichte, zware sound van Sunlight Studios is er gekozen voor een ruimtelijk geluid met weinig distortion. De heldere klanken laten de muziek ademen en dat komt het luisterplezier ten goede. De baslijnen en gitaarsolos (niet altijd even memorabel, maar technisch wel enorm verbeterd in een jaar tijd) komen derhalve goed tot hun recht. Keyboard- en akoestische gitaarpartijen doen veelvuldig hun intrede en bevorderen de duistere sfeer. De grunts hebben veelal plaatsgemaakt voor half cleane, soms verhalende zang.

Lady Temptress is al een sterke opener (na het intro Neo Aeon) met een memorabele riff en behoort samen met Mountain Of Doom (dat zijn naam eer aandoet), het mystieke On Golden Wings en Ancient Entity (met een fraaie lead en ambiancebevorderende keyboardpartij) tot de hoogtepunten van deze release. Deze tracks blijven het beste hangen. Het sfeervolle The Southern Most is een welkom intermezzo, dat wat meer naar voren gehaald had mogen worden. Elk nummer heeft wel iets te bieden. Het zij een interessante riff of een sfeervolle passage, maar helaas komen er ook wat minder geslaagde ideen langs.

Dat is bijvoorbeeld het geval in het uptempo Sumerian Cry (Part III), waarin het geluid van de snare te sterk in de mix staat. Dat is met name storend in de snellere gedeelten, die overeenkomsten vertonen met het debuutalbum. I Am The King (Of Dreams) is van hetzelfde laken een pak. Vanaf dat moment gaat het album helaas wat als een nachtkaars uit. Erg jammer dat de potentie dus niet volledig is benut en het tweede deel van het album wat minder hoogtepunten kent. Zo begint Angels Far Beyond goed, maar sluit het minder overtuigend af.

The Astral Sleep is een grote stap voorwaarts ten opzichte van Sumerian Cry. Zowel op het gebied van productie, songwriting als technische vaardigheid is er progressie waarneembaar. Het was vijfentwintig jaar geleden vernieuwend en van invloed op een nieuwe lichting bands die destijds als paddenstoelen uit de grond schoten. De speelduur is wat aan de lange kant en daardoor ligt voortkabbeling aan het einde op de loer. Niet alle songs zijn namelijk even sterk, maar meer dan de helft is toch een aangename luisterervaring. De opgaande lijn zou hierna worden doorgezet op Clouds (1992) en Wildhoney (1994). Het jubileumalbum is het heden ten dage nog altijd waard om het nog eens een draaibeurt te gunnen.

Tracklist:
1. Neo Aeon (Intro)
2. Lady Temptress
3. Mountain Of Doom
4. Dead Boys' Choir
5. Sumerian Cry (Part III)
6. On Golden Wings
7. Ancient Entity
8. The Southernmost Voyage
9. Angels Far Beyond
10. I Am The King (...Of Dreams)
11. A Winter Shadow
12. The Seal (Outro)

Score: 75 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 9 februari 2016

Tiamat - The Astral Sleep
Reactie van Alex op 09-02-2016 om 22:04u
Score: 85 / 100

Nog steeds een van mijn favoriete Tiamat platen.
Wildhoney blijft mijn grote favoriet (maar dat was ook mijn kennismaking met Tiamat)

Tiamat - The Astral Sleep
Reactie van Frank op 20-02-2016 om 18:44u
Score: 90 / 100

Je let teveel op techniek om dit werkje naar waarde te schatten. Dit is gewoon heel goede atmosferische black/death metal.

Tiamat - The Astral Sleep
Reactie van MadTinus op 03-03-2016 om 10:24u
Score: 90 / 100

Ben het er wel mee eens dat de eerste helft van het album het sterkste is, maar toch luister ik het album bijna altijd in z'n geheel. De sfeer is echt magisch en uniek vind ik. 75 vind ik dan ook een veel te magere score.

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.