Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete Metallica-song?

72 Seasons
Battery
Blackened
Creeping Death
Enter Sandman
Fade To Black
For Whom The Bell Tolls
Fuel
Hardwired
Lux Æterna
Master Of Puppets
Nothing Else Matters
One
Orion
Sad But True
Screaming Suicide
Seek And Destroy
St. Anger
The Day That Never Comes
The Four Horsemen
The Unforgiven
Until It Sleeps
Welcome Home (Sanitarium)
Whiplash
een andere Metallica-kraker, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    18 april:
  • Dear Mother
  • Roadburn festival
  • Wishbone Ash
  • 19 april:
  • Dear Mother
  • Electric Eel Shock en Dikke Dennis & de Røckers
  • Martyr
  • Roadburn festival
  • Subsignal en powerized
  • The Warning
  • Wishbone Ash
  • 20 april:
  • FM
  • Marduk, Origin en Doodswens
  • Metal Battle finale
  • Roadburn festival
  • The Exploited
  • 21 april:
  • Dear Mother en Another Now
  • Pestilence, Carnation en Bodyfarm
  • Roadburn festival
  • 23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
    18 mei:
  • Achterhoeks Metalfest
  • Engel Of Deathfest
  • Ingested, Fallujah, Volvodynia en Mélancolia
  • Party Cannon en Cognitive
  • Pendragon
  • Riot V en Tailgunner
  • ¡Pendejo! en ILÆNDER
Kalender
Vandaag jarig:
  • José Aguiar (Tarantula) - 70
  • Kristian Andersen (Where Angels Fall) - 50
  • Mark Tremonti (Alter Bridge) - 50
  • Mike Mangini (Dream Theater) - 61
Interview

Epic Metal Fest
Met Mark Jansen
Door Tonnie
Geplaatst in juli 2015
Het gaat goed met Epica. Het laatste album The Quantum Enigma deed het uitstekend, de band verkoopt overal ter wereld zalen uit en kreeg onlangs een Buma Rocks Export Award. Na de zomerfestivals tourt de band weer door Noord-Amerika en Europa, met als afsluiter het eigen festival Epic Metal Fest in Eindhoven. Ik sprak er over met gitarist van het eerste uur Mark Jansen.

Epic Metal Fest

Jullie hebben de Buma Rocks Export Award gewonnen. Was je verrast dat jullie die kregen?

Ja, eigenlijk wel. We worden niet enorm veel bedolven onder awards, dus als we er eens een krijgen vind ik dat wel mooi. Na al die jaren hard werken voelt het toch als een beetje erkenning.

Erkenning uit eigen land, vooral?

Dat is het hem, ja. Nederland staat er toch wel wat om bekend dat ze alles wat uit eigen land komt, proberen kleiner te maken dan het is. Ik weet niet waar het door komt, maar dat proef je ook zo met bands. Dus als we zoiets als dit krijgen, vind ik dat heel mooi. Het valt toch op, wat we doen.

Het is natuurlijk wel een succesvol jaar voor jullie geweest. Sinds de release van The Quantum Enigma zijn jullie constant op tour geweest, met veel uitverkochte zalen.

Dat album heeft het heel goed gedaan. We hadden er goede hoop op, omdat we zelf ook vonden dat het een vette plaat is. Maar dat het zo'n vlucht zou nemen, konden we alleen maar van dromen.

Volgens mij zijn jullie heel de wereld al rond geweest met deze plaat.

Bijna wel. Alleen Azië nog niet, maar dat gaat ook nog komen. Begin volgend jaar waarschijnlijk.

Maar jullie gaan eerst met Eluveitie op tour door Noord-Amerika?

Na de zomer. En dan ook nog een keertje door Europa. En om die tour af te sluiten komt ons festival.

Epica's Mark Jansen met zijn Buma Rocks Export Award

Dat is een mooi bruggetje. Jullie eigen festival, Epic Metal Fest. Hoe lang speelde het bij jullie al om zoiets te organiseren?

Al zeker een jaar of tien. Dat begint ooit met zo'n zaadje wat geplant wordt. Op een gegeven moment ga je er toch wat serieuzer over nadenken. Maar we hadden nooit echt de tijd om dat idee uit te werken. Sinds we Daniël als manager hebben, hebben al die ideeën die ooit op tafel lagen, een enorme vlucht genomen. En nu worden ze ook daadwerkelijk gerealiseerd.

Maar wanneer werd het voor jullie concreet. Dat jullie dachten "nu kunnen we dit doen."

Nadat we de Retrospect show gedaan hadden voor ons tienjarig jubileum. Die show was goed verlopen en daar hebben we heel veel van opgestoken. Toen dachten we "dit kunnen we doen." Retrospect verliep goed. Organisatorisch was het een enorme berg werk maar juist omdat dat goed ging wisten we dat we dit ook kunnen.

