Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-02-2020

Anvil - Metal On Metal
Jaar van release: 1982
Label: Attic Records
Anvil - Metal On Metal
Dankzij de rockumentary Anvil! The Story Of Anvil staat Anvil momenteel weer volop in de belangstelling. Die docu wekt de indruk dat het Canadese gezelschap een aantal klassiekers op zijn naam heeft staan en met het tweede album Metal On Metal het thrash metal genre zo’n beetje eigenhandig heeft uitgevonden.

Is die verheerlijking terecht en krijgt Anvil nu eindelijk de verdiende erkenning, of is het altijd al een tweederangs bandje geweest dat simpelweg de kwaliteiten ontbeerde voor de grote doorbraak? Met die vraag in het achterhoofd heb ik Metal On Metal weer eens uit de kast getrokken, het stof er af geveegd en de langspeler opgezet om een kritisch doch eerlijk oordeel te vellen.

De waarheid blijkt ergens in het midden te liggen. Metal On Metal biedt smakelijke, agressieve heavy metal in het verlengde van Judas Priest en Accept. Er zullen best wat latere thrash metal bands door Anvil beïnvloed zijn, maar de impact lijkt me verwaarloosbaar in verhouding tot het voorafgaande en soortgelijke werk van bekendere acts als Motörhead, Venom, Raven, Tank, Diamond Head en de reeds genoemde Judas Priest en Accept.

Muzikaal is Metal On Metal een zeer overtuigend, afwisselend en goed in het gehoor liggend werkstuk, maar voor de teksten zou zelfs Spinal Tap zich schamen. De zang van Lips (en op het nummer Stop Me van Dave Allison) kan er net mee door, maar heeft in combinatie met de teksten regelmatig een onbedoeld komisch effect. Op het slotnummer 666 klinkt Lips zelfs verdacht veel als Dave Mustaine, al zou het nog drie jaar duren voordat laatstgenoemde zijn bijtende stemgeluid op het debuutalbum van Megadeth aan de wereld openbaarde.

Het snelle en venijnige 666 behoort overigens tot de uitschieters, maar de twee beste songs staan direct aan het begin van het album. De titeltrack heeft een superstoere riff en aanstekelijk refrein, terwijl het ruige en epische Mothra zich gemakkelijk kan meten met Blue Öyster Cult’s klassieke eerbetoon aan Godzilla, Mothra’s meest beroemde tegenstander. Met uitzondering van het instrumentale March Of The Crabs zijn de overige tracks door de matige teksten en aparte vocalen niet helemaal serieus te nemen, maar desondanks zijn ze best vermakelijk.

Metal On Metal is derhalve een leuk album, maar geen meesterwerk. Dat Anvil nooit op grote schaal is doorgebroken ligt volgens mij niet alleen aan pech, maar tevens aan een gebrek aan originaliteit en creativiteit. In de documentaire maken de kernleden, zanger/gitarist Lips en drummer Robb Reiner, geen bijzonder intelligente indruk. Waarschijnlijk heeft een muzikant en zeker een songwriter toch een bepaalde genialiteit nodig om echte topprestaties te kunnen leveren. Op basis van doorzettingsvermogen en sympathiekheid is de (kleine) comeback voor Anvil echter meer dan verdiend.

Tracklist:
1. Metal On Metal
2. Mothra
3. Stop Me
4. March Of The Crabs
5. Jackhammer
6. Heat Sink
7. Tag Team
8. Scenery
9. Tease Me, Please Me
10. 666

Score: 80 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 14 oktober 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Anvil - Metal On Metal
Reactie van Een Metalfan op 14-10-2009 om 21:23u

Spinal Tap achtig, dat zeker. En de regisseur van This Is Spinal Tap heette ook Rob Reiner.

Anvil - Metal On Metal
Reactie van Rinus op 14-10-2009 om 22:07u
Score: 88 / 100

Indertijd heb ik deze plaat grijs gedraaid.
Ook heden ten dage mag ik er graag naar luisteren.
Er wordt m.i. ietwat neerbuigend geschreven over Anvil.
De link met Judas Priest en Accept hoor/zie ik niet.
Maar dat zal wel aan mij liggen.
Wat mij verder opvalt dat er nogal geneuzeld wordt over de teksten.







Anvil - Metal On Metal
Reactie van Een Metalfan op 14-10-2009 om 22:14u

Ben het met je eens geen meesterwerk maar voor die tijd een heerlijk
heavy werkstuk.
Kan mij nog goed herinneren dat we deze lp grijs gedraaid hebben in die tijd.
Mijn oordeel 90 punten.

Han

Anvil - Metal On Metal
Reactie van Een Metalfan op 14-10-2009 om 22:32u

Het meesterwerk zou nog volgen !

Ben benieuwd hoe deze recensie eruit zal zien.

gr. Han

Anvil - Metal On Metal
Reactie van Metalfuel op 15-10-2009 om 07:55u
Score: 85 / 100

Ik vond en vind dit nog steeds een goede plaat. Het probleem bij Anvil vind ik persoonlijk dat geweldige nummers(666) afgewisseld werden met verschrikkelijk slechte nummers(Stop Me). Ook op het volgende album zou dat weer het geval zijn Bv. Winged Assasins tegenover Make it Up to You. Die slechte nummers die ik bedoel waren dan ook echt verschrikkelijk slecht.

