Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
    25 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Bad Breeding
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Vanaheim, Xaon en End Of the Dream
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aleksej Obradovic (De Profundis) - 44
  • Elyghen (Elvenking) - 46
  • Fish (Marillion) - 66
  • Fredrik Hedström (Persuader) - 45
  • Ilia (Arafel) - 43
  • Javier Jiménez (Ebony Ark) - 42
  • Michael Wagener (producent) - 75
  • Mihai (Cadavrul) - 36
  • Nicholas Barker (Cradle Of Filth) - 51
  • Paul Baloff (Exodus)† - 64
  • Rosalie Cunningham (Purson) - 34
Interview

Decapitated
Met Wacaw
Door Wessel
Geplaatst in september 2014
De ster van de Poolse deathmetalband Decapitated was rijzende toen in 2007 het noodlot toeslag: bij een verkeersongeluk met de toerbus raakte toenmalige vocalist Covan zwaargewond en kwam drummer en muzikaal brein Vitek om het leven. Zijn broer, gitarist en oprichter Wacaw "Vogg" Kietyka besloot, na een aantal jaren stilte, om de band nieuw leven in te blazen. Binnenkort verschijnt de opvolger van het comebackalbum Carnival Is Forever (2011): het bikkelharde en eigenzinnige album Blood Mantra. Ik bel met Vogg terwijl hij met zijn band aan het repeteren is voor het optreden op Wacken Open Air enkele dagen later.

Decapitated

Hoe lang hebben jullie gewerkt aan Blood Mantra?

Direct na de afronding van Carnival Is Forever begon ik al met het verzamelen van ideeën voor nieuwe muziek. Het componeren van coherente nummers duurt uren: het schrijven van de negen nummers die op de nieuwe cd zijn beland nam twee jaar in beslag. Tijdens dat proces was op gezette tijden ook pauze nodig. Componeren is een vermoeiend en intens proces. Je moet soms afstand van je werk nemen om het weer met hernieuwde energie te hervatten. Uiteindelijk ben ik erg blij met de nieuwe nummers. Ook de productie vind ik erg geslaagd.

Voor de productie gingen jullie weer naar de Hertz studio in Polen?

Ja, dit was de derde cd op rij die we daar hebben opgenomen. De studio wordt gerund door twee broers die zo goed samenwerken dat ze haast opereren als één persoon. We kennen elkaar inmiddels goed en het is fijn werken met hen. Sinds we daar in 2006 voor het eerst kwamen om Organic Hallucinosis op te nemen, hebben de broers ook meer ervaring opgedaan en is de studio uitgerust met de modernste apparatuur. De Hertz studio is wat mij betreft momenteel de beste plek om een metalalbum op te nemen.

Je bent tegenwoordig het enige originele bandlid van Decapitated. Maakt dat jou de belangrijkste songschrijver en de leider van deze band?

Ja, ik doe alles. De muziek komt helemaal uit mijn handen. Ik doe ook de pre-productie zelf en schrijf de drumpatronen met behulp van drumprogramma’s. Maar de muziek komt pas echt tot leven op het moment dat we met zijn allen de oefenruimte induiken.

Heeft jullie nieuwe drummer Michal Lysejko nog iets toegevoegd aan de muziek op Blood Mantra?

Zeker, Michal is een jonge en veelbelovende drummer met een heel eigen geluid. Daarnaast kunnen we ook erg goed met elkaar opschieten. Na het vertrek van onze vorige drummer Kerim Lechner hebben we met verschillende drummers opgetreden, bijvoorbeeld met Pawel Jaroszewicz, die ook bij Vader heeft gedrumd. Ook Kevin Foley van de Franse band Benighted is met ons mee op toer geweest. Allemaal presteerden ze geweldig, maar het is heel fijn om nu weer een vaste bezetting te hebben. We gaan nog veel moois beleven samen.

Hoe zou je de nieuwe cd omschrijven? En op welke vlakken hebben jullie vooruitgang geboekt ten opzichte van het vorige album?

Decapitated - Blood MantraHet nieuwe album klinkt vooral meer volwassen. We hebben de afgelopen jaren heel veel live gespeeld. Zo hebben we meerdere toers gedaan met Meshuggah en hebben we ook geopend voor Lamb of God en Children of Bodom. We hadden nog niet eerder voor zoveel mensen gespeeld. Die ervaringen hoor je terug in de nieuwe muziek. We weten nu wat live wel en niet aanslaat. Het materiaal op Blood Mantra klinkt logischer, er zit meer groove in. Verschillende tempo’s worden smaakvoller afgewisseld en effectiever toegepast. Ik heb voor het eerst zevensnarige gitaren gebruikt, waardoor het bandgeluid een stuk zwaarder is gaan klinken.

Het is als het bouwen van een huis, je blijft verdiepingen toevoegen tot volle tevredenheid bereikt is. En ik ben zeker honderd procent tevreden met dit album. Het klinkt groots en de nummers hebben diepte. Elk nummer is anders. Zo heeft het eerste nummer iets black metal-achtigs. De nummers daarna flirten enigszins met rock. Blindness is dan weer een heel atmosferisch nummer. Elk album van Decapitated verschilt van een ander en we willen ons blijven ontwikkelen, niet stil blijven staan.

Atmosferische elementen hebben zeker aan terrein gewonnen binnen jullie geluid. Zou je Decapitated tegenwoordig eigenlijk nog wel als deathmetalband omschrijven?

