Kerry King in Muziekcentrum Enschede
Enquête

Wat is jouw favoriete Metallica-song?

72 Seasons
Battery
Blackened
Creeping Death
Enter Sandman
Fade To Black
For Whom The Bell Tolls
Fuel
Hardwired
Lux Æterna
Master Of Puppets
Nothing Else Matters
One
Orion
Sad But True
Screaming Suicide
Seek And Destroy
St. Anger
The Day That Never Comes
The Four Horsemen
The Unforgiven
Until It Sleeps
Welcome Home (Sanitarium)
Whiplash
een andere Metallica-kraker, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    19 april:
  • Dear Mother
  • Electric Eel Shock en Dikke Dennis & de Røckers
  • Martyr
  • Roadburn festival
  • Subsignal en powerized
  • The Warning
  • Wishbone Ash
  • 20 april:
  • FM
  • Marduk, Origin en Doodswens
  • Metal Battle finale
  • Roadburn festival
  • The Exploited
  • 21 april:
  • Dear Mother en Another Now
  • Pestilence, Carnation en Bodyfarm
  • Roadburn festival
  • 23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
    19 mei:
  • I Prevail en Kid Bookie
  • Ingested, Fallujah, Volvodynia en Mélancolia
  • Masters Of Reality
Kalender
Vandaag jarig:
  • Bob Rock (producent) - 70
  • Markus Eurén (Moonsorrow) - 46
  • Ruud Jolie (Within Temptation) - 48
  • Tony Martin (Black Sabbath) - 67

Vandaag overleden:
  • Bryan Ottoson (American Head Charge) - 2005
  • Dan "Cernunnos" Vandenplas (Enthroned) - 1997
  • Rob Clayton (Hallows Eve) - 1992
Concertreview

Epica en Dragonforce
Op 7 december 2014 in TivoliVredenburg, Utrecht
Tekst door Jeffrey
Foto's door Tonnie

Al jaren staat Epica aan de top van de symfonische metal. Ook 2014 was een succesvol jaar. Met het sterke nieuwe album The Quantum Enigma op zak, werd er volop getoerd. Vanavond sluit de band rond Simone Simons het jaar in stijl af: in eigen land voor een uitverkocht Tivoli. Het is de laatste show van de eerste leg van de European Enigma-tour. De Nederlanders hebben vandaag Dragonforce als zeer speciale gast in het voorprogramma staan. Deze Engelse formatie weet al meer dan tien jaar succes te boeken met vermakelijke power metal.

Het studiowerk van Dragonforce heeft mij, ondanks het niet onmiskenbare vakmanschap, eigenlijk nooit weten te boeien. Ik verwacht er vanavond dan ook niet veel van en had eigenlijk liever het Franse Dagoba gezien, dat een groot deel van deze tour de package aanvulde. Toch ben ik wel benieuwd hoe de Londense formatie live klinkt en het publiek reageert. Eenmaal binnen in de zaal zijn er behoorlijk wat fans en zodra de eerste tonen van de intro klinken, onthalen ze de band met luid gejuich. De zaal is inmiddels stampvol. Belangstellend wacht men af wat er komen gaat.

Dragonforce @ TivoliVredenburg, Utrecht, 7-12-2014

Het zit niet direct mee. In het begin zijn er wat technische problemen. Zo staat de bas erg hard en laat de nieuwe drummer Gee Anzalone een paar steekjes vallen, maar hij pakt het al snel weer vakkundig op. Als het geluid vervolgens ook steeds beter afgesteld staat, kun je goed horen waar deze heren toe in staat zijn: razendsnelle, pakkende en technisch hoogstaande powermetaltracks, zoals Fury Of The Storm en The Game. Volgens zanger Marc Hudson is laatstgenoemde het snelste nummer van de discografie. Ook het tragere werk komt aan bod met het melodieuze Three Hammers en Symphony Of The Night, beide afkomstig van het album Maximum Overload. Op eerstgenoemde springen de fans goed mee, maar tot een door de zanger aangevraagde circlepit komt het niet.