Anvil - Metal On Metal
Reactie van Hans op 15-10-2009 om 08:09u
Score: 85 / 100

Gravend in mijn herinneringen komen met name het titelnummer, Mothra en March Of The Crabs bovendrijven.
Tóen was het gewoon om 3 a 4 uitschieters op je album te hebben en mocht de rest een treetje lager bivakkeren.
Altijd met genoegen naar geluisterd, deze plaat.
Volgens mij viel het met hun bekendheid wel mee (BBC heeft hen ooit live op een schijfje gekwakt, Reading festival?) alleen was de markt toen nog ampewr klaar voor de muziek die toen als wellicht TE heavy werd bestempeld.

Anvil - Metal On Metal
Reactie van John op 15-10-2009 om 13:23u
Score: 70 / 100

Ik moet eerlijk toegeven dat Anvil me vroeger nooit veel heeft gedaan. Paar leuke tracks, dat zeker maar ik dacht altijd dat ze het zelf ook niet zo serieus namen gezien hun teksten. Na het zien van de documentair moet ik wel toegeven dat ze een plekje in m'n metal-hart hebben veroverd. Zeer aandoenlijk, hehehe!

Anvil - Metal On Metal
Reactie van Old Mhb op 15-10-2009 om 18:13u

Anvil is zo'n typische undergroundband. Door veel mensen gekend maar nooit echt doorgebroken. Persoonlijk vind ik ze wel te doen.

Anvil - Metal On Metal
Reactie van Wob op 16-10-2009 om 17:12u
Score: 80 / 100

Behalve Mothra, 666, March of the crabs en Metal on metal zijn Jackhammer en Heatsink ook te gekke nrs., de rst is slappe hap.
De opvolger Forged In Fire was toch echt n stukkie beter, hier waren slechts Make it up to you en Never deceive me echt 'skippertjes' maar de rest, t titelnr, Future wars, Motormount, Butter bust jerky (lekker foute tekst! maar dat hoorde nou eenmaal bij Anvil, die oversexte puberpraat van Lips!),
Winged assassins, Shadowzone zijn toch (speed)metalklassiekers van de bovenste plank!! Ook had ik voor die tijd zelden n vettere sound gehoord (die bassdrums!), die krijgt echt 95 punten van me!
Documentaire nog steeds niet gezien. maar altijd al n zwak blijven houden voor deze mannen, al hebben ze nadien eigenlijk geen echt goede plaat meer uitgebracht.

Anvil - Metal On Metal
Reactie van poepluier op 16-10-2009 om 20:48u
Score: 85 / 100

Het kan raar lopen in metaalland, in een nog niet zo ver verleden heb ik die gasten in de kelder van de Dynamo nog zien spelen voor zo'n mannetje (en vrouwtjes) of veertig. Als ik die dvd bekijk krijg ik ook meer de indruk dat de show meer impact heeft gemaakt dan de muziek ( veertig man in een kelder gaat nog.... maar in een voetbalstadion??)
In die tijd was het gewoon een glam-thrash band die door zijn rare individuen wat meer opviel. Forged In Fire en bovengenoemd album zijn nog wel te pruimen maar het merendeel wat deze gasten hebben gemaakt is behoorlijk middelmatige metal.

Anvil - Metal On Metal
Reactie van Vinyl-Veteran op 17-10-2009 om 16:37u
Score: 90 / 100

Gaan we het nu over over matige teksten en "aparte" zang hebben?
Moet je voor de lol (wat ik en een kleine vriendenclub regelmatig doen) de teksten van een willekeurige metal-band eens (letterlijk) vertalen in onze moerstaal...
De stompzinnigheid druipt er vanaf!!!Laat ik het al helemaal niet hebben over black-metal teksten, die zijn over het algemeen al stompzinnig zónder vertaling...
Ik lees hier eigenlijk nooit veel kritiek - als we het toch over zang gaan hebben -over het gekrijs en geroggel wat veel vocalisten tegenwoordig durven uit te braken! Dat is pas lachwekkend en kinderachtig!
Anvil was trendsetter, en dat uitte zich vooral in de snellere nummers, tekstueel hebben ze nooit pretenties gehad serieus te zijn.
Anvil was en is een echte eighties band, en one of a kind in die tijd,zo moet je er ook naar (blijven) luisteren.
Na Forged in Fire heeft Anvil wel degelijk nog goede platen gemaakt in de eighties stijl denk b.v. o.a. aan : Speed Of Sound en Still Going Strong.
Verder ben ik het eens met Metalfuel en Rinus.
Deze band verdient meer dan wat ze is toegekomen tot nu toe!

