Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

05-06-2020

Heaven Shall Burn - Of Truth And Sacrifice
Jaar van release: 2020
Label: Century Media
Heaven Shall Burn  - Of Truth And Sacrifice
Veel bands hanteren tegenwoordig een cyclus van twee jaar om een nieuw album uit te brengen. Langzaam maar zeker komt daar verandering in. We zien bijvoorbeeld een kleine opmars van ep’s. Heaven Shall Burn pakt het nog anders aan. Na vier jaar brengen de Duitsers eerst een documentaire van tachtig minuten uit, om vervolgens een dubbel-cd te lanceren die die speelduur met nog eens tien minuten overtreft. Beide schijven van Of Truth And Sacrifice verschillen in muzikaal opzicht van elkaar.

De eerste cd bevat een puur Heaven Shall Burn-karakter. De eerste paar luisterbeurten laten een eentonige indruk achter. Dat ligt zeker niet aan de kundige uitvoering van de moderne metal met een Gotenburg-inslag. Dat de muzikanten namelijk van wanten weten, is onmiskenbaar. Alle nummers bevatten echter een genadeloze, eenzijdige aanpak waarbij veelal een hoog tempo is gehandhaafd. De ritmesectie volgt zonder al te veel poespas en vocalist Marcus Bisschof, die toch al niet beschikt over de meest veelzijdige stem, doet daar nog een schepje bovenop. Uiteindelijk springen het energieke protestlied My Heart And The Ocean en het death metal-achtige What War Means er in positieve zin bovenuit.

Wie meer herkenningspunten zoekt, vindt sneller iets van zijn gading in de tweede cd. Ook hier klokt het gemiddelde nummer rond de vijf minuten, maar zijn bijna alle nummers voorzien van herkenbare gitaarpartijen. Children Of A Lesser God doet muzikaal erg veel denken aan As I Lay Dying, terwijl het dansbare, elektronische nummer La Résistance weer een ander uiterste laat horen. Daarnaast is het vooral genieten van knetterharde nummers met kop en staart. De vernietigende tracks Stateless, Tirpitz en Truther, die we toevallig ook achter elkaar terugvinden in de tracklist, neigen zelfs meer richting old school death metal zoals we die kennen van Dismember. Tirpitz is mede door het knallende, aan Arch Enemy denkende openingsstuk, een persoonlijk favoriet.

Met zoveel degelijk audiomateriaal doet Heaven Shall Burn zichzelf eigenlijk tekort. Om beide cd’s meerdere malen achter elkaar te beluisteren, is onbegonnen werk. De kans bestaat dat (nieuwe) fans neer neigen naar één van de twee cd’s. Dat kan niet de bedoeling zijn. De samenwerking met Tue Madsen is succesvol omgezet in ijzersterk materiaal, waarbij we de opgekropte frustraties van Heaven Shall Burn in hun beste vorm terughoren. De bovenstaande drempel is dan ook de enige kanttekening.

Tracklist:
Cd 1
1. March Of Retribution
2. Thoughts And Prayers
3. Eradicate
4. Protector
5. Übermacht
6. My Heart And The Ocean
7. Expatriate
8. What War Means
9. Terminate The Unconcern
10. The Ashes Of My Enemies

Cd 2
1. Children Of A Lesser God
2. La Résistance
3. The Sorrows Of Victory
4. Stateless
5. Tirpitz
6. Truther
7. Critical Mass
8. Eagles Among Vultures
9. Weakness Leaving My Heart

Score: 78 / 100

Reviewer: Maarten
Toegevoegd: 20 maart 2020

Koop dit album in

Meer Heaven Shall Burn :

[ Terug naar de Album Reviews ]