Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

02-07-2020

Interview: Liftid
Met Nick Cremers
Door Kristof
Geplaatst in mei 2004

Vorig jaar was het al een vrij goed jaar voor het Nederlandse Liftid: presentatie debuut cd, een optreden op Pinkpop en geregeld radio airplay. Met komende optredens in het zicht, is het wel meegenomen om even met zanger Nick Cremers te praten over 'Stars and lions', marketing en optimisme.

Hey Nick. We zullen het maar eerst hebben over jullie debuut cd 'Stars and lions'. Dat album is nu al een tijdje uit, zijn er dingen die je nu anders zou hebben gewild?

Over het album zijn we erg positief, het enige wat jammer is, is het feit dat we erg weinig tijd hadden om alles honderd procent in te spelen. Het was zoiets van: goed, klaar, volgend nummer. Als je dat in je achterhoofd houdt dan mogen we zeker niet klagen.ver de zang heb ik twee dagen mogen doen, en er zijn een aantal nummers bij die in ťťn keer zijn opgenomen.

Jullie hebben de cd dus voor tachtig procent live ingespeeld. Was dat om zo meer energie op het schijfje te krijgen, of was de reden dus dat tijdgebrek?

Het was onze insteek om het Cd'tje een 'live feel' mee te geven, omdat we een echte live band zijn, het is redelijk gelukt, maar kan altijd beter.

Als ik naar Liftid luister, krijg ik steeds een optimistisch en blij gevoel. Is dat een doelstelling wanneer jullie muziek schrijven, of is dat louter toeval?

Fijn dat je dit zo beleeft, het is ook onze opzet om vaak redelijk agressieve muziek te maken met een positieve instelling, want het hele nu-metal imago hoeft voor ons niet, we zijn redelijke happy boys en dit mag best van onze muziek afstralen. Hard maar toch positief, dat is iets wat ons streven is, geen pappa-heeft-me-verkracht-songs.

Waarom zijn de teksten niet afgedrukt in het Cd-boekje?

Ik wou een sfeer creŽren in het cd-boekje, waar we voor staan: zomers, fris, maar fel. En de teksten zijn te vinden op de website dus waarom ze nog afdrukken in het cd-boekje.

Jullie noemen jullie muziekstijl 'High-School style'. 'Een stijl die invloeden heeft van bijna elke denkbare muzieksoort'. Welke muziekstijlen zijn dat dan wel?

We zijn een band die niet naar de makkelijke weg zoekt en standaard muziek gaat maken, het is erg makkelijk om een gitaar te pakken en te vervallen in al wat al lang gedaan is. Dit kan volgens ons dan ook niet, we proberen ons steeds te vernieuwen en niet in standaard dingen terug te vervallen wat resulteert in invloeden vanuit redelijk veel soorten muziek. Rock'n roll ritmes komen de laatste tijd best veel naar voren, metal ook, punk, ska, alles gewoon, als je een muzieksoort wilt maken zonder in herhaling te hervallen moet je jezelf vernieuwen en dat kun je doen door redelijk wat stijlen erin te verwerken.Zolang het fris is, hard, gemeend en 'party' vinden we het 'high-school'.

Jullie muziek komt langs op de radio. Hoe en wie heeft daar voor gezorgd?

Dat de muziek op de radio kwam is waarschijnlijk aan Pinkpop te danken en aan Marco (gitarist,Red), Pinkpop heeft ervoor gezorgd dat er op thema (Pinkpop) avonden een nummertje van ons de revue eens passeerde, erg leuk natuurlijk, en Marco had bij Giel Beelen een nummer van ons voor een goed doel laten draaien, dus moesten we wat geld erin stoppen, maar dat moet kunnen, toch?

Uiteraard. Hoe kwamen jullie in hemelsnaam, als band die eigenlijk nog geen echte cd had, terecht op Pinkpop, waar jullie speelden voor een 8000-tal mensen?

Dat was allemaal te danken aan de jaarlijkse band wedstrijd Nu of Nooit (een initiatief van Stichting Popmuziek Limburg), hier krijgen bandjes de mogelijkheid om zich in de spotlight te spelen, dit deden we dus met Pinkpop als resultaat, en ik kan je een ding vertellen, Pinkpop rocks!!! Niets was vetter, ik heb het normaal niet zo op groot, maar de tent gaf je toch een intiemer gevoel dus was het erg vet, en 'damn the crowd went wild!!!'

Hebben jullie nog 'helden' ontmoet backstage op Pinkpop?

