Kerry King in Muziekcentrum Enschede
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
Geen concerten bekend voor 23-05-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Brent Muscat (Faster Pussycat) - 57
  • Georgina Biddle (Skyclad) - 54
  • Henry Meeuws (Casual Silence) - 53
  • John McBain (Monster Magnet) - 59
  • John Miles (The Alan Parsons Project)† - 75
  • Ken Owen (Carcass) - 54
  • Lorentz Aspen (Theatre Of Tragedy) - 46
  • Ron Lipnicki (Overkill) - 54
  • Steve Clark (Def Leppard)† - 64
  • Tanja Maul (Dawn Of Destiny) - 46
Interview

Sorcerer
Met Johnny Hagel
Door Ruud
Geplaatst in mei 2015
Een van de dingen die heavy metal voor mij zo interessant maakt, is dat je op de meest onverwachte momenten geconfronteerd kan worden met verschrikkelijk goede muziek. Het Zweedse Sorcerer was niet alleen voor mij een donderslag bij heldere hemel, maar een doomrelevatie voor velen. Plots duikt het recent verschenen In The Shadow Of The Inverted Cross op in vele tiplijstjes. Er zijn tenslotte weinig bands die na een reünie er in slagen om zo’n puike plaat af te leveren. Sorcerer kan met zijn tweede jeugd nog wel eens heel ver komen en gitarist van het eerste uur Johnny Hagel staat klaar om onze vragen te beantwoorden.

Sorcerer

Laten we meteen eerlijk wezen. Bijna niemand kende Sorcerer tot voor kort, maar nu hoor ik louter positieve reacties over jullie comeback. Zijn jullie er al een beetje klaar voor om tussen grootheden als Candlemass, Grand Magus en Count Raven te zetelen?

Ik vind het een hele eer om samen met deze bands genoemd te worden. Ik heb ongelooflijk veel respect voor ze. Het zijn stuk voor stuk grote bands en het zou mooi zijn als we ooit zo succesvol worden als hen.

Was het niet vreemd om Sorcerer twintig jaar na de split weer nieuw leven in te blazen?

Op een bepaalde manier wel ja. Het is en blijft je oude band, maar dan met een paar nieuwe gezichten. Aan de andere kant zijn we gewoon weer nummers gaan schrijven. Dat voelde zo natuurlijk dat het allemaal erg vlot ging. Alsof al die jaren nooit verstreken zijn.

Jullie zijn weer actief sinds 2010, maar van de originele line up zijn alleen jij en Anders over. Waarom doen de andere jongens niet meer mee en was het moeilijk om de juiste personen voor hun plaatsen te vinden?

Ik heb talloze keren geprobeerd om Peter Furulid te benaderen, maar steeds weer zonder resultaat. Mijn telefoontjes bleven onbeantwoord. Onze laatste drummer, Richard Evensand, woont al een tijdje in Australië, dus hij was ook geen optie. Nou is het zo dat Anders en ik Kristian Niemann al langer kennen. Hij is een geweldige gitarist en een erg aardig persoon. Kristian kende op zijn beurt Peter Hallgren die nu bij ons gitaar speelt en Anders introduceerde Robert Iverson. Uiteindelijk was de band zonder al teveel moeite compleet.

Ik zei wel dat praktisch niemand jullie kende voor de release van In The Shadow Of The Inverted Cross, maar in undergroundkringen hebben jullie toch een aardige reputatie opgebouwd vanwege jullie demo’s. Was je niet bang die oude fans af te schrikken met nieuw werk?

Nee, ik denk nooit op die manier. Er zullen altijd mensen zijn die vinden dat je eerste demo de beste is. Moeten we dan maar stoppen met het maken van nieuwe muziek? Dat denk ik dus niet.

Zeker niet. Ik vind de nieuwe plaat absoluut beter. Hoe kijk je er zelf tegenaan als je de nieuwe songs met de oude vergelijkt?

Dank je! Ik ben het daar wel mee eens. Een vergelijking is misschien niet helemaal eerlijk, maar ik ben verder wel trots op ons oude werk. Ik merk vaak dat de oude nummers live goed uitpakken, dus ook dat heeft iets speciaals voor me.

