Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-05-2020

Shining (Nor), Caligula's Horse en Jack Dalton
Op 15 november 2015 in Tivoli De Helling, Utrecht
Een review door Wouter
Foto's door Wouter

Shining (de Noorse, om verwarring te voorkomen) doet het al jaren goed. Middels de eigenaardige, zwartgeblakerde jazz metal met saxofoon weten ze potten te breken. Ook het dit jaar verschenen International Blackjazz Society werd goed ontvangen en de liveshows staan bekend om hun uiterst strakke uitvoeringen. Vanavond zijn Caligula's Horse en Jack Dalton meegenomen om het Utrechtse De Helling op te warmen. Wouter was erbij en doet verslag.

Een kleine honderd man aanschouwt hoe het schuchtere, Noorse Jack Dalton de avond opent. De hardcore heeft heel wat mathinvloeden, maar de overgangen komen wat gekunsteld en gezocht over. De bandleden zijn bovendien nogal in zichzelf gekeerd. De zanger zingt grotendeels vanachter zijn wilde haren en vermijdt interactie met het publiek. Bovendien staan de gitaren niet goed op elkaar afgestemd. Kortom, niet de beste opener. Zonde, want de potentie is er wel maar qua compositie en performance moeten er nog grote stappen gemaakt worden. Hopelijk doen ze genoeg ervaring op om over een paar jaar sterk terug te komen.

Jack Dalton @ Tivoli De Helling, Utrecht, 15-11-2015

Jack Dalton @ Tivoli De Helling, Utrecht, 15-11-2015

Met deze kleine teleurstelling loop ik argwanend de zaal in als ik recht voor mijn smoel geslagen word. Pats! De Australische progrock van Caligula's Horse slaat alles. Wat een band. Met kin op de vloer staar ik vol ongeloof naar het podium. De stem van Jim Grey en het geweldige progtapijt van de heren musici, waarop hij zijn vocalen laat laveren, bezorgen mij kippenvel. En zo om mij heen kijkend ben ik hierin duidelijk niet de enige.

Caligula's Horse @ Tivoli De Helling, Utrecht, 15-11-2015

Een referentie aan hun landgenoten in Karnivool is geheel op zijn plaats, al is laatstgenoemde misschien wat poppy'er. Caligula's Horse scheurt meer, en de zanger zoekt meer proggy metallijnen op. Het werkt evengoed fantastisch en zo denkt het merendeel van het publiek er over. Er wordt enthousiast geheadbangd en tussen de nummers door fanatiek gejoeld en aangemoedigd. De heren hebben met dit optreden heel wat zieltjes gewonnen. Dit is wat je noemt een luxe-voorprogramma. Kan Shining daar wel overheen?

Caligula's Horse @ Tivoli De Helling, Utrecht, 15-11-2015

Ja, natuurlijk kan Shining daar overheen. Bam! Vanaf noot een mept Shining elk greintje twijfel uit eenieders brein. Hoe kan het ook anders?! Het geweldige The Madness And The Damage Done is koren op de molen van de headbangers. Als vervolgens na The One Inside van het uit 2013 stammende One One One ook nog Fisheye (dat net als het openingsnummer op Blackjazz staat) wordt ingezet, is het hek helemaal van de dam. Uitzinnige fans gaan helemaal los. Een moshpit volgt. Het hoofd- en haarslaan is aan!

Shining @ Tivoli De Helling, Utrecht, 15-11-2015

En zo werkt Shining zich geïnspireerd en professioneel door de set heen. De Noorse heren spelen retestrak, maar wel ontspannen. Zonder ook maar een enkel moment te verslappen. Ze voelen zich duidelijk thuis op het podium. Er is zelfs plaats voor een grap tussendoor en wat geanimeerde interacties met het publiek. Maar zodra het volgende nummer begint, is men weer bloedserieus; focus, intense focus op elke noot.

Shining @ Tivoli De Helling, Utrecht, 15-11-2015

Vooral bij frontman Jørgen Munkeby, die zoals gebruikelijk alle aandacht naar zich toetrekt, is elke cel in zijn lichaam gericht op het spelen van de perfecte partij. Hij bombardeert zich tot middelpunt van ons universum als hij zijn sax tevoorschijn haalt en op de kist vooraan op het podium gaat staan. Ver, mijlenver torent hij boven iedereen uit. Zowel muzikaal als visueel is hij de meester, de keizer, de heerser.

Shining @ Tivoli De Helling, Utrecht, 15-11-2015

Het publiek smult. Elke noot wordt gulzig verzwolgen en als de band na een dik uur de schijnbeweging maakt klaar te zijn, is men nog lang niet verzadigd. Nee, wij moeten eerst nog gevoerd worden met de single I Won't Forget van One One One. En ja, dan kunnen de heren Exit Sun wel tussen haakjes op de setlist zetten, maar bij zulk uitzinnig publiek is een toegift natuurlijk niet eens in Frage. Voor een laatste keer wordt De Helling op stelten gezet. Dat ook Munkeby zich flink heeft uitgeleefd, blijkt wel uit zijn gebroken gitaar. Dat moet natuurlijk vastgelegd worden voor het nageslacht. Het was me het avondje weer wel.

Setlist Shining:
1. The Madness And The Damage Done
2. The One Inside
3. Fisheye
4. My Dying Drive
5. House Of Control
6. Helter Skelter
7. The Last Stand
8. Last Day
9. Thousand Eyes
10. Burn It All
11. Need
12. I Won't Forget

Toegift:
13. Exit Sun

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van een Metalfan op 30-11-2015 om 11:46u


Jammer dat de Shining zo laat begon, ik had nu maar 75% van de set gezien :(