Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-02-2020

Anvil - Hope In Hell
Jaar van release: 2013
Label: SPV / Steamhammer Records
Anvil - Hope In Hell
Als je er even bij stil staat, is het eigenlijk best eigenaardig. Sinds de wereldberoemde documentaire Anvil! The Story of Anvil is het onmogelijk om nog iets over Anvil te zeggen of te schrijven, zonder de film er bij te betrekken. Dat het een godsgeschenk was voor Lips en Rob Reiner, mag duidelijk zijn. Van optredens in minuscule hokken gingen de heren eindelijk naar normale zalen, waren ze (dat mag ik hopen) verlost van tot manager gebombardeerde dorpsgekken en zullen ze het financieel iets ruimer hebben. Vier jaar na de release kunnen we eindelijk omkijken en zien wat het effect is geweest. This Is Thirteen meegenomen, komen we op een belangrijk getal uit, want Anvil komt (weer) op dat o zo bepalende derde album uit.

Zoals verwacht, wijkt het nieuwe album Hope In Hell niet af van wat we van Anvil bekend zijn. Het is weer een plaat die bulkt van de energie en heus wel goede ideeën bevat, maar wanneer je er kritisch (realistisch) naar kijkt, weet je dat de gedroomde doorbraak nog even ver weg ligt. Er zullen altijd wel mensen zijn die het er niet mee eens zijn, maar dit heeft Anvil aan zichzelf te wijten. De klap van de documentaire echoot nog wat na, maar Lips zal nu weer op eigen kracht verder moeten. Zal Hope In Hell symbool worden van Anvil’s definitieve wederopstanding of de terugkeer naar matig gevulde jeugdhonken? Ik vrees het laatste.

Op alleen enthousiasme redden maar weinig bands het. De heren van Anvil zijn geen exceptionele muzikanten. Spelen kunnen ze wel, maar zoals al jaren het geval is, presenteren ze niets nieuws. De eerste song die niet het eerste oor in en de ander weer uit gaat, is Through With You. Dat komt doordat de basisriff die van Deep Purple’s Smoke On The Water Is. Het is alsof Lips dat zelf tijdens het nummer ook beseft en snel een ander refrein improviseert. Flying is zowaar een leuk, aanstekelijk nummer met een goede vibe. Helaas is het de enige uitschieter op deze plaat. Call Of Duty en Mankind Machine wijzen vooral op die andere tekortkoming van Anvil: het schrijven van teksten. Het is het bekende recept voor aanvaardbare middelmatigheid.

Ik misgun de heren van Anvil helemaal niets, maar achteraf had ik liever gezien dat Sacha Gervasi voor zijn documentaire een band als Jag Panzer, Helstar of Agent Steel was gaan volgen. Dat vanwege de doodeenvoudige reden dat er in die bands wel muzikanten zijn die weten hoe je memorabele muziek moet maken. Hope In Hell is een typisch album dat niet verveelt, maar waar geen haan naar zal kraaien.

Tracklist:
1. Hope In Hell
2. Eat Your Words
3. Through With You
4. The Fight Is Never Won
5. Pay The Toll
6. Flying
7. Call Of Duty
8. Badass Rock ‘n’ Roll
9. Time Shows No Mercy
10. Mankind Machine
11. Shut The Fuck Up
12. Hard Wired (bonustrack)
13. Fire At Will (bonustrack)

Score: 65 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 23 mei 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Anvil - Hope In Hell
Reactie van appie op 23-05-2013 om 14:18u
Score: 60 / 100

tussen mn 12e en mn 15e heb ik de eerste 3 anvil platen aardig grijs gedraaid en ik vindt ze nog steeds prima , het was toen ook een behoorlijke en originele band.
in de jaren erna is anvil gewoon anvil gebleven met ongeveer even goede cd's als de eerste 3 maar zijn ze aan alle kanten voorbij gestreefd.
ik heb deze inmiddels gehoord en hij is gelukkig beter dan het zeer suffe thirteen.
muzikaal lijkt het weer aardig op de eerste albums ik struikel echter over de kinderlijke teksten en de manier van zingen.
het wordt op een manier gebracht alsof de heren over willen komen als een parodie op zichzelf en heeft een behoorlijk melig muppetshow gehalte.
als ik nu 13 was geweest en de heren waren een achtertuin bandje van gemiddeld 16 had ik het vast wat gevonden maar zoals ruud als stelt dit is een product waar ze rechtstreeks mee terug kunnen naar de piszaaltjes.
uit respect voor deze veteranen en om het muzikale gedeelte toch nog 60 punten