De ene na de andere virtuoze solo wordt uit de instrumenten getoverd. Alsof het geen enkele moeite kost, staan de heren tijdens het ingewikkelde soleerwerk gewoon met elkaar te praten. Ook indrukwekkend is het moment dat de toetsenist en de drie snarenplukkers dicht bij elkaar staan in een vierkant en vervolgens met de ene hand hun eigen instrument bespelen, en met de andere hand die van de buurman. Het is slechts een van de vele momenten waarop deze musici de show stelen. De entertainmentfactor ligt heel hoog, bijvoorbeeld als de frontman Nederlands gaat praten: “Dank je, hoe gaat het”. Hij heeft het enorm naar zijn zin, net als de andere, zeer actieve bandleden. Er is opvallend veel contact met het publiek. Er ontstaat dan ook een hele energieke wisselwerking. Het publiek scandeert tussen de nummers door dan ook volledig terecht de bandnaam. De afsluiter is, hoe kan het ook anders, publieksfavoriet Through The Fire And The Flames. Dragonforce heeft met dit spetterende optreden zeker weer extra fans gewonnen.

Dragonforce @ TivoliVredenburg, Utrecht, 7-12-2014

Nadat ik eerder dit jaar aanwezig was bij de cd-presentatie van The Quantum Enigma, ben ik zeer benieuwd hoe de nieuwe nummers zich live hebben ontwikkeld. De lat ligt wel erg hoog na de zeer geslaagde openingsact. Epica heeft mij echter nog nooit teleurgesteld, dus ik zie het optreden dan ook met vertrouwen tegemoet.

Epica @ TivoliVredenburg, Utrecht, 7-12-2014

Waar Dragonforce nog geplaagd werd door technische problemen, staan bij de mannen en de vrouw in het zwart vanaf de eerste toon het geluid wel goed. De set begint met vier tracks van The Quantum Enigma. De uitvoering hiervan is erg sterk. Die van Victims Of Contigency is extra geslaagd door de actieve podiumpresentatie en doordat de zanglijnen en het drumwerk met toegevoegde waarde zijn gearrangeerd. Daaraan voorafgaand is er trouwens al een ‘kleine’ verrassing in de vorm van Façade Of Reality, leuk voor de fans van het eerste uur. Het is al een tijdje niet meer gespeeld. Gitarist/vocalist Mark Jansen grapt vervolgens: “Een nummer dat we al lang niet hebben gespeeld, staat niet op de setlist”. Zowel de componist als Simone vermaken het publiek tussen de nummers door met dit soort opmerkingen. “Het gaat warm worden, dus trek je winterjas maar uit”. Warm wordt het inderdaad, mede door de vuurkanonnen die tijdens meerdere nummers voor spektakel zorgen. “Lekker showtje vanavond, trek je broek maar op” zegt ze. Een beetje aparte humor, maar het werkt wel op de lachspieren. Unleashed klinkt erg sterk, daar zakt je broek bepaald niet van af.

Epica @ TivoliVredenburg, Utrecht, 7-12-2014

Vervolgens krijgen we een keuzemomentje: The Last Crusade of Natural Corruption. Laatstgenoemde is één van de favorieten van zowel Simone als ondergetekende. Aangezien de decibelmeter bij het opnoemen van deze titels geen verschil laat zien, speelden ze gewoon all twee.

Opvallend is dat tijdens met name de nieuwe nummers er veel beweging op het podium is en bij sommige oude nummers minder. “Kopen jullie een kaartje, moeten wij ons best doen”, zegt Simone. Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de bandleden moe zijn. Dit uit zich door de iets minder actieve podiumpresentatie en wat minder contact met het publiek. Het lijkt het publiek niet te deren. De muziek is namelijk geweldig en er zijn genoeg leuke momenten op het podium zoals gitarist Isaac Delahaye en toetsenist Coen Janssen die op elkaars instrument spelen en een hartje vormen. Bijzonder geslaagd is de uitvoering van Cry For The Moon, waarin een middenstuk zit waarbij de line-up op zangtoon wordt voorgesteld, het publiek het refrein mag zingen en eindigt met een weergaloze drumsolo van “de enige echte Ariën van Weesenbeek”.

