Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
  • 2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
  • 3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
  • 4 mei:
  • Dool
    28 mei:
  • Brant Bjork Trio
  • Bruce Dickinson
Kalender
Vandaag jarig:
  • Alfred Koffler (Pink Cream 69) - 58
  • Claudio O'Connor (Hermética) - 61
  • Eddie Jobson (Jethro Tull) - 69
  • Einar Solberg (Leprous) - 39
  • Göran Edman (Time Requiem) - 68
  • Javier "Patxa" Navarro (Valhalla) - 55
  • Kim Gordon (Sonic Youth) - 71
Interview

House Of Lords
Met James Christian
Door Hans
Geplaatst in december 2009
De Bosuil vormde op 20 november j.l. wederom het Nederlandse podium voor de melodieuze rockers van House Of Lords, één van de bands uit de woelige tachtiger jaren die de laatste tijd goede cd's uitbrengt. De charismatische James Christian is al sinds het prille begin zanger van de band en een van de belangrijkste songwriters; ook produceert hij regelmatig het een en ander. Over zijn werk van vroeger en nu praatten we even bij tijdens een namiddagse bak koffie in Weert centrum.

House Of Lords

James, heb jij eigenlijk tijdens je lange carrière nooit eens gedacht "ik ga eens wat anders doen"? Volgens mij ben je ooit iets beginnen te doen met Adje Vandenberg maar dat liep niet goed af....

Ik heb onlangs nog iets gedaan met het Moonstone project, dus ik doe wel eens wat buiten House Of Lords; als ik de muziek goed vind, waarom niet? Als ik er geen goed gevoel bij heb dan doe ik het niet. Met Manic Eden (het project met Adje) zag het er veelbelovend uit; de promotie zou geweldig worden, ik had net een lekkere plaat afgeleverd met "Demons Down", maar uiteindelijk bleek het toch iemand anders zijn werk te worden met gebruikmaking van mijn stem. Mijn hart zei dat ik het niet moest doen, ik zou zanger worden van een band als bandlid en dat bleek niets voor mij, ook omdat het songmateriaal niet mijn ding was.

Maar met het Moonstone project was je wel tevreden? Ik vond de muziek maar matigjes en niet helemaal passen bij jouw stem...

Ik hou erg van blues zingen, ik sta er wel niet om bekend maar ik had er zin in om het te doen op het moment dat men mij vroeg. Het bevredigt op dat moment die kant van je als zanger. Onze fans verwachten ook steeds weer iets anders op een album dus we proberen wel eens iets uit, maar dat heeft altijd met het verwachtingspatroon te maken.

Maar niets wat muzikaal dichter bij jou ligt als rockzanger?

Ik heb veel dingen gedaan met Tommy Denander. Soms krijg ik verzoeken om achtergrondvocalen te doen, ook bij mijn vrouw Robin (Beck), maar ik probeer het tot een minimum te beperken. Vorig jaar heb ik iets gedaan voor het Voices Of Rock-project, maar dan zijn we er wel. Als je te vaak zo'n gastrol op je neemt dan raakt het publiek snel verzadigd en dat wil ik voorkomen. Onlangs heb ik wel iets aparts gedaan met een Zwitsers klassiek orkest, dat een versie van Europe's The Final Countdown wilde brengen. Ik werd daarvoor gevraagd, en omdat het een geweldig nummer is heb ik het gedaan; ook omdat het weer eens iets anders was om dat met een orkest te doen trouwens.

Als je je eigen nummers schrijft dan merk ik dat je met je hart schrijft, je legt er iets van jezelf in. Op het nieuwe album verbaast Desert Rain me in die mate dat het lijkt op een politiek statement, iets waar musici zich vaak verre van houden...

Het gaat over de oorlog in Irak, en ik ben niet het type dat in die politieke arena wil stappen met mijn stem, maar "mission accomplished" klonk me zó verkeerd in de oren dat ik me niet kon inhouden en er iets van moest zeggen, dus ik heb het verpakt in de beleving van een jong ventje dat zich ook afvraagt wat er allemaal gebeurt daar. Ik vind dat Irak democratie verdient, die ze nog lang niet hebben; ze zijn wel van een tiran af en gelukkig zat er dus ook een goed element aan die hele oorlog. De tijd zal leren wat het gaat worden daar, maar een democratisch Irak verandert alle verhoudingen in het Midden-Oosten.