Anvil - Hope In Hell
Reactie van J. op 23-05-2013 om 16:43u
Score: 40 / 100

Shitplaat eersteklas. Jammer dat de band zelf in die antiheldenstatus is gaan geloven en geen bal geleerd heeft van het hoongelach en de kritische geluiden. Krijg je er een lading nieuwe 'fans' bij, kom je nog op de proppen met dit soort middelmatige crap. Dood en begraven, ajuus.

Anvil - Hope In Hell
Reactie van Johnny op 23-05-2013 om 18:22u

Anvil is gewoon een van de vele bands die het niet redden. Hun eerste albums worden wel omhoog geschreven, maar ook kan ik met het niet herinneren dat ze goed verkochten. De concurrentie was vele malen beter (Motorhead, Saxon enz). In het verleden vond ik ze ook erg puberaal (met vibrator gitaar spelen) en niet professioneel. Jammer voor hun. Maar ze zullen gewoon weer voor kleine halfvolle zalen gaan spelen)

Anvil - Hope In Hell
Reactie van Rob op 23-05-2013 om 23:38u

Ik vond 13 een hartstikke leuk plaat die ik af en toe nog draai. Deze moet ik nog horen maar als die zo slecht is als jullie zeggen... Waarom niet anderen gevraagd songs/teksten voor hen te schrijven? Mag dat niet? Is het dan geen Anvil meer? Jammer maar als ze voor de documentaire al geen echt goede platen schreven is het een raar idee te denken dat ze het na de documentaire ineens wel zullen doen.

Anvil - Hope In Hell
Reactie van appie op 24-05-2013 om 01:24u

rob als je 13 goed vond dan vind je deze zeker goed , en het oude materiaal is nog een stuk beter, op deze plaat staat het nummer shut te fuck up, als die op een agressieve manier was ingezongen was het een echt kick ass nummer geweest, maar zoals lips dit nummer op de cd ingezongen heeft klinkt het als een katholieke schooljongen die een ondeugend liedje op de nonnenschool zingt en die ondertussen beseft wat daarvan de consequenties zijn, ik denk dat ik het zo redelijk omschrijf wat mij aan de cd stoort

Anvil - Hope In Hell
Reactie van peetn op 24-05-2013 om 13:38u
Score: 75 / 100

Leven en laten leven.....al bij al zo slecht nog niet.
Eenvoudige metal,ken er heeeeeeeeeeel wat slechtere

Anvil - Hope In Hell
Reactie van Gnupgnup op 24-05-2013 om 17:28u
Score: 25 / 100

Anvil is natuurlijk al 30 jaar niet meer interessant. De film dan daar gelaten evenals een handjevol uitzonderlijk betere tracks op This Is Thirteen.

Als ik een restaurant run en met veel verve belabberd voedsel serveer dan kan ik met behulp van mijn meer gefortuneerde familieleden wellicht de deur lang open houden, maar komt er ook bijna niemand eten...... Ik kan dan iedereen de schuld geven, of gewoon de hand in eigen puntenbroek steken en deskundigen inhuren die wel wat smakelijks kunnen bereiden. Stug alleen doorgaan met het verstand op 0 maakt het er niet beter op. Kappen ermee is mijn advies!

Anvil - Hope In Hell
Reactie van Old Mhb op 24-05-2013 om 17:38u
Score: 80 / 100

Die gasten hebben het metalhart op de juiste plaats. Ze speelden meermaals voor 2 man en een paardekop en rijk zullen ze er nooit van worden. Dat weten die gasten, en toch blijven ze doorgaan. Respect daarvoor.

Anvil - Hope In Hell
Reactie van Hans op 24-05-2013 om 18:08u

het feit dat ze nog steeds gevraagd worden is een teken dat de roem uit het verleden ze nog in positieve zin achtervolgt.
Muzikaal kan ik ze niet meer volgen maar het is vooral leuk om te zien dat ze nog steeds bezig zijn in de muziek wanneer het werk in het slachthuis er op zit.