Epica @ TivoliVredenburg, Utrecht, 7-12-2014

Na de reguliere set komt Coen het podium op om de hele crew te bedanken en ons de retorische vraag “Willen jullie meer?” te stellen. Goh... We krijgen een toegift van vier nummers met Consign To Oblivion als gepaste afsluiter. Het publiek bedankt Epica voor een gezellige avond. De toetsenist bedankt Dragonforce nog even: “Amazing guys….but only after a few beers”. We zullen het niet snel vergeten (onder andere dankzij de fan die helemaal opging in het optreden, links bij het podium). Het was vandaag een zeer geslaagde show met twee goede live-acts. Dragonforce imponeerde met hun vermakelijke en energieke show en hun technisch verzorgde spel. Epica zorgde voor veel vermaak en fantastische, epische muziek. Er volgt nu een welverdiende pauze, voordat in het nieuwe jaar het tweede deel van de tour begint. Het is een band die hard heeft gewerkt om het succes te bereiken dat ze nu met ons vieren. Het ging met vallen en opstaan. Moe maar voldaan keren we huiswaarts. Morgen mogen we helaas weer vroeg op om bijvoorbeeld naar het werk te gaan. Wel hard werken... vooral aan je dromen, anders kom je er nooit.

Epica @ TivoliVredenburg, Utrecht, 7-12-2014
Epica @ TivoliVredenburg, Utrecht, 7-12-2014

Setlist Epica:
1. Originem
2. The Second Stone
3. The Essence Of Silence
4. Façade Of Reality
5. Victims Of Contigency
6. Unleashed
7. Storm The Sorrow
8. Natural Corruption
9. The Last Crusade
10. The Obsessive Devotion
11. Sancta Terra
12. Cry For The Moon
13. Design Your Universe

Toegift:
14. The Fifth Guardian
15. Chemical Insomnia
16. Unchain Utopia
17. Consign To Oblivion

Epica @ TivoliVredenburg, Utrecht, 7-12-2014

Setlist Dragonforce:
1. Fury Of The Storm
2. Three Hammers
3. The Game
4. Symphony Of The Night
5. Cry Thunder
6. Valley Of The Damned
7. Through The Fire And Flames

Dragonforce @ TivoliVredenburg, Utrecht, 7-12-2014

Epica @ TivoliVredenburg, Utrecht, 7-12-2014

Meer foto's vind je op de Facebook-pagina van onze fotograaf.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Reactie van Tim op 10-12-2014 om 02:23u


Ik was erbij was echt vet! En het is Unchain Utopia niet Utopia.

Reactie van Progressive Jeff op 10-12-2014 om 23:12u


Dank je Tim, ik heb het aangepast. Mooi dat je het vet vond. Ik heb me ook prima vermaakt.

Reactie van sikkie op 21-12-2014 om 18:31u


ik ga al vanaf dag 1 naar Epica, ze stellen in principe nooit teleur.
Vandaag was het een mooie setlist en een prima sfeer die het weer bijzonder maakte.
Wel viel mij op dat Mark wat op de achtergrond acteerde en Simone zelf haar boontjes dopt betreft interactie met het publiek.
Bedankt voor je review Jeffrey, TOP.

Zoeken
    19 april:
  • A Neverending John's Dream - Coming Back To Paradise
  • Alicate - Heaven Tonight
  • Antagonyze - Interpretations Of The Unknown Wilderness
  • Atræ Bilis - Aumicide
  • Dool - The Shape Of Fluidity
  • Haust - Negative Music
  • Loch Vostok - Opus Ferox II - Mark Of The Beast
  • My Dying Bride - A Mortal Binding
  • Mære - ...And the Universe Keeps Silent
  • Nuclear Tomb - Labyrinthian Terror
  • Quantum - Down The Mountainside
  • Seeyouspacecowboy - Coupe De Grâce
  • Tomorrow's Rain - Ovdan
  • Uragh - Maelstrom
  • 22 april:
  • Coffin Curse - The Continuous Nothing
  • Obscurial - Heretic
Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.