Laten we bij het begin beginnen. Hoe en waarom is het idee om Amsterdam Metalfest te organiseren ooit ontstaan? En wie zijn de mensen achter het festival en hoe hebben jullie elkaar gevonden?
Amsterdam Metalfest is ooit in het leven geroepen omdat er simpelweg te weinig metalavonden plaatsvonden in Amsterdam en de lokale bands te weinig locaties hadden om op te treden. Internationale bands slaan de hoofdstad vaak over en lokale bands kwamen vaak niet verder dan caf�s als The Cave of Winston Kingdom. Team Metal Amsterdam bestaat momenteel uit vijf leden. Programmering, productie, communicatie & PR en financile werkzaamheden worden verdeeld onder Damian, Thalys, Jasmijn, Nieke en Fons.
Vanwaar het besluit om voor de vorige en deze editie ook grotere en internationale bands te boeken, terwijl het aanvankelijk een voor- en door-Amsterdammers evenement was?
We hebben op een gegeven moment besloten om naar de Melkweg te verhuizen omdat de avonden in de Sugarfactory erg goed liepen. Het is altijd het idee geweest om meer metal naar Amsterdam te halen en dat door te trekken naar de internationale scene om deze met de lokale scene te verenigen. Het is nooit alleen voor Amsterdammers bedoeld.
Vertel eens over de ontwikkeling van jullie evenement, van die eerste avond in de Sugarfactory in 2013 tot de Melkweg anno 2016. Welke verbeteringen hebben jullie doorgevoerd ten opzichte van vorige edities? Wat waren leermomenten voor jullie?
Op 16 november 2013 vond de eerste editie in de Sugarfactory plaats. Clara Vissers en Joe Tal hebben allebei bijgedragen aan de ontwikkeling van het concept. Thalys Busman werd snel benoemd tot hoofd productie en met hulp van onder andere Daan Holthuis konden wij beginnen. Na een aantal edities ken je de klappen van de zweep. Daarbij komen wij allemaal uit bands en weten we maar al te goed hoe het is om een show te verzorgen. Het was eerst lastig om een concept met zevenmetalbands goed te rijmen met het reilen en zeilen van een nachtclub. Het is iets ander dan je gewone dj/techno-avond zeg maar. De Samenwerking met Melkweg en Sugarfactory verloopt inmiddels gelukkig erg goed en we waarderen hun inzet en toewijding aan onze visie.
In mei vindt er ook een Amsterdam Metalnight plaats. Vertel daar eens wat meer over en vooral wat de meerwaarde is ten opzichte van AMF en waarom het een andere naam draagt?
28 Mei vindt Amsterdam Metalnight plaats. Dit is een spin-off van Amsterdam Metalfest. Waar we in de Melkweg nu inderdaad meer een internationale focus hebben, zal Amsterdam Metalnight zich meer richten op de lokale scene.
Hebben jullie enig zicht op waar jullie bezoekers vandaan komen? Is AMF een puur Amsterdams evenement, of komen er ook mensen uit andere delen van het land op af?
Amsterdamse bezoekers weten ons evenement uiteraard goed te vinden, maar het is zeker geen 'puur Amsterdams' evenement. Iedereen is welkom en dat is altijd zo geweest. We verkopen kaarten aan mensen uit heel Nederland, Londen, Barcelona, Itali, Noorwegen, Belgi en Ierland! Dat is momenteel wel een probleem met overnachtingen hier, daar gaan wij in de toekomst meer aandacht aan besteden.
Hoe selecteren jullie de bands die jullie boeken? In hoeverre wordt de line up bepaald door jullie eigen smaak? Of let je vooral op verkoop- en bezoekersaantallen en de gevraagde gages?
Eigen smaak speelt een hele grote rol, we boeken een band echt alleen als we zelf ook een kaartje zouden kopen wanneer ze elders geboekt zouden zijn. We hebben een wishlist van bands en het is per editie agenda's afstemmen, wat een enorm gepuzzel is. We hebben dus wel wensen, maar het is altijd maar de vraag of de bands kunnen in een bepaalde periode. We beginnen nu wel aanvragen van favoriete bands te krijgen die specifiek op AMF willen spelen, dat is natuurlijk wel erg gaaf. Het is daarnaast zeker wijs om ook rekening te houden met bezoekersaantallen en gages.
Waar zijn jullie na vier edities het meest trots op?
Op onze huidige line-up. Aborted als headliner op de laatste editie was ook een memorabel moment. Waar we misschien wel het meeste waarde aan hechten is dat er in Amsterdam weer serieus over metal gepraat kan worden. Dat was heel erg lang niet zo.
Hoe zien jullie de toekomst van AMF voor je? Willen jullie doorgroeien naar een grotere zaal of wellicht, in jullie wildste dromen, zelfs een meerdaags of open air-evenement?
Een editie in zowel de Max als de Oude zaal van de Melkweg en Sugarfactory tegelijkertijd zou heel vet zijn. Open air is een heel ander verhaal en specifiek in Amsterdam heel erg lastig. Zeg nooit nooit, en de inkomsten moeten het toelaten om een dergelijk financieel risico te kunnen lopen, maar dat is nu nog zeker niet het geval.
Zijn er bepaalde bands die jullie graag nog eens zouden boeken?
Heel veel!
En naar welke band kijken jullie het meest uit volgende week zaterdag?
We zijn oprecht benieuwd naar alle bands die zullen spelen. Carach Angren was bijvoorbeeld een band die al een tijd op de wishlist stond, net als Decapitated. Om God Dethroned na een lange afwezigheid weer terug te hebben is natuurlijk ook te gek.