Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
  • 4 mei:
  • Dool
  • 7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
  • 8 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • 9 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Hemelvaartse Herrie
  • Huginns Awakening Fest
  • Pvris en Scene Queen
  • Tyketto
  • Xandria
Kalender
Vandaag jarig:
  • André Olbrich (Blind Guardian) - 57
  • Andy Kerr (Ashes Of Eden) - 41
  • Bobby "Blitz" Ellsworth (Overkill) - 65
  • Dan "Cernunnos" Vandenplas (Enthroned)† - 53
  • Gary Young (Pavement) - 71
  • Marjolein Kooijman (The Gathering) - 44
  • Mikael Ehlert (Hatesphere) - 51
  • Niko Kalliojärvi (Amoral) - 40
  • Trevor Strnad (The Black Dahlia Murder)† - 43
  • Valentin Zechiu (Magica) - 46
  • Vito Marchese (Novembers Doom) - 42
Concertreview

Deftones en Three Trapped Tigers
Op 3 september 2013 in 013, Tilburg
Tekst door Wouter
Foto's door Wouter

Eind vorig jaar kwam het zevende studioalbum Koi No Yokan van Deftones uit, wat goede kritieken oogstte. Echter was er eerder dit jaar minder goed nieuws, want bassist Chi Cheng, die sinds een auto-ongeluk in 2008 in coma lag, kwam te overlijden. Een zware klap voor band en fans. Toch gaat Deftones door en geeft een tweetal shows in ons land. Op een nazomerse dinsdag in september wordt 013 in Tilburg aangedaan.

Openingsband van de avond is het Engelse Three Trapped Tigers. Naar verluidt maken ze instrumental noise-rock. Dan weet je dus eigenlijk nog niets. Nouja, behalve dan dat je niet op de teksten hoeft te letten, maar goed. Ingetogen, ja, haast verlegen verschijnen de drie heren ten tonele en die schuchterheid weten de mannen gedurende de hele show in stand te houden. Behalve dan wellicht de drummer, die zich bij tijd en wijle totaal uitleeft. Maar ja, die zit achter zijn drumstel. Zo slaapverwekkend als ze op het podium, zo interessant is de muziek. Want goeiemorgen zeg, wat een heerlijke band.

Deftones @ 013, Tilburg, 03-09-2013

Toegegeven, het blijft af en toe wat te lang in hetzelfde riedeltje hangen, maar tegelijkertijd is het erg divers; van alles komt voorbij: Sigur Rós, Meshuggah, The Mars Volta... Soms wordt het allemaal wat langdradig, maar met name de stevigere stukken waar de drummer lekker zijn gang gaat, zijn weergaloos. En waar ik normaal gesproken niet zo'n voorstander ben van digitale aanvullingen, weet Three Trapped Tigers de muziek er alleen maar interessanter mee te maken. Als dit drietal het aloude adagium 'schrijven is schrappen' effectief ter harte weet te nemen, hebben ze er vanaf hun volgende plaat een fan bij.

Deftones @ 013, Tilburg, 03-09-2013

Een groot deel van de bezoekers verlaat tijdens het ombouwen de zaal om buiten even een luchtje te scheppen. Het is namelijk niet om uit te houden zo warm, in 013. Geeft mij de gelegenheid de volgende band te bespreken. Voor wie de afgelopen vijftien jaar onder een steen heeft gelegen, het in 1989 opgerichte Deftones maakte met name eind jaren '90 furore als een van de vooraanstaande nu-metalbands met de twee albums Adrenaline en Around The Fur, maar sloeg in 2000 een radicaal andere weg in middels het veel melodischere, zwaar groovende White Pony. De minder opgefokte tracks uitten zich ook in het figuur van Chino Moreno: de zanger was in korte tijd veranderd in een papzak. Charmant is anders. Veel fans haakten af, maar eigenlijk is White Pony een steengoed album.

