Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
    25 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Bad Breeding
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Vanaheim, Xaon en End Of the Dream
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aleksej Obradovic (De Profundis) - 44
  • Elyghen (Elvenking) - 46
  • Fish (Marillion) - 66
  • Fredrik Hedström (Persuader) - 45
  • Ilia (Arafel) - 43
  • Javier Jiménez (Ebony Ark) - 42
  • Michael Wagener (producent) - 75
  • Mihai (Cadavrul) - 36
  • Nicholas Barker (Cradle Of Filth) - 51
  • Paul Baloff (Exodus)† - 64
  • Rosalie Cunningham (Purson) - 34
Interview

The Sirens
Met Kari, Liv en Anneke
Door Jeffrey
Geplaatst in oktober 2014
Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering) benaderde begin 2013 Kari Rueslåtten (ex-The 3rd And The Mortal) om een duet op te nemen dat op haar album Drive zou verschijnen. Het nummer paste helaas niet bij de andere songs en haalde de cut daardoor niet. Desondanks hielden de dames contact met elkaar. In juli van dat jaar sprak Anneke op het Masters Of Rock Festival in Tsjechië kort met Liv Kristine (Leaves Eyes) over de samenwerking met Kari. Ze kwamen al snel op het idee om samen op te treden als de ‘originals’ binnen hun scene en zo ontstond het idee voor The Sirens. De supergroep gaat in oktober en december touren door Europa. Hierover had ik een gesprekje met de dames.

Hoe is het met jullie?

Allen: Prima, we hebben zojuist een storm overleefd dus alles is gelukkig goed.

Wat is jullie intentie met The Sirens? Om lol te hebben, samen te zingen en op te treden of de negentiger jaren te doen herleven?

Kari: Het is een perfecte manier en mogelijkheid om terug te kijken in de tijd. Het is inmiddels twintig jaren geleden dat het eerste album van The 3rd And The Mortal verscheen. Het gaat bij de The Sirens om het vinden van gemeenschappelijke drijfveren die alle drie vrouwen deelden in dezelfde periode met dezelfde muziek, zowel die van onze oude bands als ook die van onze solocarrières. Het gaat daarnaast om lol hebben en genieten van de muziek. Het is fantastisch om met zulke geweldige zangeressen live te mogen zingen. Ze hebben zoveel mooie nummers waar ik erg naar uitkijk om daar deel van uit te mogen maken en ze samen uit te voeren. Ik denk dat het een liveperformance wordt die voor het publiek zowel leuk is om te zien als om naar te luisteren. En voor ons wordt het leuk om het uit te voeren.

Er is een speciale chemie tussen jullie. Waardoor komt dat? Heeft dat te maken met het feit dat jullie allemaal een inspiratie waren voor anderen, solocarrières hebben en een balans tussen de muziek en aandacht voor het gezin gevonden hebben?

Anneke: Al het bovenstaande. Je hebt zojuist honderd dollar gewonnen (lacht). We delen een historie en onze hedendaagse levens omdat we alle drie kinderen hebben en een solocarrière. De dingen die je meemaakt als een moeder of als een zangeres en als songwriters zijn vergelijkbaar. Dat schept meteen een band. We hebben het allemaal meegemaakt, dus het is erg fijn om die ervaringen te delen en hoe kan dat beter dan op het podium, door elkaars oude en nieuwe nummers zingen.

Liv, je ziet Kari als een inspiratiebron, als een rolmodel. Hoe is het voor jou om samen met haar in een band te zitten?

Zowel Anneke als Kari zijn belangrijke invloeden voor me. Dat was zo en dat is nu nog steeds zo. Ik kan niet wachten om het podium met hun te delen. Het is plezierig en een eer om met ze te mogen zingen. Het is verwonderlijk dat we op hetzelfde tijdstip met onze voormalige bands begonnen. Iets wat we creëerden vanwege onze liefde voor de muziek. Daarnaast heeft ieder van ons haar solocarrière. Het is zeer interessant om te zien waar we nu staan. Het is magisch om dat nu samen live te mogen brengen.

The Sirens

Volgende week start de tour. Hebben jullie samen geoefend of apart van elkaar?

Kari: Tot nu toe hebben we apart van elkaar geoefend. Als een zangeres moet je de songs leren, de melodieën en de teksten. Het is niet makkelijk om samen te oefenen omdat we uit drie verschillende landen komen (Kari woont in Noorwegen, Liv is Noorse maar woont in Duitsland en Anneke woont uiteraard in Nederland). Over een week ontmoeten we elkaar in Nederland en dat zal de eerste keer zijn dat we in dezelfde ruimte samen met elkaar zingen. We zijn erg blij dat we de band van Anneke meenemen op tour. Het belangrijkste voor een geslaagde tour is dat vooral de band van Anneke het goed doet en zich samen voorbereid heeft. Maar als de band nog nooit eerder de nummers heeft samengespeeld, wordt de hele performance slechter. We zijn dus erg blij dat de band solide is en dat is het meest belangrijke aspect.

Hoe was het om nummers in te studeren die niet van jou waren? Zijn ze heel anders om te zingen dan wat je gewend bent?

Liv: Niets is mij vreemd. Ik ken de albums van zowel Kari als Anneke. Ik koos de songs die ik het mooiste vond, die ik graag samen met de anderen zou zingen. Ik ben erg blij met de setlist. De fans gaan het mooi vinden. Dankzij Anneke hebben we alles goed geregeld.