ANVIL FOREVER FOREVER ANVIL

Anvil - Metal On Metal
Reactie van Michiel op 17-10-2009 om 20:01u
Score: 9 / 100

Ok, een echte klassieker is het misschien niet, maar deze vind ik toch wel lekker in het gehoor, origineel en op niveau. De semi-ballad Stop Me bevalt mij wel, de solo's zijn echt prachtig in dit nummer. Wat betreft de teksten: zo goed is m'n Engels toch niet en zolang het pakkend klinkt vind ik het wel best.

De laatste cd This is Thirteen is niet zo goed als deze, maar ook daar staan ook best nog wat prima nummers op.

Anvil - Metal On Metal
Reactie van Michiel op 17-10-2009 om 20:02u
Score: 90 / 100

score is natuurlijk 90/100! (niet 9/100)

Anvil - Metal On Metal
Reactie van robin op 18-10-2009 om 20:35u
Score: 70 / 100

ze hebben inderdaad betere platen gemaakt

Anvil - Metal On Metal
Reactie van Johnny op 18-10-2009 om 21:43u

Toen dit album uitkwam was er veel concurrentie van veel nieuwe bands (Bijv. Saxon, Motorhead, Iron Maiden) dus heb ik deze ook aan me voorbij laten gaan.
Nee dan is de eerder genoemde Foreigner 4 meer een echte klassieker. Hier zullen velen op deze site het niet mee eens zijn, maar wereldwijd wel. Trouwens mijn vrienden en ik waren toen erg in de ban van - hoe kan het ook anders - de echte klassieker van dat jaar: Number of the beast van.....

Anvil - Metal On Metal
Reactie van michel op 18-10-2009 om 22:30u
Score: 90 / 100

Toen ik zo'n 12-13 was, zocht ik zoveel mogelijk hardrock, en het liefst nieuwe bands die harder en sneller waren. Toendertijd kwam net no sleep till hammersmith uit en bij 'overkill' dacht ik;' harder kan niet'' . Dat het wel degelijk harder kon, bewees anvil met metal on metal en forged in fire.Alhoewel bands als slayer en metallica hen niet of nauwelijks noemden, kan ik mij niet voorstellen dat bijv. het drumwerk van Reiner geen invloed heeft gehad. Denk maar aan de dubbele bass op het einde van mothra , march of the crabs (thrash) of winged assasins. Anvil gebruikte tevens vaak donkere akkoordenschemas.Dat de drummer enorm goed is, staat buiten kijf, en Lips is wel degelijk een goede gitarist die met 'soul' speelt, wat iets anders is dan het spel van zo'n narcist als Malmsteen. In die tijd was het gewoon 8-10 nummers op plaat te zetten, en dat 1 keer per jaar. Vaak waren maar 5-6 nummers goed. Dat is nog altijd beter dan 13 nummers, zoals tegenwoordig normaal is. De matige nummers waren vroeger hooguit B-kantjes van een single.Ik word moe van al die gasten die hedentendage beweren ´met zo´n 40 nummers de studio te zijn ingegaan en er toen 12 geselecteerd te hebben´.
Al met al is het moeilijk te zeggen waarom het fout is gegaan, waarschijnlijk pech, foute keuzes, slecht management en vlak voor de doorbraak matige platen. Het nummer forged in fire knalt nog steeds, een metalklassieker en ook daarna waren er goede nummers zoals infanticide, az85, blood on the ice e.d. De laatste cd bevalt goed, maar helaas 13 nummers, da´s 3 slechte nummers teveel.

Anvil - Metal On Metal
Reactie van enforcer op 26-10-2009 om 18:17u
Score: 85 / 100

Wel degelijk een metal classic maar m.i. is "forged in fire" nog beter.

Anvil - Metal On Metal
Reactie van Bastiaan op 13-11-2009 om 20:27u

Nou, deze plaat doet me echt helemaal niets... de andere platen eerlijk gezegd ook niet, dus ik vind het niet zo gek dat ze nooit doorgebroken zijn.

Kijk, met mijn leeftijd (25) is het ook niet zo gek dat ik hier niet ondersteboven van raak, want de impact zal destijds waarschijnlijk wel groter zijn geweest. Maar helaas, mij doet het niets.

Gisteren heb ik de film gekregen, dus ik ben erg benieuwd. Lijkt me erg goed.

Anvil - Metal On Metal
Reactie van Berny op 24-12-2009 om 17:49u

Ken Anvil alleen van naam en heb nog nooit wat van ze gehoord zelfs niet in het gouden tijdperk Lagarde/Kappen. Nu ik onlangs die veelgeprezen documentaire zag kan ik niet langer meer om ze heen. Heerlijk die old-school metal ! Schandalig eigenlijk, zo'n band niet kennen.

Anvil - Metal On Metal
Reactie van Remco op 14-12-2013 om 21:24u
Score: 5 / 100

Ach ja...Anvil die waren er ook nog. Aan ambitie lag het niet maar als ik dit zo herinner was dit zeer vermakelijk maar zeker niet wereldschokkend.

Er waren in die tijd veel betere bands in dat genre. Nee...Anvil hoeft voor mij niet meer . En dan te bedenken dat ze nog steeds albums uitbrengen. Maar mijn interesse is er eigenlijk niet meer naar