Anvil - Hope In Hell
Reactie van Jacob op 24-05-2013 om 18:38u
Score: 75 / 100

Die nieuwe is zeker niet slecht....wereldschokkend echter ook niet.
I
AC/DC maakt ook al jaren dezelfde plaat...en Anvil dus ook.
Niks mis mee.

Biertje erbij en meebrullen met verstand op nul.

Anvil - Hope In Hell
Reactie van John op 24-05-2013 om 21:59u

@Jacob. AC/DC is daar in tegen wel stukker beter en professioneler.

Ik gun ze alle succes van de wereld. Alleen zullen ze die niet krijgen. Bands als bijv. AC/DC, Motorhead , Iron Maiden enz hebben eerst geprofiteerd van de elpee verkoop en daarn hebben de fans de cd's gekocht van die albums (ik ook) maar Anvil stelde in hun "hoogtij" dagen ook al niet zo heel veel voor. Helaas zijn er veel groepen die beter zijn en het ook net niet gehaald hebben zoals bijv. Y&T

Anvil - Hope In Hell
Reactie van Een Metalfan op 25-05-2013 om 11:48u

Y&T ja maar dat is van een andere orde
het slechtste album van Y&T is stukken beter dan alles wat anvil ooit gemaakt heeft

Anvil - Hope In Hell
Reactie van John op 25-05-2013 om 13:29u

@ Metalfan. Ja daar heb je gelijk in. Anvil is hoe je het ook went of keert een van die velen middelmatige bands. Ze hebben nog geluk gehad dat ze nog zoveel aandacht krijgen.

Anvil - Hope In Hell
Reactie van Johnny op 26-05-2013 om 09:19u

Gisteren las ik de Aardschok en daarin een interview met Anvil (en eenmatige recentie) en vertelde ze dat de consument ipv de nieuwe van Black Sabbath de nieuwe van hun moesten kopen. De nieuwe van BS kan natuurlijk ook tegenvallen maar Tony Iommi heeft nog nooit een slecht album afgeleverd en Ozzy ook niet. En het minst goede BS / Ozzy album is nog beter dan de beste van Anvil.

Anvil - Hope In Hell
Reactie van Vinyl-Veteran. op 26-05-2013 om 12:52u

Wat een negatief gezeik allemaal! Volg Anvil sinds 1980, en inderdaad, ze hebben een aantal mindere platen afgeleverd.De impact van Metal On Metal en Forged In Fire zal uiteraard nooit meer terugkomen, maar Anvil is Anvil, eerlijke metal met het hart op de juiste plaats. Ik heb letterlijk duizenden andere bands gehoord uit de metal scene die écht niet om aan te horen zijn met lovende recensies.Ieder z'n smaak dan maar bij godsgratie...Voor fans die de eerste platen van Anvil goed vonden en vinden, is deze Hope In Hell een leuke Anvil plaat. Origineel? Nee.Muzikale progressie?Nee.Herkenbaar Anvil? Absoluut!Beter en evenwichtiger als de vorige twee i.i.g., en goed voor een feestje voor old school / classic metal fans! Respect voor deze (ooit double bassdrum trendsetters) doorzetters!

Anvil - Hope In Hell
Reactie van John op 26-05-2013 om 13:01u

@Vinyl-Veteran. Inderdaad is het makkelijk om ze af te zijken. Ze draaien al mooi lang mee. En elke groep heeft wel een paar mindere platen afgeleverd. Echter ben vanaf 1980 Metal fan. En ook in hun hoogtij dagen zijn ze nooit (helaas voor hun) nooit doorgebroken.
Ik hoop voor hun dat ik ongelijk heb en dat ze nu wel doorbreken.

Anvil - Hope In Hell
Reactie van Vinyl-Veteran op 26-05-2013 om 20:23u
Score: 82 / 100

@John: Ik ben metalfan sinds 1976, maar dat terzijde ;-) .Laten we eerlijk zijn: "De grote doorbraak "zal er nooit komen, al gun ik het deze uiterst sympathieke gasten uiteraard wel. De cult status verdienen-en krijgen ze nog wel, en ik weet dat ze tevreden zijn als ze van hun muziek kunnen leven en regelmatig op het podium met hun fans een feestje kunnen bouwen.Het enige waar ze naar op zoek zijn is volgens mij een stukje erkenning, die ze overigens van grote namen uit onze scene wél krijgen! Ik blijf deze anti-helden steunen tot het einde.Ondanks de tekortkomingen en(zéér) foute keuzes die ze hebben gemaakt houden ze het al bijna 35 jaar vol.Ze geloven nog steeds in wat ze doen, en doen dat met passie,en ook al ligt hun metal je niet, respect is zeker op zijn plaats!