De Deftones hebben we ontmoet, erg leuk om te zien hoe "rocksterren" hun tijd verdoen backstage, geweldig, het was echt een hele ervaring.Maar Chino is erg aardig en super rustig dus dat was ruig.Hij heeft ook een promo, hehe, er staat op een foto op onze site.

Hoe komt een band aan een sponsor (Overzeas)?

Dat is te danken aan Marco en zijn vriendin, ze waren op Lowlands en gingen naar een Overzeas tent om een broek te kopen en Marco vroeg of hij korting kreeg als hij een promo zou geven, met als resultaat dat Chris interesse had in onze muziek, de rest kun je raden. Voor de rest hebben we nu een goed contact met Overzeas, ze gaan 5000 samplers sponsoren met 3 nummer van de CD en als bonus materiaal een video filmpje en wat foto's zodat de mensen kunnen zien wat we doen.

Wat doet het 'Streetteam' voor jullie?

We zijn pas bezig met een streetteam, dus het moet nog van de grond komen maar we willen dus mensen die onze muziek ok vinden de kans geven om ons te promoten, hetzelfde had ik vroeger meegemaakt met Linkin Park, ik zat 3 jaar geleden ook bij hun street team en kreeg samplers en shirts voor niets en dan heb je iets van 'damn, vet' , dus die positieve uitstraling proberen we op die manier ook te bereiken zodat mensen in contact komen met onze muziek.

Is er in Roermond en omstreken nog wel wat te doen voor hardere muziek? Ik ben wel eens in de 'Azijnfabriek' geweest, maar buiten mij en drie vrienden was er bijna niemand.

Het is waar dat het soms lauw is en er weinig te doen is in clubs en podia, maar dat is gewoon hoe het is tegenwoordig, veel mensen willen allemaal 'I am so evil look' hebben en er zo alternatief mogelijk bijlopen maar als puntje bij paaltje komt zijn ze nooit ergens te bekennen in de zaaltjes, foute instelling!

Voor de rest zijn er echt veel plaatsen in Roermond en omgeving waar je op kunt treden, dus die kans word je best geven, erg fijn, we hebben ook wel een naam weten op te bouwen dus mensen boeken ons al sneller dan een onbekend bandje. Helaas soms. Ik vind het namelijk van groot belang om naar onbekende bandjes te gaan kijken, die mensen die naar jou komen moeten ook gemotiveerd raken om zoiets te doen en dan is de cirkel rond.

Liftid

Ik vind dat jouw zangstijl soms een beetje 'kinderachtig' klinkt. Ik bedoel dit niet beledigend maar net positief. Het klinkt zo fris. Hoe zou jij je stemgeluid omschrijven?

Euhmn, het is mijn stem, ik zing eenmaal zo, ik probeer een wat voller geluid te krijgen maar het is moeilijk als je je eenmaal wat aangeleerd hebt.Qua kinderachtig kan kloppen, maar sommige nummers zijn gewoon op die manier bedoelt en dan pas ik me daarop aan, ik denk dat je naar verloop van tijd je stemgeluid ook aanpast aan de rest van de band, met dit dus als resultaat. Ik wil fris zingen, veel mensen vinden het niks, veel mensen wel, het is echt iets waar je van houdt of niet, het kan soms hard aan komen in recensies maar het is eenmaal zo. Ik ben er best tevreden mee, ik heb altijd dat geluid gehad en dat is opzich wel positief. Je hoorde vroeger niet zoveel mensen met hogere zang maar nu is het meer en meer aanwezig, kijk naar The Rasmus, en tig emo-bandjes, allemaal zijn ze van het ruigere diepe-depri naar het positievere-hogere gegaan, zo voel ik het.Er is op die manier meer te doen, je hebt dan een erg vet bereik, hoge zang, diepe grunts en panisch geschreeuw, I love it.

Jij bent de oudste in de band. Ben je ook direct de ietwat meer serieuze bandleider?

Ik ben geen bandleider, ik regel niets, daar zijn Rob en Marco voor, we hebben een duidelijke taakverdeling binnen de band, iedereen doet wat hij het beste kan, ik zorg voor alle vormgeving en artwork en dat is mijn ding, zie de CD, de site en het promo filmpje wat op de Overzeas sampler zal komen. Marco en Rob zijn meer socialer ingesteld en kunnen makkelijker met andere mensen lullen en optredens regelen, dat is niets voor mij.Ik denk dat we een lopende band zijn waar ieder weet wat zijn plek is en niemand echt leider is, we lossen alles samen op.

Bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen en nog veel succes!

Thanx!

[ Terug naar de Interviews ]