Heb je daar veel commentaar op gekregen? Ik vond het eigenlijk wel het sterkste nummer van het album

Het statement is in ieder geval het sterkst. Iedereen heeft het erover. Ik vind het zelf ook het sterkste nummer van het album. Het is ook in één ruk geschreven, vanuit het hart, en niet over verschillende dagen zoals bij andere songs.

Er zit ook veel woede in

Ja, zeker voor een band als House Of Lords, maar tegelijkertijd is het heel erg melodieus.

Hoe zit dat met Bangin'.., dat is echt een tachtiger jaren hairmetal song...

House Of Lords - Cartesian Dreams Eigenlijk is dat nummer één grote grap. Het woord heeft meerdere betekenissen, en de opbouw van de tekst is zodanig dat je er alle kanten mee op kunt, van schoppen en slaan tot de vleselijke geneugten; de hele tekst is zo enorm dubbelzinnig geworden. Ik vind het een gaaf nummer want het klínkt gewoon zo lekker, en dat vind ons publiek ook. We houden er wel van om met de teksten te spelen. Af en toe is het leuk om de kleine jongen uit te hangen en quasi-kinderachtige teksten op te lepelen. Dit is ook het perfecte onderwerp daarvoor hahaha. Muziek met een glimlach !

Welke muziek heeft jou beinvloed? Ik weet dat je een fan bent van de muziek van Sting...

Sting is geweldig, zijn Every Breath You Take is zo'n geweldig nummer....verder natuurlijk Led Zeppelin, de Beatles, maar Led Zeppelin was toch wel het duwtje wat mij de muziek in heeft gebracht. Ik ben ook ooit begonnen met een Led Zep tribute band in die tijd.

Over coverbands gesproken, als een dergelijke band een nummer van House Of Lords zou moeten uitkiezen voor hun repertoire, welk nummer zou jij kiezen?

Oh dat is een makkelijke. Pleasure Palace! Dat is het nummer waar alles in zit waar de band voor staat. Het heeft plezier, mysterie...geweldig nummer vind ik, van start tot einde.

Even terug naar het laatste album; de vreemde eend in de bijt is toch wel Repo Man; heel anders van structuur, heel meeslepend, en een gastrol van je vrouw. Hoe wordt dat nummer ontvangen eigenlijk? Ik hoor veel verschillende verhalen.

Ik denk dat je gelijk hebt, het is inderdaad een apart nummer. In Amerika is dit nummer het populairst en het wordt ook op de radio gedraaid daar. Het is zompig, een beetje southern-achtig, met een vleugje Meatloaf en een vleugje Aerosmith. Heel leuk om zo'n nummer te schrijven trouwens. Europa is heel anders. Europa is dol op pompeus, Amerika houdt meer van recht toe recht aan. En natuurlijk is er kritiek maar dat is logisch en je moet er tegen kunnen.

Je hebt sinds lang weer met Mark Baker geschreven, en jullie twee hebben aardig wat materiaal gemaakt de afgelopen tijd. Hoeveel nummers zijn er op de spreekwoordelijke plank blijven liggen?

Om precies te zijn vijf nummers. Die gaan we nog wel gebruiken, misschien voor mijn solo cd die volgend jaar moet gaan verschijnen. Ze waren niet direct geschikt voor een House Of Lords album. Het was geweldig om weer met hem te werken, en als het aan mij ligt gaan we daar nog lang mee door. Wij voelen elkaar helemaal aan. Mark had ook ooit iets voor Manic Eden geschreven; een geweldig nummer maar Adje vond het niks. Jammer, want ik mag Ad graag maar het was toen even niet mijn ding.

Op het nieuwe album zijn de gitaren dominanter dan ooit; maar ik hoor zoveel gitaarpartijen... hoe ga je dat live brengen?