Wat mij betreft zijn we nog steeds death metal. De kern van onze muziek is in ieder geval death metal. Ook binnen dit genre is er ruimte voor variatie – kijk maar eens hoezeer klassieke bands als Morbid Angel, Deicide, Death en Entombed van elkaar verschillen. Veel belangrijker dan mezelf afvragen onder welk genre Decapitated valt, vind ik echter dat ik de muziek maak die ik spelen wil. Bovenal zou ik ons omschrijven als “no bullshit-metal”!

Welke thema’s komen er naar voren in de teksten en het artwork van Blood Mantra?

De teksten van dit album borduren voort op die van Carnival Is Forever. Aan de hand van geschiedenis, psychologie, filosofie en allerlei actuele zaken vertelt het album over alles wat er fout gaat met de mensheid en deze wereld. Wij schrijven niet, zoals death metalbands als Cannibal Corpse en Aborted doen, groteske horrorverhalen, maar zijn meer, net als bijvoobeeld Slayer, een maatschappijkritische band. Wij vinden de dingen die mensen elkaar aandoen veel angstaanjagender dan de daden van welke zombie ook. Het artwork van Lukasz Jaszak sluit hier op aan. In het boekje heeft de tekst van elk nummer een begeleidende, passende tekening.

Voor de teksten van Carnival Is Forever werkten jullie met een ghost writer. Heeft vocalist Rafal dit keer zelf de teksten geschreven?

Jaroslaw Szubrycht is een professioneel schrijver. Zo verscheen er recentelijk een biografie van Vader van zijn hand. Ten tijde van het vorige album was Rafal nieuw in de band en durfde hij het nog niet aan om op dusdanige wijze zijn stempel op ons nieuwe werk te drukken. Inmiddels is het wederzijdse vertrouwen gegroeid en voelde hij zich zelfverzekerd genoeg om zelf teksten te schrijven. We moesten zelfs schrappen en de beste strofes kiezen: hij kwam met hele epistels aanzetten!

Vertel nog eens wat meer over alles wat jullie de afgelopen drie jaar mee hebben gemaakt.

We hebben haast onophoudelijk getoerd, veel gespeeld en gereisd. We zijn naar veel plekken geweest die we nog niet eerder aangedaan hadden. Zo deden we een uitgebreide Aziatische toer en speelden we onder andere in Japan, Singapore, Nepal en Maleisië. Ik had nooit verwacht om daar duizenden metalfans aan te treffen, geweldig! Die ervaring – en de kennismaking met de Aziatische cultuur - heeft heel veel invloed op onze manier van denken gehad.

Daarnaast hebben we een grote toer in de VS gedaan met Meshuggah, na de release van hun meest recente album Koloss. We speelden avond aan avond voor een uitverkochte zaal, zo’n 3000 man per show. Geweldig dat we de kans kregen om zo veel mensen te bereiken! En Meshuggah is een geweldige band, heel inspirerend om die elke avond te zien spelen.

Door de VS en Europa trekken als voorprogramma van Lamb of God was ook te gek. Die band is huge momenteel: elk concert was uitverkocht met 5000 bezoekers per show! Onze grootste optredens ooit. De eerste Poolse band ooit in de Londense Brixton Academy! We voelden ons echte rocksterren, met elke avond lekker eten en een goed verzorgde backstage. Met name in de VS is dat wel eens anders geweest.

Een minder prettige, maar even leerzame ervaring was de noodlanding die wij in november 2011 maakten. Het vliegtuig dat ons vanuit de VS terug naar Polen bracht, moest op de buik landen toen het landingsgestel niet uitklapte. We stonden doodsangsten uit tijdens deze angstaanjagende ervaring. Het veranderde onze state of mind: we leven nu meer bij het moment.

Decapitated

Wat zijn jullie plannen voor de komende maanden?

In oktober gaan we weer naar de Verenigde Staten, daarna trekken we door Polen. In december doen we zes concerten met Behemoth in Engeland en Ierland. Erg gaaf, twee Poolse bands die internationaal veel succes hebben, samen op een avond!

Je vindt het waarschijnlijk niet fijn om hierover te praten, maar ik moet het vragen: hoe is het tegenwoordig met jullie voormalige zanger Covan gesteld?

Het gaat hem nog altijd niet goed. Hij is ontwaakt uit zijn coma, maar kan nog altijd niet bewegen of praten. Hij zit gevangen in zijn eigen lijf. Onze goede vriend ontvangt dagelijks veel professionele zorg, maar er is nog geen verbetering in zicht.

Ik sprak laatst met Peter van Vader over hoe het was om het metalgenre te ontdekken in communistisch Polen. Hoe is dat jou vergaan?

Peter is een stuk ouder dan ik. Toen ik in aanraking kwam met metal was het ijzeren gordijn al gevallen en kon je gemakkelijk aan rock- en metal-cd’s komen. Ook werd het MTV-programma Headbangers Ball, met video’s en interviews, op televisie uitgezonden. Zo ontdekte ik, terwijl ik al naar bands als Anthrax, Overkill en Pantera luisterde, mijn favoriete band: Morbid Angel. De videoclips van Rapture en God Of Emptiness veranderden mijn leven. Toen ik Morbid Angel ontdekte, wist ik dat mijn verdere leven in het teken van death metal zou staan.

Blood Mantra verschijnt op 26 september.

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.