Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

07-06-2020

Obscura - Omnivium
Jaar van release: 2011
Label: Relapse Records

Obscura - Omnivium

Wat krijg je als je een zootje meestermuzikanten met een voorliefde voor extreme metal bij elkaar in een oefenhok douwt? Wie daarop 'Obscura' antwoordt, slaat de spijker op zijn kop. Het Duitse viertal brengt ons zijn derde studio-album sinds het ontstaan in 2002. En onder de titel Omnivium trappen zij af met Septuagint (de Griekse vertaling van de Thora).

Wie hier de volumeknop hoog had gezet om de speakers eens flink te laten knallen, komt (in eerste instantie) bedrogen uit. We worden geconfronteerd met de klanken van twee akoestische gitaren. Maar Obscura zou Obscura niet zijn als ze niet gewoon lekker zouden beuken, en zo geschiedde uiteraard. Binnen de minuut komen de drums erbij en worden de akoestische gitaren ingeruild voor elektrische.

En daar weten deze deathmetalheren wel raad mee. De duizelingwekkende dissonanties van deze tempobeulen vliegen je om de welbekende oren. En dat dan allemaal zonder te vervallen in een wedstrijdje 'wie de meeste herrie kan maken'. Verre daarvan zelfs, want de instrumenten zijn bizar goed te onderscheiden waardoor de experimenteerdrift niet verzandt in onnavolgbaar technisch geneuzel, maar in een dynamische mix van complexe ritmes en wisselingen.

Obscura speelt wederom overmatig technisch begaafd, bruut, strak en, het is haast bizar om te zeggen, catchy. Catchy? Catchy ja! Catchy, zonder ook maar één seconde goedkoop of poppy te klinken. En had ik die bassolo's al genoemd? Het is niet te geloven hoe dynamisch en gevarieerd dit album is. Zo zit dit album vol met cleane, akoestische, rustige stukken maar ook een aantal vette breakdowns. En het mooi is: het klopt nog eens allemaal ook! Er gebeurt zoveel dat het amper te beschrijven is in één recensie. En dat ga ik ook niet doen. Ga het gewoon zelf maar luisteren. Dan ga ik nog even een potje headbangen.

Tracklist:
1. Septuagint
2. Vortex Omnivium
3. Ocean Gateways
4. Euclidean Elements
5. Prismal Dawn
6. Celestial Spheres
7. Velocity
8. A Transcendental Serenade
9. Aevum

Score: 88 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 23 april 2011

Koop dit album in

Meer Obscura:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Obscura - Omnivium
Reactie van Martijn op 23-04-2011 om 09:54u
Score: 99 / 100

Extreem vet album. Niveau van deze heren is belachelijk hoog. Album van het jaar. Punt.

Obscura - Omnivium
Reactie van Ed op 23-04-2011 om 14:56u
Score: 99 / 100

GIsteren gekregen maar ik heb sinds Cynic Focus niet meer zo'n goed tech metal album gehoord!! al was Gorguts Obscura, was ook erg goed

Obscura - Omnivium
Reactie van me op 23-04-2011 om 16:20u
Score: 75 / 100

Veel gepiel en weinig wol. mee gehypet hier blijkbaar

Obscura - Omnivium
Reactie van Metal Meepy op 24-04-2011 om 16:24u
Score: 81 / 100

Aardig, maar niet meer dan dat. Wat mij betreft veel te veel oude wijn. Ik was op basis van eerdere reviews flink lekker gemaakt, maar deze plaat kan me echt niet overtuigen. Ik vindt de toevoeging 'technical' aan hun stijl-definitie zelfs wat overdreven.

Vooral de Canadese scene heeft op dit moment veel meer fraais te bieden. Met name de laatste plaat van Augury (Fragmentary Evidence) vindt ik vele malen beter/interessanter/technischer/progressiever...

Obscura - Omnivium
Reactie van Een Metalfan op 03-05-2011 om 19:32u

bedankt voor de tip. augurkery is ok

Obscura - Omnivium
Reactie van Metal Meepy op 17-05-2011 om 22:19u

Graag gedaan. Zou nuttig zijn als er op deze site bij elke gereviewde plaat een lijstje met 'als je dit mooi vindt, luister dan ook'-platen kon worden toegevoegd.

Obscura - Omnivium
Reactie van Metal Meepy op 12-07-2011 om 20:56u

Om dan toch bij wat tips uit (Frans) Canada te blijven, check ook eens:

Quo Vadis - Defiant Imagination (2004)
Quo Vadis - Live in Montreal (2007)
Beyond Creation - The Aura (2011)

Toevallig (hoewel?) speelt geweldenaar Dominic 'Forest' Lapointe op 2 van deze 3 CDs op bas (net als op de CD van Augury hierboven).

Allemaal wat mij betreft _veel_ beter dan de hier gereviewde plaat van Obscura.

Obscura - Omnivium
Reactie van Frank op 26-07-2011 om 18:27u
Score: 70 / 100

Metal Meepy heeft helemaal gelijk hierboven. Deze CD van Obscura is vooral erg saai. Dat merk je helemaal als je 'm legt naast die CD van Beyond Creation. "The Aura" is echt op alle fronten veel beter dan "Omnivium" (zowel qua opbouw en song-structuren, als qua instrumentbeheersing) - en is misschien wel de beste Technical Death Metal plaat van de laatste 15 jaar. Wat een debuut is dat, zeg!

Obscura - Omnivium
Reactie van Metal Meepy op 06-08-2011 om 13:17u

En dan vergat ik nog een ander fantastisch debuut uit Frans Canada te melden:

First Fragment - The Afterthought Ecstacy (EP, 2010)

Echt, je weet niet wat je hoort! Draai hierna nou eens Obscura, en het moet toch opvallen dat Omnivium nog een flink stuk fenomenaler had kunnen en moeten zijn. Die gegeven scores van 99 en 98 hierboven beschouw ik dan maar op een schaal van 120.

Note: deze EP van First Fragment is overigens nog steeds niet geperst, maar wordt wel als download aangeboden op het web; de band zelf _wil_ zelfs graag dat ie door iedereen wordt gedownload.