Anvil - Hope In Hell
Reactie van appie op 26-05-2013 om 23:22u

heren jullie nemen het voor ze op maar jullie degraderen ze meteen tot een stel clowntjes
was het niet rob reiner die begin jaren 80 in veel polls en magazines werd gebombardeerd tot beste metal drummer ooit
luister de albums maar na , dave lombardo is daar echt maar een grijze muis bij
klink lips als gitarist niet (zeker op het eerste album) als een regelrecht kopie van ted nugent, 1 van de absoluut grootste gitaristen in die tijd
als muzikanten zijn het geen lulletjes
maar die puberale zang en teksten ken niemand die gasten wakker schudden bahbah

Anvil - Hope In Hell
Reactie van John op 27-05-2013 om 08:04u

@Vinyl-Veteran. Inderdaad verdienen ze wel respect zoals je het schrijft. Maar zou het niet kunnen zijn dat Anvil wel slim is. En dat ze bewust hun status van sympathieke/naieve band ophouden. Het heeft ze al veel publiciteit opgeleverd. En je moet ook geluk hebben en op het juiste moment op de juiste plaats zijn.

Anvil - Hope In Hell
Reactie van Johnn op 27-05-2013 om 08:12u

Maar waar maken we ons eigenlijk druk over. Het doet me ook goed dat de nieuwste van Deep Purple in Duitsland nummer 1 heeft gestaan en dat Iron Maiden het nog goed doet. Maar ik heb er niets aan. Mijn gezin kan hiervan niet leven. En of je nu in de fabriek staan of muzikant van Anvil op Iron Maiden bent, als je maar voldoening heb en tevreden bent met je leven (ik ook niet altijd)

Anvil - Hope In Hell
Reactie van Henk op 27-05-2013 om 10:40u

Het lukt Anvil wel om ondanks hun m atige muziek/succes in de belangstelling te staan. Zie ook bovenstaande reacties. En dat is ook al een prestatie. Ik denk ook dat ze eerder slim zijn dan naiev. Het is tenslotte showbiz.

Anvil - Hope In Hell
Reactie van Gerard op 29-05-2013 om 07:20u

Ik heb eens gekeken op wikipedia en daarin stond dat het best verkochte album van hun op 193 in de Billboard album 200 heeft gestaan en er 7300 in de USA van verkocht werden. Dat kan aardig kloppen want ook ik heb in begin van de jaren 80 wel gehoord over Anvil maar ook nooit terug kunnen halen dat ze succesvol waren.
Kortom ze krijgen wel veel aandacht, meer dan ze verdienen op grond van hun prestaties. Het bovengenoemde Y&T is ook niet echt doorgebroken maar heeft toch meer dan 4 miljoen albums verkocht en deze groep krijgt veel minder aandacht. Dus ik denk ook dat Anvil erg slim is en hun naieviteit grotendeels gespeeld is. Personelijk vind ik het een stelletje losers met puberaal en professioneel gedrag. Maar goed ieder zijn mening

Anvil - Hope In Hell
Reactie van Ronald op 30-05-2013 om 21:42u

Als ik de diverse vergelijkingen met andere bands lees, dan kan ik met de beste wil van de wereld niet begrijpen dat Forged in Fire dan bagger zou moeten zijn, m.i. zit je er dan volkomen naast.
Een band als Anvil heeft in haar beginjaren haar kruit gwoon verschoten, Exciter was ook zo'n band, verviel ook al snel in herhalingen en dan ben je er op een gegeven moment flauw van.

Anvil - Hope In Hell
Reactie van Johnny op 31-05-2013 om 16:01u

Ze hebben het zelf geschopt tot een recensie in de Veronica gids. ze kregen wel een matige score. Maar toch ze staan wel mooi in de belangstelling en dat ligt zeker niet aan de kwaliteit van de muziek. Gewoon slimme jongens die van Anvil

Anvil - Hope In Hell
Reactie van newmessiah op 23-08-2014 om 00:08u
Score: 100 / 100

Fenomenal metal!!!