Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

06-06-2020

Nervecell - Human Chaos
Jaar van release: 2004
Label: Eigen Beheer
Nervecell - Human Chaos
Het zou je soms verbazen waar er allemaal ter wereld Death Metal wordt gemaakt. Ik weet nog dat ik nogal stond te kijken toen ik hoorde dat er in Maleisië een bloeiende Death Metal scene is en dat zelfs Malta een paar uitstekende bands kent. Nervecell slaat tot nu toe echter alles, want deze heren zijn afkomstig uit, geloof het of niet, de Verenigde Arabische Emiraten. Als er iemand is die nog een metalband weet uit die buurt, dan hoor ik het graag. Bij zo’n afgelegen land denk je al snel aan een rammelend bandje met een doffe underground productie die beter binnen de landsgrenzen had kunnen blijven. Niets is echter minder waar.

Nervecell staat voor een pot vette, midtempo Death Metal met wat core-elementen, en de productie is tot mijn verbazing uitstekend. De gitaarriffs klinken agressief en vet, en de grunt van bassist James Khazaal (gave naam overigens) komt incidenteel akelig dicht in de buurt van zijn collega Glenn Benton. De opbouw van de nummers zit ook goed en bij vlagen vrij origineel in elkaar, vooral de stukken waarbij de Arabische “roots” van de heren doorklinken zijn het aanhoren waard. Het sfeervolle openingsstuk van Vastlands Of Abomination bijvoorbeeld, of de Maiden-achtige dubbele gitaarlijn middenin het titelnummer.

Er zijn echter ook wat kritiekpuntjes. Human Chaos klinkt dan wel agressief, maar bij vlagen ook behoorlijk klinisch, leeg en onsamenhangend en het gebruik van een drumcomputer bevordert dat beeld ook niet echt. Bovendien erger ik me nogal eens aan het ontbreken van echt snelle thrashstukken. Neem bijvoorbeeld de openingsriff van de titelsong, na zo’n onvervalsde thrashriff verwacht je op zijn minst een bruut hakkende polka-beat, maar die blijft uit. Dit soort ‘teleurstellingen’ komen vaker op het album voor en dat is jammer, want gitaristen Rami en Barney kunnen zeker spelen en hebben een aantal goeie ideeën. Nervecell staat echter pas aan het begin van hun ontwikkeling en op basis van Human Chaos denk ik dat we nog vaker van deze heren gaan horen. Want hoewel men niet in het meest Death Metal-vriendelijke land ter wereld resideert is deze demo toch mooi geworden wat hij is.

Tracklist:
1. Signs Of The End
2. Vastlands Of Abomination
3. The Darkened
4. Human Chaos
5. Demolition

Score: 78 / 100

Reviewer: Rascul
Toegevoegd: 1 december 2004

Koop dit album in

Meer Nervecell:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Nervecell - Human Chaos
Reactie van Killjoy op 29-12-2004 om 15:16u
Score: 90 / 100

Hehe, die gasten zijn mijn ontdekking