Oh daar doen we niet zo moeilijk over. We nemen de meest prominente partij en die spelen we live. Jimi (Bell) heeft wel eens iets geprobeerd met verschillende partijen live spelen, maar het is geen race om je album exact live na te spelen dus we houden het wat simpeler. De keyboards sampelen we wél live want dat is goedkoper dan een keyboardspeler mee op tour nemen hahaha.

Ik vind Jimi's spel ook steeds meer weg hebben van Black Sabbath...

Jimi heeft met Geezer Butler gewerkt en hij is eigenlijk van de "Black Sabbath school", hij is ook een duistere gitarist. Maar hij heeft een goede balans met het spelen van melodieuze stukken op een donkere manier; ja dat klinkt lullig maar ik kan het niet anders uitleggen.

House of Lords

Hoe verkoopt Cartesian Dreams in vergelijking met het vorige album Come To My Kingdom?

Beter. Veel beter zelfs. De pers gaf goede kritieken, vond het anders dan anders, met goed songmateriaal. Gelukkig waren er veel eerlijke reviews op websites van mensen die er een mening over hadden in plaats van...ach je weet wel wat ik bedoel. Jij hebt ook een mening want ik heb je review gelezen. Gefundeerd oordeel geven is een kunst, en slijmen en afkraken is dat niet. Dus we hebben geluk gehad met de recensies die ons vriendelijk gezind waren. Wereldwijd trouwens.

OK, even terug naar de samenwerking tussen jou en Robin. Zij zingt op Repo Man, jij deed een duet met haar op Living On A Dream... Wanneer doen jullie nou eens samen iets? Dochter Olivia begint ook aan een muzikale carrière heb ik begrepen dus het trio Christian...

Ik zou dat heel graag doen, alleen vraag ik me af wanneer iets te veel wordt. Willen genoeg mensen dat horen? Robin nodigt wel eens wat zangers uit; Joe Lynn Turner bijvoorbeeld, maar ik weet niet of het publiek op ons als muzikaal duo zit te wachten.

Nu Robin een kerstnummer uitbrengt zou ik denken dat dat best wel eens een "family effort" had kunnen worden..

Ik heb dat nummer geproduceerd, en een groot Duits radiostation heeft het opgepikt en draait het regelmatig. Ik vind het geweldig. Stel je nou eens voor dat het een hit wordt. Een kerstnummer als hit is voor eeuwig. Duitsland houdt van Robin, ze is ook regelmatig op tv te zien daar.

Volgend jaar komt er een dvd van jullie uit; nu lees ik verhalen over een live dvd van een optreden in Brazilië maar ook over een dvd die de hele House Of Lords geschiedenis omvat. Hoe zit dat?

Als we het legale circus achter de rug hebben (lees: de rechten en dus het geld), dan komt er inderdaad die dvd over de geschiedenis van de band. Ik hoop dat de oude bandleden me nog gunstig genoeg gezind zijn. De live dvd is alleen voor merchandise verkoop. Het is een redelijke dvd met 3 camera's gefilmd en heeft een vrij goed geluid maar het is niet een dvd met een knallende regie en productie met alle toeters en bellen. What you see and hear is what you get.

Wat zijn de plannen voor 2010?

2010 wordt het jaar van Robin's nieuwe album wat ik ga produceren en mijn eigen solo project, en daarna het volgende House Of Lords album. Ja, dat gaan we allemaal in één jaar doen hahaha, don't worry.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    26 april:
  • Accept - Humanoid
  • Acod - Versets Noirs
  • Baron - Beneath The Blazing Abyss
  • Darkness - Blood On Canvas
  • Deicide - Banished By Sin
  • Dolmen Gate - Gateway To Eternity
  • Fluisteraars - Manifestaties Van De Ontworteling
  • 29 april:
  • Kawir - Kydoimos
  • 1 mei:
  • Mons Veneris - Ascent Into Draconian Abyss
  • 3 mei:
  • Ancst - Culture Of Brutality
  • Crawl - Altar Of Disgust
  • Deliria - Phantasm
  • Feuerschwanz - Warriors
  • Mooch - Visions
  • Ossilegium - The Gods Below
  • The Last Element - Act I: Find Me In The Shadows
  • Vesseles - I Am A Demon
  • Wolves Don't Sleep - Fears & Fractures
Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.