Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

05-06-2020

Asgrauw - IJsval
Jaar van release: 2020
Label: Death Kvlt / Pest Productions

Asgrauw - IJsval

IJsval is alweer de vierde full-length van Asgrauw en toch is de blackmetalband voor de meesten een onbekende. Met de nieuwe plaat en een contract met Death Kvlt Productions als wapenfeiten treedt het trio uit Groesbeek in zijn jubileumjaar – de groep werd in in 2010 opgericht - meer dan voorheen naar buiten.

Asgrauw is duidelijk door de second wave of black metal geïnspireerd. Denk aan Taake, Ulver, Urgehal, Uada en Tsjuder. Rauw, met veel oog voor melodie en sfeer dus. IJsval is een oprechte plaat met hier en daar wat foutjes in de uitvoering, maar dat draagt bij aan het eerlijke karakter. Het eindresultaat is wat melodieuzer en minder rauw dan de voorgaande albums. De hoes van Jeroen Putman (Owl, Nord) geeft een goede indicatie van de sfeer: donker, helder en koud.

IJsval beschrijft het naderen van de apocalyps. De Nederlandstalige teksten van gitarist Vaal en bassist Kaos gaan over een uitgeputte wereld, epidemieën en angst. Meermaals komen gesproken passages langs die goed in het geheel passen. De extreme, soms maniakale vocalen met Primordial-intensiteit zijn een sterk element. Ze zijn veelal verhalend en betrekken de luisteraar bij de misantropische toestanden.

Zoals aangegeven is er veel melodie verwerkt in de tremoloriffs die elkaar goed aanvullen. De keyboardpartijen zorgen voor het atmosferische aspect. Het titelnummer wijkt met zijn negen minuten speeltijd af van de lengte van de andere songs. De slimme tempowisselingen houden deze track spannend.

Het niveau op IJsval is constant. Leeg is een prima opener, Nevel is een agressieve track met punk-invloeden en met sterke tempowisselingen. Stortvloed is een slim geschreven track met verandering van accenten in de riffs en ritmiek. IJsval van Asgrauw past uitstekend in het rijtje sterke releases van eigen bodem van de laatste jaren. Nederland mag trots zijn op zijn blackmetalscene.

Tracklist:
1. Leeg
2. IJsval
3. Nevel
4. Stortvloed
5. Broeihaard
6. Heilloos
7. Wanorde

Score: 83 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 23 maart 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]