Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-04-2020

We.Own.The.Sky - Home
Jaar van release: 2019
Label: Eigen Beheer
We.Own.The.Sky - Home
Het Griekse postrockensemble We.Own.The.Sky (heel genreverantwoord geschreven mét overbodige punten in de bandnaam om op te vallen) heeft de tijd genomen om aan zijn tweede langspeler te schaven. Liefst vier jaar geleden verscheen het fijne debuutalbum Earths Collide. De opvolger Home verscheen eind vorig jaar in eigen beheer. De groep uit Athene houdt het liefst de zaken in eigen hand, want de plaat is door de band zelf geproduceerd. Het resultaat mag er zijn, want Home is een erg professioneel en sterk album geworden, dat vooral opvalt door de aandacht voor detail.

De band put op deze nieuwe full-length uit een divers scala aan invloeden. Niet alleen post-rock, maar ook post-metal, ambient en elektronica behoren tot de smaken die de luisteraar krijgt geserveerd op Home. De nummers op dit album zijn dan ook bijzonder veelzijdig, ondanks hun bijna geheel instrumentale karakter (alleen in het afsluitende Akai Ito wordt gezongen). Ze kunnen vaak bogen op krachtige, hoekige riffs (Ikigai) en prima ondersteunend drumwerk. Tegelijkertijd zijn er op de achtergrond veel spannende details te vinden, nu eens in de vorm van subtiele gitaarfeedback, dan weer door middel van een bijzonder fraaie melodielijn. Daardoor wint de muziek aan rijkheid, zeker wanneer de uitstekende productie die details ook nog eens op uitstekende wijze belicht.

Van de negen tracks op Home is er geen enkele ondermaats. Bovendien laten ze allemaal andere facetten van We.Own.The.Sky horen. Zo is de kalme opener First Breath opgebouwd rondom subtiele beats en bliepjes, waardoor het nummer sterk doet denken aan Anathema (Distant Satellites). Het ijzersterke We Align beroept zich meer op klassieke post-rock. Middels fraai gitaarwerk en spannende dynamiek werkt de band toe naar mooi hoogtepunt. In het met woeste, explosieve drumritmes en stevige, hakkende riffs gelardeerde Of New Beginnings laat de band zich van zijn meest onstuimige kant horen, terwijl Youth juist opvalt door zijn onweerstaanbare, optimistische rock-riff.

Zoals de titel doet vermoeden, is de rode draad van het album het thema ‘thuis’: de betekenis die we toekennen aan zaken die ons dierbaar zijn en de plek die we als veilige haven zien. Het thema wordt vertaald in dromerige composities, die stuk voor stuk gekenmerkt worden door een heerlijke ‘flow’. De plaat klinkt bovendien fris en energiek, wat toch best bijzonder is in een inmiddels behoorlijk uitgemolken genre als post-rock. Om een lang verhaal kort te maken: We.Own.The.Sky zet zichzelf met Home ferm op de internationale kaart. Wie groepen als Long Distance Calling, Followed By Ghosts en Oak kan waarderen, zal ook op Home veel van zijn gading vinden.

Tracklist:
1. First Breath
2. Ikigai
3. We Align
4. Of New Beginnings
5. Youth
6. Coexist
7. Heavy Heart
8. This Space Between Us
9. Akai Ito

Score: 83 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 18 februari 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]