Het nieuwe album is nu uit en de reacties zijn erg goed. Jullie hebben het tot plaat van de maand geschopt in de Rock Hard. Had je dat vooraf kunnen bedenken?

Sorcerer - In The Shadow Of The Iverted Cross Nee. Natuurlijk houden we zelf van In The Shadow Of The Inverted Cross, maar je weet simpelweg nooit hoe andere mensen zullen reageren. We hadden de vele positieve reacties nooit verwacht en dat we inderdaad de album van de maand hebben in Rock Hard gaat verder dan we ooit hebben kunnen denken. We staan ervan versteld dat we in 99% van de reviews minimaal een vier uit vijf sterren waardering hebben gekregen. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit heb meegewerkt aan een plaat die zo goed ontvangen is door de pers.

Volgens de nieuwsberichten op jullie website, zijn jullie een flinke tijd bezig geweest met deze plaat. Waarom duurde het zo lang?

We willen vooral niks overhaasten, maar behalve de fans hebben we ook zelf lang moeten wachten op dit album. Je doet er natuurlijk alles aan om het zo goed mogelijk te doen, maar soms zitten dingen tegen. Soms heel erg, want in 2013 overleed mijn vriendin en hebben we tien maanden stilgezeten.

Beschouwen jullie jezelf als perfectionisten?

Nee, niet echt. Ik bedoel, we proberen het wel echt zo goed mogelijk te doen, maar er is ook een grens natuurlijk.

Zat Metal Blade ook niet in jullie nek te hijgen?

Nee hoor. Ze behandelen ons prima. We hebben ook pas getekend op het moment dat de plaat was opgenomen en gemixt. Ze hebben geen druk op ons kunnen uitoefenen. Dat hebben we zelf wel gedaan.

Hoeveel oud materiaal staat er op de plaat?

Helemaal geen! Er staan geen oude nummers op de nieuwe plaat. Zelfs geen riff ervan is geschreven voor de reünie. Eerlijk gezegd hebben is er ook maar weinig oude muziek dat we niet uitgebracht hebben.

Dat oude materiaal is wel twee keer uitgebracht als compilatie-albums. Die zijn niet meer te verkrijgen. Gaan jullie dat nog opnieuw uitbrengen?

Ja, we zijn met Hammerheart Records akkoord gegaan om in juli onze oude muziek opnieuw uit te brengen. Het gaat om dezelfde oude demo’s en die zullen zowel op vinyl als cd uitgebracht worden.

Sorcerer

Hebben jullie er ooit aan gedacht om het voorbeeld van Hell te volgen en het oude materiaal opnieuw op te nemen?

Nee, wat we vroeger gedaan hebben, blijft in het verleden. We willen gewoon nieuwe muziek maken en meer platen uitbrengen. Waarom terugkijken als je ook dat kan doen?

Iets ‘anders’ dan. Hoe komt het dat jullie zanger nog steeds zo goed bij stem is?

Hij heeft zijn stem gewoon in conditie gehouden. Daar heeft hij niks speciaals voor hoeven doen. Sommige mensen hebben het makkelijk, haha!

Hoe ziet de toekomst van Sorcerer eruit?

We willen vooral zoveel mogelijk optreden. Voor de zomerfestivals zijn we inmiddels te laat, maar het ziet er naar uit dat we volgend jaar dat soort evenementen kunnen afgaan. Momenteel loopt het proces om een aantal shows te boeken voor komende herfst en winter. Inmiddels zijn we bevestigd voor de Dutch Doom Days in Rotterdam en daar kijken we erg naar uit. Verder zijn we al begonnen met het schrijven van nieuwe nummers. Het zal nog wel even duren voordat die klaar zijn, maar we hebben er veel zin in om nieuwe platen uit te brengen.

Hoe sta je tegenover de nieuwe (jonge) garde van traditionele heavy- en doommetalbands?

Die is geweldig. Ik volg bands als Sorrows Path, Below, Funeral Circle, In Aevum Agere, Crypt Sermon en nog veel meer. Wat ik nog wel mis, is een nieuwe band van het formaat Iron Maiden of Judas Priest, maar die gaat er nog wel komen.

Bedankt voor je tijd en veel succes!

Jij bedankt voor je support! Ik kijk er naar uit om onze Nederlandse fans te zien. Doom on!

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.