Deftones @ 013, Tilburg, 03-09-2013

Toch raakt de band ietwat in de vergetelheid. Maar in die vergetelheid gaan toch nog steeds albums ter perse. Ook het overlijden van bassist Chi Cheng na drieënhalf jaar in coma te hebben gelegen als gevolg van een auto-ongeluk, weerhoudt de Californiërs er niet van om volle bak door te gaan. Om één voor negen doven dan ook de lichten en klokslag negen uur verschijnt Deftones ten tonele. Het vijftal opent met het lekker rockende Rocket Skates en het zwaar groovende Diamond Eyes, beide van Diamond Eyes. De respons is nog wat timide, lauw en voornamelijk afwachtend, maar de mannen uit Sacramento weten zich verzekerd van een ovatie als er wordt teruggegrepen op Around The Fur in de vorm van Be Quiet And Drive (Far Away).

Deftones staat als een huis en de tracks worden retestrak de zaal ingeslingerd. Ook Mr. Moreno's strot verkeert in topconditie. Door andere zanglijnen te kiezen, improviseert hij er traditiegetrouw regelmatig op los, al lijkt hij er af en toe wel een potje van te maken; Is hij de tekst nou kwijt, of is dit de bedoeling? Om verdere vervreemding te bewerkstelligen haalt Abe Cunningham een totaal tegendraads drumritme tevoorschijn bij Knife Party (White Pony). En dat terwijl Deftones bekend staat om zijn goed te volgen, groovey drums! Menig headbanger raakt dan ook overduidelijk de draad even kwijt. Maar daarna volgt het hardste nummer van die plaat: Elite en alles is gelijk weer goed.

Deftones @ 013, Tilburg, 03-09-2013

En sowieso lijkt de band weinig fout te kunnen doen voor de ramvolle 013. Alle intro's worden enthousiast ontvangen en steevast volgt op elke track een enthousiast applaus. De ontspannen ogende Chino lijkt ook te genieten van deze respons al heeft het soms wel wat weg van een routineklusje. Dat blijkt echter niet tijdens de nummers, want hij gaat als vanouds volledig los in de harde stukken, en voert zijn stembanden tot het uiterste in de gevoeligere tracks als Passenger en Change (In The House Of Flies).

Deftones @ 013, Tilburg, 03-09-2013

Om het publiek nog even te verwarren haalt Chino nog even een 'fuck, waar ken ik dat toch van'-trucje uit: "The next stop is the Eastside Motel". Maar gelukkig valt het kwartje: natuurlijk! Warren G., Regulate, whahaha. De heren herpakken zich bijtijds met het uit 2003 stammende Blood Cape (Deftones). Als daarna ook nog het dromerige Minerva ingezet wordt, lijkt het concert als een kaarsvlam uit te gaan, maar niets is minder waar, want die intro daarna... Dat heerlijke e5-power akkoord... Met 7 Words laat Deftones 013 nog even alle teenage angst los en de zweetdruppels vliegen in het rond. Een geweldige afsluiter!

Meer foto's op www.basementonline.nl

Setlist:
1. Rocket Skates
2. Diamond Eyes
3. Be Quiet and Drive (Far Away)
4. My Own Summer (Shove It)
5. Lhabia
6. Rosemary
7. Feiticeira
8. Digital Bath
9. Knife Prty
10. Elite
11. Tempest
12. Swerve City
13. Poltergeist
14. Passenger
15. Change (In The House Of Flies)
16. Regulate (Warren G cover) (jam)
17. Bloody Cape

Toegift:
18. Minerva
19. Engine No. 9 / Wicked
20. 7 Words

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Reactie van een Metalfan op 13-09-2013 om 19:04u


mooie fotos!

Reactie van Karel op 16-09-2013 om 16:04u


Ik was er ook bij en het was weergaloos goed. Niet foutloos, maar wel HEEL vet.

Reactie van Anton op 02-05-2014 om 23:05u


Vroeger op Pukkelpop goed
Nu nog steeds.
Zie ze te weinig.
Komt goed

Reactie van Anton op 02-05-2014 om 23:07u


Vroeger op Pukkelpop goed
Nu nog steeds.
Zie ze te weinig.
Komt goed

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.