Epic Metal Fest is dan ook op dezelfde locatie.

Ja, dat beviel ons goed.

Het wordt een festival, dus met meerdere bands en meerdere podia. Hoeveel in totaal?

Negen, inclusief ons. Er komt nog een band bij waar ik vroeger veel naar geluisterd heb. Die zal de andere stage headlinen. Het zijn twee gelijkwaardige stages. Zij sluiten het ene podium af, wij het andere. Dus dat is geen kleine vis. In augustus maken we bekend welke dat is.

Zijn de bands die jullie hebben geboekt, allemaal bevriende bands?

Veel wel. Ik denk 90% is wel een band waar we een directe connectie mee hebben. En die andere headliner, die konden we niet laten schieten. Dus die hebben we gelijk gepakt.

Fear Factory staat er ook. Jullie hebben ooit Replica van hun gecovered, en Dino Cazares heeft volgens mij wel eens samen met jullie dat nummer gespeeld. Gaat dat misschien op Epic Metal Fest weer gebeuren?

We hebben het daar nog niet over gehad, maar het zou best kunnen. We moeten dat nog allemaal gaan bekijken. Natuurlijk moet Dino daar zin in hebben en het moet allemaal passen. Maar het kan wat mij betreft wel. Als het niet lukt, even goede vrienden. Het moet een leuke dag worden voor iedereen. Als het dan zo uitkomt, is het natuurlijk erg tof.

Zij zijn dan op hun Demanufacture verjaardagstour, waarop ze heel dat album spelen. Ze hebben dus wel genoeg speeltijd?

Natuurlijk. We hebben gezorgd dat iedere band voldoende speeltijd heeft. Ik vind het zelf niks als een vette band maar veertig minuten kan spelen. Dat vind ik zonde. Dan heb ik liever dat elke band een goede set kan spelen en dat het publiek er met voldoening op kan terugkijken. Beter iets minder bands en elke band een vette set, dan teveel bands en dan elke band maar 35 à 40 minuten. Daar schiet toch niemand wat mee op.

Er zijn niet echt jonge bands die jullie hier nu een kans geven. Het zijn toch allemaal wel enigszins gevestigde namen.

Als we dit vaker gaan doen, dan zullen we zeker ook opkomend talent neerzetten. Misschien met een "talent-stage" waar we dan enkele bands op plaatsen. We vinden het namelijk wel heel belangrijk om opkomende bands een podium te geven. Nu kwam het nog niet zo uit, maar een volgende keer zullen we het zeker doen.

Kijk je ook echt al uit naar een eventuele volgende editie? Naar wat jullie moeten halen om het nog een keer te kunnen organiseren?

We kijken wel vooruit, maar we houden er nog geen rekening mee. Stel dat we dadelijk niet genoeg tickets op verkopen en er een hoop geld op verliezen, dan zullen we niet zo snel weer zoiets organiseren. Mocht het wel een succes zijn, dan kunnen we al vrij vlug plannen beginnen te maken voor een volgende keer.

Jullie hebben tegenwoordig een manager die veel werk uit handen neemt, maar ik weet dat jullie zelf ook nog overal bij betrokken zijn. Hoe zijn de taken verdeeld rondom het festival?

We hebben samen een lijst samengesteld van bands die we graag wilden hebben. Dat is de hele band geweest, plus onze manager. Dan hebben we nog een kleiner groepje met Daniël, Isaac, Coen en ik, waarin we nog specifiekere dingen voor het festival bespreken. Daarin heeft ook iedereen zijn eigen taak. Bijvoorbeeld zorgen dat alles op de website staat, dat alles daar er goed uitziet, dat de informatie goed leesbaar is. Dat soort dingen. Iedereen heeft daar zijn sterke kanten in.

We werken ook samen met Mojo om de bands te boeken. Dat kun je namelijk ook niet allemaal zelf doen. Dan passeer je ook Mojo nog eens, wat weer niet goed is voor de goede relatie die we met ze hebben. Daar komt ook nog bij dat zij die connecties allemaal hebben en kan bands ook tegen een gunstiger tarief krijgen. Het is perfect om met zulke partijen samen te werken en samen zo'n festival op te zetten.

Heb je zelf ook een band gebeld om te zeggen dat je hun op je festival wilde hebben?

Dat gebeurde ook. Als wij bijvoorbeeld zelf een sterkere band met een band hebben dan Mojo, dan hebben we het via die route gedaan.

Zeiden ze allemaal gelijk "ja"?

Nee niet iedereen. Sommigen moesten kijken of het in de tourplannen paste. Anderen moesten wat puzzelen en meten. Er is een band die dacht eerst niet op het festival te passen, maar toen ze de line-up zagen hebben ze alsnog toegezegd. Dat vind ik dan wel mooi. Veel mensen dachten natuurlijk dat het wel een soort Metal Female Voices festival zou zijn. Daar kan ik ze niet ongelijk in geven om dat te denken. Maar wij willen juist bewust geen Metal Female Voices fest nadoen. Ten eerste omdat dat er dus al is. Ten tweede omdat wij een veel bredere muzieksmaak hebben dan alleen het genre waar we zelf in opereren. Dat willen we met dit festival juist uitdragen.