Is het moeilijk om de zanglijnen te harmoniseren met de anderen? Hoe bereid je jezelf daarop voor?

Anneke: Je bereid je zo goed mogelijk voor. Het beste is om alle nummers en de harmonieën goed te kennen en als we volgende week bij elkaar komen, gaan we kijken welke stem het beste bij een bepaalde zanglijn past. Alleen op die manier kun je alles perfectioneren. Als je alleen thuis zit, kun je alleen maar de nummers zo goed mogelijk instuderen. Maar het is een groot verschil of je de nummers samen zingt in een oefenruimte of live op het podium. Het is een verrijking om twee fantastische frontvrouwen op het podium te hebben en om elkaar back-up te geven tijdens elkaars songs.

Wat kun je ons vertellen over de liveshows?

Kari: De shows zullen ongeveer honderd minuten duren. De gekozen setlist is representatief voor de afgelopen twintig jaren. We zingen nummers van The 3rd And The Mortal, The Gathering en Theatre Of Tragedy alsmede nummers uit onze solocarrières. We hebben ons voornamelijk geconcentreerd op de rocksongs, de uptempo songs. Voor mij betekende het dat ik teruggreep naar materiaal uit 2004 omdat dat meer drums en elektronische elementen bevatte. We hadden een zelfde atmosfeer in gedachte en trokken een rode lijn tussen nummers die goed bij elkaar passen.

Welke nummers zou je het liefst spelen? Je eigen nummers of die van de anderen?

Anneke: Ik hou van de nummers van de anderen want ze zijn nieuw voor mij. Terwijl ik ze aan het luisteren was, keek ik ernaar uit om ze live ten gehore te brengen. Ik had in gedachte hoe het zou klinken, hoe de anderen mee zouden zingen en hoe de reactie van het publiek zouden zijn. Het is een mooie mix van songs. Ik weet zeker dat het gaat werken. Ik zing ook een paar classics van de Gathering.

In de afgelopen tour van jouw soloband speelde je ook een paar nummers van The Gathering.

Ja, dat klopt. Waarschijnlijk spelen we die nummers (Stange Machines en Leaves) ook met The Sirens. Het gevoel in de muziek van Liv en Kari is iets anders. We komen uit een verschillende omgeving. Het wordt fantastisch om de catchy straightforwardtracks van Liv en de romantische songs van Kari te combineren. Het is een zeer interessante set.

Metal Female Voices Fest moet een bijzondere show voor jullie zijn. Jullie stonden aan de wieg van de ontwikkeling van de female fronted metal. Dit specifieke festival is een viering van het feit dat de scene zo groot is geworden. Kijken jullie daar meer naar uit dan naar andere concerten?

Liv: Ik kijk uit naar elk festival maar Bieze is altijd speciaal omdat het een viering is van de vrouwelijke vocalen in de metal. Het is de zesde of zevende keer dat ik er ben. Anneke was er vorig jaar ook. Dit keer dus met de Sirens en ik speel ook nog met Leaves Eyes, ter ere van het tienjarig bestaan van die band. Ik ben best gespannen maar ik heb genoeg steun dus dat zal wel goed komen. Ik weet hoe fantastisch het publiek daar is. Het is geweldig dat er mensen van over de hele wereld naartoe komen. Er heerst een speciale atmosfeer.

Hebben jullie plannen om een dvd op te nemen van de tour?

Anneke: Daar hebben we nog niet eens over nagedacht. Ik ben er zelf geen fan van. Het is erg duur om een dvd te maken. Mensen kopen ze niet veel en vragen om blu-ray’s maar die zijn nog duurder. Er komt een hele productie bij kijken en dat is dus nog niet zo makkelijk. Als we het zouden doen, zouden we meer tijd nodig hebben om ons voor te bereiden.

Als de tours in 2014 goed verlopen, is er dan een kans dat jullie daarna een cd gaan uitbrengen?

Kari: We willen ons voorlopig op liveshows gaan richten. We zijn volgend jaar vooral druk bezig met onze solocarrières. Ik weet niet of er dan nog tijd overblijft om de studio in te duiken voor The Sirens.

Jullie zorgden ervoor dat er meer vrouwen in de metalwereld verschenen. Veel meiden en vrouwen komen tegenwoordig naar metalshows, zijn actief in de merchandising of als fotograaf. Hoe zie je de ontwikkeling van vrouwen in de rock-/metalwereld?

Liv: Er is veel erkenning voor vrouwen, met name dankzij de fans. Metalfans zijn zeer trouw. Er zijn veel vrouwen succesvol. Kijk naar Doro, ze is nog steeds actief en beroemd. Ik ben erg blij dat mijn basis in de metal ligt. Ik voel me thuis in dit genre. Ik heb het gevoel dat metal nog tot in de eeuwigheid zal altijd blijven. Ik ben er zeer dankbaar voor.

Met welke woorden willen jullie afsluiten?

Anneke: “Come to the show.”
Kari en Liv: Dat is inderdaad het belangrijkste. Dank je voor jullie aandacht.
Anneke: Doeidoei!

The Sirens doen op zaterdag 18 oktober het Metal Female Voices festival in het Belgische Wieze aan. Een dag later staan de dames in De Groene Engel in Oss en 17 december in De Boerderij in Zoetermeer.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.