Epica

Negen bands, twee podiums. Dan begint het ook niet zo heel vroeg.

De eerste band begint om kwart voor twee. Epica speelt tot half elf. Je hebt dan steeds om en om op de podiums een band. Er zit geen enkele overlap in, dus mensen hoeven geen keuzes te maken tussen bands die tegelijk spelen.

Jullie zijn de headliner, wat eigenlijk wel vanzelfsprekend is bij jullie eerste eigen festival.

Bij de tweede editie, als Metallica komt, dan denk ik dat we hen wel laten afsluiten.

Dan denk ik dat het Klokgebouw een beetje aan de kleine kant is.

Haha ja het zou mooi zijn. Maar we willen dit echt stapje voor stapje opbouwen. Als je een act als Metallica boekt, zit je gelijk op een veld-festival en loop je ook meteen hele grote risico's. Wij willen het stapje voor stapje doen. Zeg nooit dat het nooit gaat gebeuren, maar de eerste jaren gaat het echt niet zo groot groeien. We bouwen het op. Stel dat we nu echt heel weinig kaarten verkopen, dan kost dat natuurlijk wel geld maar gaan we niet failliet. Dat is voor ons een zekerheid, waardoor we dit kunnen organiseren.

Dat zei je destijds ook al over Retrospect. Zo te horen heb je voor het organiseren van Epic Metal Fest dus dezelfde instelling.

Ja. In het slechtste geval pakken we een verliesje maar kunnen we even goed gewoon door met de band. Dan is het jammer van het festival, maar is er geen man overboord.

Je noemde al dat jullie begin volgend jaar waarschijnlijk naar Azië gaan. Hoe lang gaan jullie nog door op The Quantum Enigma?

Ik denk dat die tour zo'n beetje de laatste zal zijn. We zijn inmiddels al begonnen met schrijven voor de nieuwe plaat. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Het loopt heel erg lekker, moet ik zeggen. Er is heel veel inspiratie en iedereen is heel erg gemotiveerd. We nemen wel ruim de tijd om de details uit te werken. Joost Van Den Broek, onze producer, gaat bij ieder van ons langs om de ideeën te verzamelen. Zodra hij bij iedereen geweest is en we zelf de puntjes op de i hebben van onze eigen tracks, gaan we aan elkaars tracks sleutelen. Daarna gaan we alles repeteren, dan de pre-production opnemen en dan pas alles echt opnemen.

In je hoofd heb je vast al een tijdlijn uitgestippeld...

Ja.

Hoe ver vooruit moet je bij zoiets denken?

Heel ver. Het gaat dan over een album dat na de zomer van 2016 moet uitkomen. Dus dan gaan we waarschijnlijk deze winter of in het voorjaar opnemen. Op dat moment moet het album eigenlijk al klaar zijn. Maar juist omdat we vrij vroeg beginnen, voelen we totaal geen druk. Sowieso schrijf ik zelf altijd als ik inspiratie heb. Ik heb nog nooit last van writersblock gehad. Dat komt ook omdat het nu zo lekker gaat, dat ik straks geen enkele druk voel dat we niet genoeg nummers hebben.

Schrijft iedereen weer mee?

Ja. Ariën heeft al een paar nummers, Isaac een aantal. Rob heeft een nummer aangeleverd. Ik heb er een paar. En Coen heeft ook genoeg ideeën. Dus we staan er goed voor.

Epic Metal Fest 2015

Epic Metal Fest wordt gehouden op zondag 22 november in het Klokgebouw in Eindhoven.

Line-up:
Epica
Eluveitie
Fear Factory
Moonspell
Periphery
Delain
Scar Symmetry
Dagoba
+ tweede headliner

Meer:

Pitfest

Zoeken
    19 april:
  • A Neverending John's Dream - Coming Back To Paradise
  • Alicate - Heaven Tonight
  • Antagonyze - Interpretations Of The Unknown Wilderness
  • Atræ Bilis - Aumicide
  • Dool - The Shape Of Fluidity
  • Haust - Negative Music
  • Loch Vostok - Opus Ferox II - Mark Of The Beast
  • My Dying Bride - A Mortal Binding
  • Mære - ...And the Universe Keeps Silent
  • Nuclear Tomb - Labyrinthian Terror
  • Quantum - Down The Mountainside
  • Seeyouspacecowboy - Coupe De Grâce
  • Tomorrow's Rain - Ovdan
  • Uragh - Maelstrom
  • 22 april:
  • Coffin Curse - The Continuous Nothing
  • Obscurial - Heretic

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.